Hlavní obsah

VIDEO: Maxová „vykopne“ derby, v němž Sparta zachraňuje titul a Slavia ligu

PRAHA

Letná hlásí vyprodáno, což je neklamné znamení, že odvěký rival stojí za branami. Fotbalisté Sparty hostí v dohrávce 23. kola Gambrinus ligy Slavii a pro oba má tradiční duel punc nejvyšší důležitosti. Rudí musejí vyhrát, aby ještě živili naději na dostihnutí vedoucí Plzně. A sešívaní potřebují bodovat, aby měli co nejdříve klid a uhájili prvoligovou příslušnost. Derby můžete od 20:00 sledovat v on-line přenosu na Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slávista Lukáš Jarolím v souboji se sparťanem Václavem Kadlecem.

Článek

Výkop bude noblesní. Postará se o něj modelka Tereza Maxová, protože derby uzavře druhé Teribear kolo v této sezóně. Všechny ligové kluby podpořily charitativní projekt symbolizovaný červeným méďou, který spadá pod křídla Nadace Terezy Maxové dětem.

Pak už půjdou všechny ohledy rychle stranou. Nesmiřitelným rivalům tak velí nejen tradice nejprestižnějších duelů v zemi, ale také jejich choulostivé postavení v tabulce. Druhá Sparta ztrácí na vedoucí Plzeň devět bodů a jen výhra jí ponechá naděje na obhájení titulu. Jedenáctá Slavia má zase na předposlední Brno k dobru šest bodů, což jí ještě zdaleka nedává definitivu ligové záchrany.

„Potřebujeme, aby nás úspěšný výsledek nastartoval pro zbytek ligy. Ztráta na Plzeň je velká a nejhorší na tom je, že už nemáme situaci ve svých rukou. Ale dokud je šance, musíme věřit! A hlavně musíme zvládat naše zápasy,“ velí letenský kouč Jozef Chovanec.

Jeho protějšek chce favorita zaskočit. Sešívaní totiž mohou víc získat, než ztratit. „Šanci máme, Sparta bude v derby pod větším tlakem než my. Oni honí titul, už si teď prostě nesmí dovolit klopýtnout. V malinké psychické výhodě jsme teď my. Toho bychom chtěli využít,“ plánuje slávistický trenér Michal Petrouš.

Brankář Slavie Martin Vaniak inkasuje v podzimním derby rozhodující gól od sparťana Bony Wilfrieda. foto: Právo/Milan Malíček

Poslední derby? I sparťané si přejí, ať Slavia přežije

Slavia má starosti na všech frontách. Začalo licenční řízení pro novou sezónu a klub z Edenu tíží velké dluhy. Pokud by se naplnil nejčernější scénář, mohlo by jít v pondělí večer o poslední derby...

„Slavia je ve velkých problémech a já jen doufám, že se z nich dostane. Je to klub s velkou tradicí, který by měl být rozhodně v lepší situaci, než momentálně je. Ale na hřišti se vždycky začíná za stavu 0:0 a my budeme chtít Spartu překvapit,“ ujišťuje Karol Kisel, bývalý sparťan a dnes kapitán Slavie.

„Je to nepříjemné nejen pro její klub, ale také pro celý český fotbal. Je to náš odvěký rival, ale také sportovní partner. Bez Sparty a bez Slavie přece nemůže liga být! Věřím, že to pro ně dobře dopadne,“ povzbuzuje rivala Chovanec.

„Úplně poslední derby? Tak to snad ne. To si vůbec nepřeji a neměl by si to přát vůbec nikdo v republice...“ přidává se letenský gólman Jaromír Blažek.

Sparta Praha - Slavia Praha
Dohrávka 23. ligového kola, začátek ve 20:00 (přímý přenos vysílá ČT4, on-line přenos na Sport.cz)
Rozhodčí: Královec - Filípek, Kordula. Bilance: 35 16-14-5 48:31. Poslední zápas: 2:1.
Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Kušnír, Zápotočný, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Kadlec - Kweuke, Pekhart.
Slavia: Vaniak - Dostál, Kaufman, Hubáček, Trubila - Hora, Janda, Jarolím, Koreš - Kisel - Vlček.
Disciplinární ohrožení: Kerič, Pamič, Sionko (všichni 3 ŽK) - Hora (7 ŽK), Pospěch, Janda, Kisel (všichni 3 ŽK).
Zajímavosti:
- z posledních 10 derby se pouze 3x radoval z výhry domácí tým (vždy Sparta)
- Slavia se Spartou 3x po sobě prohrála vždy o gól
- Slavia na Spartě vyhrála v samostatné lize pouze dvakrát
- Sparta letos pouze 1x remizovala (s Brnem nejméně v lize)
- sparťané Brabec, Blažek a Pekhart mají slávistickou minulost
- slávista Kisel hrál na Letné 3,5 roku, Pospěch se tam neprosadil
- trenéra Petrouše čeká první derby v roli hlavního trenéra, jako hráč si proti Spartě zahrál pouze jednou v září 1992 (Slavia vyhrála 2:0)

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice