Hlavní obsah

Šéf fotbalových rozhodčích Macela: Ruku do ohně bych za žádného sudího nedal

Karel FeltPrávo

Jako obránce získal Luděk Macela (60) s Duklou tři tituly a s kapitánskou páskou dovedl československý fotbalový tým ke zlatu na LOH v Moskvě. Jako předseda Komise rozhodčích a delegátů ČMFS je neustále pod tlakem, který s blížícím se koncem Gambrinus ligy sílí…

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Šéf fotbalových rozhodčích Luděk Macela

Článek

Prakticky po každém kole se objevuje kritika sudích, především jejich chyb v zápasech Plzně a Sparty. Zabýváte se všemi, nebo nad některými mávnete rukou?

V žádném případě nad tím nemávneme rukou. Hodnotíme vždycky dvě kola a důkladně rozebíráme všechny sporné okamžiky ve všech utkáních. Některé zápasy vidím přímo, jiné ze záznamu. Komisi vedu pátý rok a přiznávám, že letošní jaro je trochu složitější, ale v žádném případě nejde o úmyslné chyby rozhodčích. Jejich situace je složitá. To, co si pustíme mnohokrát zpomaleně a vidíme to z více pohledů, oni vidí jedinkrát ze svého postavení, které není někdy ideální, a musejí se okamžitě rozhodnout. Pochopitelně čelí velkému tlaku.

Máte pocit, že sudí některému z těch dvou klubů nadržují?

To v žádném případě! Dělají chyby, ale Plzeň se Spartou si nemají co vyčítat.

Když se hovoří o chybách sudích, zdůrazňujete, že pro vás je rozhodující, zda utkání nebylo řízeno tendenčně. Co je podle vás tendenční řízení?

V komisi sedí odborníci, kteří poznají, zda jde o jednotlivé chyby nebo sudí řídí utkání v prospěch jednoho mužstva. Pokud někdo dělá chyby opakovaně, vyřadíme ho z listiny rozhodčích pro první a druhou ligu. Z nižších soutěží se pak musí prokousávat zpátky.

Děláte při nasazování rozhodčích rozdíl mezi zápasy o titul či o záchranu?

Pro nasazování máme stanovená pravidla. Neděláme rozdíl mezi zápasy, protože ten o titul je stejně důležitý jako duel o záchranu či pohárovou Evropu. Platí, že jeden sudí může řídit utkání jednoho mužstva jen třikrát za půl sezóny a nesmí to být dřív než po třech utkáních, což platí i pro asistenty. Jejich výkony pečlivě sleduji, a pokud vím, že měli v duelu nějakého mužstva problémy, tak ho na ně znovu neposílám. Samozřejmě jsou rozdíly mezi sudími. Není ale podstatné, kdo zápas řídí, ale jak ho řídí. Pokud budou v samém závěru ligy zápasy, v nichž nepůjde o titul, poháry ani záchranu, pak dám šanci těm nejlepším z druhé ligy.

Vyvíjejí na vás tlak kluboví funkcionáři?

Zkoušejí to, a nejen oni. Radilů, koho mám nebo nemám na ten který zápas nominovat, je spousta. Kolikrát jim telefon nezvednu a neodpovím na SMS. Nikdy jsem tlakům nepodlehl.

Řekl vám někdy některý sudí, že se ho snažil nějaký klub kontaktovat?

Pokud to udělá, ze zápasu ho stáhnu, ale myslím si, že to sudí nepřiznají. Tím však nechci říct, že by se nechali ovlivnit. Nepochybuji o tom, že to i na ně funkcionáři zkoušejí.

Co když do kabiny rozhodčích vletí třeba o pauze klubový funkcionář?

Tak to musí sudí uvést do zápisu a dotyčný půjde před disciplinárku. Řády jasně říkají, kdo smí do kabiny rozhodčích a kdy. Funkcionáři nikdy. Když se o tom dozvím a sudí to nenapsal do zápisu a neinformoval delegáta, může počítat s omezením delegací. Ať jde o jakéhokoliv funkcionáře, já sudího podržím.

Proč sudí tolerují nadávky od hráčů nebo urážky mezi nimi navzájem?

Měli by je ihned trestat. Neustále je na to upozorňujeme.

Mohou něco udělat, když slyší nadávky z tribun na sebe nebo na hráče?

Mají to uvést do zápisu a bude se tím zabývat disciplinární komise.

Nestálo by za to sudí losovat, nebo alespoň tajit nominaci do poslední možné chvíle?

Tohle už tu bylo, ale kluby losování odmítly a rozhodly, abych nasazoval. I nominace jsme nezveřejňovali a sudí se dozvídali nominaci tak, aby dojeli včas na zápas, nebo hlavního vylosoval na místě delegát. Samozřejmě, čím později je nominace známá, tím lépe, ale i rozhodčí se potřebuje připravit na konkrétní zápas. V tom ale problém není. Pokud by byl, pak je v lidech a těm do hlav nevidíte, ani je neuhlídáte. Navíc, kdybych to tajil, tak by za tím bylo hledáno kdovíco.

Jak tohle řeší UEFA?

Oznamuje sudí osmačtyřicet hodin před zápasem, ale je proti jejich losování. I v zahraničí jsou na arbitry tlaky, v tom nejsme výjimka.

Dal byste za některého rozhodčího ruku do ohně?

Já se k nim chovám férově a totéž vyžaduju od nich. Ruku do ohně bych ale za žádného sudího nedal. Jak jsem řekl, do hlav jim nevidím. Věřím ale, že jsou dost inteligentní a uvědomují si, co by pro ně znamenalo, kdybych na něco přišel.

Mohou mít na sudí vliv chyby jejich kolegů ve vrcholných soutěžích?

Neřekl bych, ale jen to dokazuje, že chybují i ti nejlepší. Já tvrdím, že my máme dobré sudí.

Hodně situací, hraničních ofsajdů, rukou v pokutovém území i kontaktů je ponecháno na vyhodnocení rozhodčím, pravidla nejsou jednoznačná. Není to pro sudí spíš horší?

Podle mne je. Zrovna tyto momenty, které jste jmenoval, by měly být pojmenovány přesně. Sudím by to pomohlo.

Byl byste pro video?

Jednoznačně ano! Fotbal je rychlejší a složitější, to je jasné. Bohužel video FIFA a UEFA odmítají. My bychom do tohoto experimentu klidně šli. Třeba bychom zpočátku sledovali jen brankovou čáru, pokutová území nebo ofsajdy, ale nemůžeme si dělat ani v domácí soutěži, co chceme. Regule FIFA a UEFA jsou závazné pro všechny. Podle mne by šlo nastavit taková pravidla použití videa, že by se hra neprodlužovala a nedalo se to zneužít. Zavedení brankových rozhodčích mnoho neřeší, zase to je omylný lidský faktor.

Jak připravujete rozhodčí nejen na tlak, kterému jsou vystaveni?

Mají pravidelné testy, fyzické i z pravidel. Absolvují semináře, na nichž jim přednášejí zahraniční odborníci, rozebírají různé situace ze zápasů. Ale to, co konkrétní utkání přinese, nelze nasimulovat. Sledujeme i jejich zdravotní stav i psychickou odolnost.

Přispívá na vzdělávání rozhodčích i UEFA?

Jako členové Konvence UEFA máme program pro vzdělávání a výchovu rozhodčích. Na ten UEFA přispívá asi třinácti milióny korun a velmi pečlivě ho kontroluje. Ty peníze jdou na práci se sudími i do okresů. Zhruba padesát nejlepších z celé republiky absolvuje velmi kvalitní a náročný program.

Bude se obměňovat komise rozhodčích UEFA. Navrhl svaz někoho za Česko?

Navrhl Dagmar Damkovou a Josefa Krulu. Uvidíme, zda jeden z nich uspěje.

Komisi rozhodčích vedete podruhé. Jak se změnili sudí?

Poprvé to bylo od roku 1997 do 2001 a znovu od roku 2006. Sudí se změnili hodně. Nelze zapomenout, že po korupční aféře z roku 2004 musely odejít asi tři desítky rozhodčích. Vychovat nové trvá několik let. Za rok ti nejlepší odpískají dvacet utkání, jiní jen deset. Aby se vypískali, potřebují tak čtyřicet těžkých utkání.

Reklama