Hlavní obsah

Sparta - Slavia 2:0Kweuke za dvanáct minut odrovnal Slavii, takže Sparta zase doufá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Kweuke 1 : 0
12. Kweuke 2 : 0

PRAHA

Sparta ještě může doufat... V pražském derby, jež pod letenskými reflektory uzavřelo 23. ligové kolo, totiž zásluhou s chutí hrajícího, střílejícího a hlavně absolutně nehlídaného Kweukeho porazila během prvních dvanácti minut Slavii 2:0 a stáhla tak manko na vedoucí Plzeň na šest bodů. Sedm kol před koncem soutěže sice ztráta pořád značná, ale Chovancovu týmu jistou naději na obhajobu titulu přesto ještě dávající.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Léonard Kweuke se raduje z jednoho ze svých gólů, které vstřelil v derby do slávistické sítě.

Článek

Za dvanáct minut byla Slavia odrovnána. Tedy Kamerunec v letenském dresu Kweuke ji odrovnal, protože před Vaniakem měl v úvodu derby tolik volnosti a prostoru, jako mu za celé ligové jaro nikdo ze soupeřů Sparty nenabídl. Jako by sešívaní zcela ignorovali návod, jak obrovitého útočníka uhlídat a eliminovat, který jim předložil Jablonec či ještě před ním Plzeň.

Jestliže si trenér Petrouš myslel, že tuto roli zvládne o dvě hlavy menší a o dvacet kilo lehčí Hubáček, pak musel podlehnout neskutečné naivitě nebo nějakému šalebnému mámení smyslů.

Kweuke? Okázalý nezájem

Když totiž po deseti minutách skóroval kamerunský obr poprvé, celá hostující obrana jen s okázalým nezájmem přihlížela, jak Matějovského rohový kop prodloužený hlavičkujícím Zápotočným lehce a snadno posílá do sítě. Nikdo ho nehlídal, ba ani o stínování nějakého bránění se nepokoušel.

Když po dalších dvou minutách poslal Matějovský namlsanému Kweukemu další parádní přihrávku, nechali ho Hubáček s Trubilou, aby se dokonce kolem míče v poklidu obtočil a přesnou střelou k tyči nedal Vaniakovi sebemenší šanci.

Jen díky Vaniakovi žili

Petroušův tým prostě v defenzívě totálně hořel, všude byl pozdě, nic nestíhal, pomalu každý osobní souboj prohrával. Takže vlastně jen díky Vanikovi žil a dýchal, protože kdyby slávistický gólman nevytáhl ve 14. minutě dobře mířenou bombu Kweukeho nad břevno, mohlo být po zápase úplně.

Po jeho zákroku se Slavia z úvodního šoku trochu oklepala a po prožitých minutách hrůzy hru alespoň v poli vyrovnala. To ale bylo také všechno, nač se zmohla, neboť do vážnější šance se nedostala a Blažkovu bránu ani pořádně netrefila.

Ani skandování nepomohlo

I po změně stran měla navrch, neboť Sparta v porovnání s první půlí evidentně ubrala z tempa, nasazení i důrazu a spokojovala se s tím, že v poklidném tempu průběh derby kontrolovala. Jí to stačilo, namlsanému publiku však ani trochu, takže z ochozů se začalo s ubíhajícími minutami ozývat skandování: "Bojujte za Spartu."

Hráče to sice k větší aktivitě nevyburcovalo, zápas však i tak s přehledem zvládli a neškodné Slavii připravili první jarní prohru. Zase až tak moc k tomu nepotřebovali, neboť útočné snažení hostů končilo na hranici šestnáctky nebo maximálně u zoufalých pokusů prosadit se v ní, s čímž si letenská obrana i bez nuceně absentujícího Řepky snadno poradila.

Chovancův tým tak díky brilantnímu nástupu a střeleckým dispozicím Kweukeho derby v pohodě zvládl, z manka na vedoucí Plzeň umazal dva body a může tudíž dál v obhajobu titulu doufat. Zato Slavia na Letné úplně propadla, protože k jediné nebezpečnější příležitosti se dostala až v nastaveném čase, kdy Vlčkova teč jen těsně míjela bránu.

První fotbalová liga, 23. kolo:
Sparta - Slavia 2:0
Branky: 10. a 12. Kweuke. Rozhodčí: Královec - Filípek, Kordula. ŽK: Zápotočný, Pamič, Kušnír, Podaný - Hubáček, Kisel. Diváci: 18 873. Poločas 2:0.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Zápotočný, Pamič - Kerič (90. Sionko), Abena, Matějovský (35. Kladrubský), Vacek, Kadlec (65. Podaný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.
Slavia: Vaniak - Dostál, Kaufman, Hubáček, Trubila (89. Vlček) - Hora, Jarolím, Janda (74. Milutinovič), Koreš - Kisel - M. Černý (78. Zb. Pospěch). Trenér: Petrouš.

Reklama

Související témata: