Hlavní obsah

Plzeň - Budějovice 2:1Plzeň se protrápila k triumfu nad Jihočechy a drží náskok v čele ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Ďuriš 1 : 0
58. Nitrianský 1 : 1
66. Bakoš 2 : 1

PLZEŇ

V neskutečné trápení se při absenci kapitána Pavla Horvátha proměnila bitva fotbalistů Plzně s Českými Budějovicemi. Západočeši nakonec urvali vítězství 2:1 a po třinácti letech doma dokázali Jihočechy porazit, ale nervové soustavy fanoušků napínali k prasknutí do poslední minuty.

Foto: Petr Eret, ČTK

Petr Jiráček z Plzně (vpravo) hlavičkuje před Michalem Rakovanem z Českých Budějovic

Článek

Kocovina z triumfu nad Spartou byla evidentně větší, než si v Plzni připouštěli. Do poločasu totiž nebylo ani stopy po mužstvu, které v minulém kole proti obhájci titulu předvádělo hru plnou pohybu, snažilo se kombinovat, hýřilo aktivitou a udivovalo sebevědomým projevem.

Domácí naprosto rezignovali na jakýkoliv pohyb, hráli bez nápadu, absolutně staticky. Obráncům tak nezbývalo než jen nakopávat míče na obsazené spoluhráče, navíc dlouhým pasům chyběla přesnost, takže Jihočeši pohodlně hlídali bezbrankový stav. Nikdo z domácích navíc nenašel odvahu, aby vzal odpovědnost na sebe a pronikl do zformované defenzivy hostů. Plzeňský trenér Vrba se mohl u postranní čáry vztekat jak chtěl, hráče z letargie neprobudil.

Vysvobození přišlo znenadání. Hosté totiž sice ve srovnání s domácími tři, ba dokonce i čtyři souvislé přihrávky předvedli, ale do šance se dostat nedokázali. A tak Západočechům stačil jediný povedený výpad, kdy se po akci Jiráčka tři minuty před přestávkou míč dostal do velkého vápna k neobsazenému Ďurišovi, který neomylně obstřelil Kučeru - 1:0.

Do druhého poločasu, posílení těsným vedením, vstoupili domácí aktivně. Jenže dělovky Rezka i Ďuriše z levé strany Kučera lapil. A stačil jeden špatně odvrácený rohový kop, po němž plzeňští míč „namazali“ přímo proti noze na střed pokutového území rozběhnutému Nitrianskému a projektil z jeho kopačky zastavila až síť za Pavlíkovými zády.

Euforie Jihočechů však netrvala dlouho, protože Bakoš dokonale zastoupil Horvátha a z přímého kopu poslal míč přes zeď parádní střelou k tyči Kučerovy svatyně - 2:1.

Pojistku Západočeši přidat nedokázali, protože se prostě do žádné šance nedostali. Chyběla jim přesnost, v blízkosti pokutového území Jihočechů pak více klidu či rozhodnosti. I proto hosté žili v naději, že neodjedou s prázdnou.

Domácí zachránil famózním zákrokem brankář Pavlík. Nejprve sice podběhnul hlavičku Vulina, ale míč šel těsně vedle pravé tyče jeho svatyně. Dvanáct minut před koncem pak po standardní situaci míč propadl na malém vápně k Lengyelovi, ale jeho ránu plzeňský gólman vyrazil, a tak Plzeň minimálně do zítřka navýšila náskok na druhou Spartu na osm bodů.

Fotbalová Gambrinus liga, 21. kolo:
Plzeň - České Budějovice 2:1on-line
Branky: 43. Ďuriš, 66. Bakoš - 57. Nitrianský. Rozhodčí Jech, žluté karty Neuwirth, Limberský - Nitrianský, Mezlík. Diváci: 5670.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Neuwirth, Bystroň, Limberský - Trapp - Ďuriš (87. Ševinský), Jiráček, Kolář, Rezek (60. Fillo) - Bakoš (84. Brezinský).
Č. Budějovice: Kučera - Laštovka (90. Bakala), Lengyel, Žižka, Vulin - Hudson, Rakovan (58. Mezlík), Čirkin (75. Stránský), Benát, Nitrianský - Ondrášek.

Reklama

Související témata: