Hlavní obsah

Plzeň jede k Litavce zlomit prokletí, jenže i Příbrami jde o vše

Favorita najdete v páteční předehrávce 24. kola fotbalové Gambrinus ligy snadno. Velkého favorita. Vždyť Plzeň a Příbram dělí v tabulce třináct příček. Hostující Západočeši míří za titulem a nastříleli nejvíc gólů, naopak domácí Středočeši se už pomalu topí a s bídnými třinácti trefami jsou nejméně produktivním týmem celé soutěže. Je tady však jeden háček. Plzeň ještě v Příbrami v lize nikdy nevyhrála!

Článek

Měli by si v pohodě odvézt tři body a dát tak rychle zapomenout na domácí remízu s Jabloncem a pohárovou porážku v Mladé Boleslavi. Přesto jsou fotbalisté Viktorie v tažení za mistrovským titulem ve střehu. Příbram se po třech porážkách v řadě už pomalu topí. Na předposlední Brno má k dobru jen tři body a také jí tedy jde o všechno. A hlavně - Plzeň si ještě nikdy od Litavky neodvezla plný počet tří bodů.

„Jenže pokud chceme hrát o nejvyšší příčky, musíme tenhle zápas zvládnout,“ naznačuje plzeňský kouč Pavel Vrba dost jasně, že je na čase letité prokletí zlomit. „Nadcházející zápasy s Příbramí a Slavií jsou pro vývoj tabulky strašně důležité. Věřím, že po těchto dvou kolech budeme mít minimálně stejný náskok, jako máme nyní. To by pochopitelně znamenalo obrovskou šanci,“ spřádá trenér mistrovské plány.

Limberskému se narodil syn

Jeho chlapce čeká nejspíš tvrdá práce. Vzájemné zápasy Plzně s Příbramí vždy přinášejí tvrdý a důrazný fotbal s minimem branek. „Příbram takový fotbal prostě hraje. Přesně takový, na jaký má tým složený, jakou má kvalitu,“ uvědomuje si Vrba.

Viktoriáni chtějí výhrou oslavit nový přírůstek do týmu. Obránci Davidu Limberskému se v noci z pondělka na úterý narodil syn. „Příbram je týmem, který nedává mnoho gólů, ale ani jich moc nedostává, což svědčí o propracovaném obranném stylu hry. Navíc, co máme informace, tam není zrovna v ideálním stavu hřiště, což bude také spíše nahrávat domácí defenzivě,“ očekává spokojený otec.

Pro Příbram je každý zápas existenční, láká na poloviční vstupné

Zvláštní příchuť má utkání také pro Františka Rajtorala, který v Příbrami fotbalově vyrůstal. „Je to pro mě specifický zápas, mám tam dál řadu známých. Ale už to necítím tak, jako když to bylo čerstvě po mém odchodu. Příbram nehraje špatně, ale v koncovce není tak produktivní, jak by si přála.“

Bezzubí Středočeši tak už nemají kam ustoupit. „V naší situaci je jedno, jestli hrajeme s prvním, nebo posledním. Každý zápas je pro nás existenční a musíme se v něm snažit vydolovat nějaký bod. Pod stejným tlakem je ale i Plzeň, která zase hraje o titul a musí vyhrát,“ má jasno příbramský kouč Roman Nádvorník.

Příbramští proto mobilizují i své fanoušky. Kdo z diváků přijde večer na zápas s klubovou šálou nebo v dresu, zaplatí jen poloviční vstupné.

Zápas v příbramské Adidas Areně začíná v pátek ve 20:15, přímý přenos vysílá Nova Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama