Hlavní obsah

Majitelem Slavie je Franc, oznámil Platil a chce od něj pomoc

Fotbalová Slavia má podle generálního ředitele Miroslava Platila čtrnáct dní na to, aby vyřešila dluh ve výši deset miliónů korun a mohla získat licenci pro další ligový ročník. Platil momentálně vyvíjí tlak na člena představenstva Antonína France, kterého označil za majoritního akcionáře a současného vlastníka klubu, aby situaci pomohl vyřešit. Pokud by se částku nepodařilo sehnat do konce příštího týdne, je slávistický generální ředitel připraven složit funkci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaní fotbalisté Slavie

Článek

"Následující dny do konce dubna nás čeká klíčový boj o všechno. Rozhodne se o budoucnosti Slavie v té první základní etapě," řekl dnes Platil.

Slavia momentálně vedle dluhu přes 100 miliónů korun, který má k bývalému majiteli britské společnosti ENIC, dluží podle Platila hráčům a dalším subjektům téměř 10 miliónů korun. Ty je nutné sehnat nejpozději do konce dubna, jinak Slavii hrozí, že nedostane licenci pro příští sezonu. Podle Platila klub dluží hráčům výplaty od začátku roku. Od mužstva má přislíbeno, že zatím nikdo kvůli tomu nebude podnikat žádné protiopatření.

"Hráči mě sami prostřednictvím kapitána Karola Kisela ubezpečili, že se můžu spolehnout a že mi důvěřují. Snažím se s nimi hrát otevřenou hru a nebudu je vodit za nos," řekl Platil.

Prý je v nepřetržitém kontaktu s členem představenstva Francem, kterého považuje po nedávném odchodu Tomáše Rosena ze Slavie za hlavního akcionáře klubu. O jménu majitele Slavie se několik let jen spekulovalo. "Pan Franc mi řekl: Já jsem vlastník. To tak stojí a tak to beru. Dneska ráno jsem s ním mluvil a takto mi to potvrdil," uvedl Platil. Tvrdí, že Franc má u sebe majoritní podíl slávistických akcií a je připraven je nabídnout případnému investorovi.

Franc je údajně blízkým známým kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, jeho spojení se Slavií ale Platil odmítl. "Pana France jsem se na to ptal, ale se Slavií prý pan Sisák nemá nic společného," řekl Platil.

Několik potencionálních investorů už couvlo

S Francem situaci neustále řeší. Prý už byla několikrát blízko dohoda s potenciálními investory, kteří nakonec couvli. Zřejmě je odrazuje nejistý stav kolem akcií - na valné hromadě v lednu 2008 totiž přišel navýšením jmění o pojistky hráčů tehdejší majoritní vlastník ENIC o většinu v klubu a později to soudně napadl. První instance rozhodla ve prospěch Slavie, momentálně okolnosti valné hromady řeší vyšší soudní instance.

"Problém je v nejistotě. Oni (potenciální investoři) se přesvědčili o akcionářských rizicích, zřejmě ztratili odvahu a začali couvat," uvedl Platil. "S panem Francem si voláme několikrát denně, volá mi čtyřikrát dopoledne a dvanáctkrát za zbytek dne do půlnoci. Já na něj útočím a chci řešení. Dost podrobně mi líčí všechna svá jednání. Takže musím říct, že snaha je maximální. Přináší nějaké zprávy, tak by se to snad opravdu mohlo v nejbližší době pohnout," prohlásil Platil.

Pokud by se ovšem situace nezlepšila, je Platil připraven rezignovat. "Chci do příštího týdne mít těch deset miliónů na účtu. Když se to nerozetne a nebude to mít řešení, tak příští týden skončím," tvrdí.

Platil chce pro začátek uhrát soutěž a získat licenci

O osud klubu se prý obává, ale stále nepřestal věřit, že se situace vyřeší a Slavia licenci získá. "Základní věcí je ta sportovně-ekonomická stabilizace. To znamená uhrát soutěž, získat licenci a tím bychom vytvořili solidní prostor pro řešení dalších věcí," řekl. "Měli bychom nějaký čas v těch jednáních, měli bychom na to minimálně celou letní přestávku," uvedl Platil, podle něhož by pak Slavia mohla získat další prostředky také z případného prodeje některých hráčů.

Pokud by se Slavii podařilo udržet ligu a získat licenci, Platil považuje za nejlepším řešení, aby se novým majoritním akcionářem stala skupina několika společností. "Mohlo by jich být pět nebo třeba deset a ty by do toho vstoupily s nevelkým finančním obnosem. Takže by do toho vložily třeba 50 miliónů korun," uvedl. Dvacet až třicet procent akcií by také Slavia mohla nabídnout fanouškům, aby mohli být ve statutárních orgánech klubu.

Vyloučil, že by Slavia mohla skončit v konkurzu a práva hráčů by pak případně byla převedena na jiný subjekt. Na čtvrtečním setkání to důrazně odmítl také předseda fotbalového svazu Ivan Hašek. "Pozval si nás s kolegou (sportovním manažerem Miroslavem) Držmíškem a řekl nám, že nepřipadá v úvahu nějaké přidělení licence nějakému subjektu, který by vytáhl oddlužený díl. Ale tuhle cestu já kategoricky odmítám," řekl Platil.

Reklama

Související témata: