Hlavní obsah

Teplice - Sparta 2:2Za neskutečné minely Zítky zaplatila Sparta remízou a devalvací mistrovských nadějí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Čajič 1 : 0
62. Mahmutovič 2 : 0
67. Pekhart (penalta) 2 : 1
86. Kerić 2 : 2

Hodně draze zaplatila Sparta v Teplicích v epilogu k 26. ligovému kolu za neskutečné minely brankáře Zítky. Remízou a notnou devalvací mistrovských nadějí. Zkušený gólman, jenž na poslední chvíli nahradil zraněného Blažka, dvakrát zaváhal a Pražané za to pykali. Herně sice měli jasně navrch, proti bránícím se Severočechům si připravili spoustu šancí, ale nakonec bylin rádi za vyrovnání a bod. Teplické prokletí ani tentokrát nezlomili a na vedoucí Plzeň tak po včerejšku ztrácí dál čtyři body.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický Tomáš Vondrášek (vpravo) stíhá Léonarda Kweukeho ze Sparty.

Článek

Nejenže nasadil mladého Pavelku, ale ještě těsně před zápasem musel sparťanský trenér Chovanec udělat rošádu v sestavě. Samo sebou nechtěnou, neboť gólman Blažek se při rozcvičení zranil, takže mezi tyče putoval Zítka.

Dvě teplická varování

Ukázalo se, že šlo o rošádu osudovou. Přitom to pro Pražany komplikaci představovat nemělo, neboť Zítka je natolik zkušený, že měl letenskou jedničku nahradit. Měl, ale nenahradil, neboť za jeho trestuhodné chyby Sparta draze zaplatila.

Už po deseti minutách Zítkovi zatrnulo. A hned dvakrát v rychlém sledu! Nejprve se totiž před ním po ideální přihrávce Verbíře objevil Mahmutovič, ale tutovou šancí byl tak zaskočený, že střílel vedle, vzápětí utíkal bosenský útočník letenské obraně zase, jenže ho zastavil odmávaný ofsajd, který ovšem ofsajdem, nebyl.

Zítkova obrovská minela

Dvě krušné chvíle tudíž Sparta přežila a mohla sama udeřit. Brankář Grigar vyloženě podcenil situaci, kdy míč směřoval do jeho náruče a mladý Kadlec ho za to málem ztrestal. Byla to ovšem první a také poslední velká šance Pražanů do přestávky. Herně sice navrch měli, územní převahu si vytvořili, zmírali však na přílišných nepřesnostech a absenci nápadů.

Na soustředěné teplické obraně také, to se ví. Domácí totiž soustředěně bránili, disciplinovaně plnili defenzivní úkoly a vpředu hledali Mahmutoviče. Paradoxem nakonec bylo, že se vedoucího góly nedočkali od něho, ale od jeho krajana Čajiče. Ten totiž vystřelil z hranice šestnáctky a Zítka udělal takovou minelu, že by si mohl s brankářským klaunem Gomesem z Tottenhamu podat ruku. "Moje chyba. Chtěl jsem balón vyrazit a vyřešil jsem to špatně," sypal si popel na hlavu.

Zase Zítkova chyba a a znovu gól

Inkasovaný gól Spartu pochopitelně vyburcoval, takže zvýšila pohyb, rychlost i důraz a její tlak gradoval. Teplice se bránily už přímo zoufale, přesto čisté konto uhájily. A to přesto, že Sionko mohl ještě před přestávkou vyrovnat, ale tváří v tvář Grigarovi v obrovské šanci selhal.

Hned po půli nepochodil ani hlavičkující Kweuke, jenže tlak Sparty rostl, sílil a přinášel šanci za šancí. Gól však nikoli, takže po hodině hry zažili Pražané druhý šok. Úlet Řepky sice zůstal ještě nepotrestán, Mahmutovič však po dalším zaváhání Zítky a celé obrany míč do sítě přece jen protlačil.

Kerič nakonec spasitelem

Sparta se ze šokujícího druhého gólu povšem otřepala brzy a po faulu Vondráška na střídajícího Podaného z penalty proměněné neomylně Pekhartem snížila. Za enormní snahu, velký tlak a seriál šancí se nakonec dočkala alespoň vyrovnání, které po přihrávce Řepky zařídil druhý střídající hráč Kerič.

A to nechybělo mnoho, aby Kerič v hektických posledních minutách výsledek dokonce otočil, anebo aby ve strhujícím závěru Mahmutovič sám před Zítkou Spartu porazil. Ten však nakonec svůj tým spasil, takže body se dělily a Sparta ztrácí čtyři kola před koncem nejvyšší soutěže na vedoucí Plzeň čtyři body.

Gambrinus liga - dohrávka 26. kola
Teplice – Sparta 2:2 (1:0)
Branky: 33. Čajič, 62. Mahmutovič - 67. Pekhart z penalty, 86. Kerič. Rozhodčí: Drábek – Dobrovolný, Marek. ŽK: Kalivoda, Mahmutovič, Vondrášek, Ljevakovič – Pamič, Pavelka, Matějovský, Kweuke. Diváci: 6024.
Teplice: Grigar - Vondrášek, Smejkal, Matula, Rosa - Verbíř (90. + 2. Hošek), Čajič (90.+4. Lácha), Ljevakovič, Kalivoda, Mareš - Mahmutovič. Trenér: Plíšek.
Sparta: Zítka - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kadlec (81. Kerič), Pavelka (57. Pekhart), Vacek, Matějovský, Sionko (57. Podaný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: