Hlavní obsah

Vstane Slavia z popela a koupí licenci od Příbrami? Starka podobný scénář popírá

PRAHA

Nejde jen o verdikt, který Goldův fotbalový tribunál nad Slavií vynesl. Nebo spíše – v zákulisí, kde se rozdávají karty pro hru o vršovický klub, o něj nejde prakticky vůbec. Podle informací, jež má Sport.cz a Právo potvrzeny z několika stran, totiž Slavia spěje do konkursu záměrně, protože to je údajně jediná cesta, jak se zbavit dluhů a hlavně předejít dalším mnohamilionovým, nebo dokonce miliardovým pohledávkám, jež představují do budoucna vážnou hrozbu a které by se mohly docela reálně po každé transakci mající za cíl záchranu fotbalové Slavie vynořit.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci fotbalistů Slavie při protestu v Edenu

Článek

Obrysy likvidačního scénáře se již objevily na světle světa několikrát. Tedy, zatím jen v hrubých konturách. Podle něho spěje fotbalová Slavia záměrně do konkursu, protože jde údajně o jedinou možnost, jak klub očistit a předejít pohledávkám, které by se po záchranné akci objevily.

Obavy z nepředvídatelných kroků a pohledávek

„Jemu vůbec nejde o nějaké desítky milionů. Nejde mu ani o sto milionů. Existuje reálná hrozba, že po prodeji Slavie a všech akcích majících klub zachránit, uplatní Sisák pohledávky šplhající ke stovkám milionů. Dost možná miliardě,“ prozrazuje obvykle dobře informovaný zdroj, jaké tahy může mít majitel majoritního balíku slávistických akcií nachystán. Navenek a při jednáních s předsedou svazu Ivanem Haškem se za něho vydává Antonín Franc, všeobecně se však má za to, že majoritu drží kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

Zleva údajný majitel Slavie Antonín Franc, Miroslav Platil, a předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: www.fotbal.cz

Anglická společnost ENIC však tvrdí, že o majoritu ve Slavii nikdy nepřišla a že i podle verdiktu londýnského soudu patří jí. Stejně jako ji náleží přes sto milionů korun, které ji soud přiřkl a jež na Slavii vymáhá. Zároveň veřejně deklarovala, že je ochotna o prodeji klubu jednat.

Zájemci se však nehrnou, anebo po získání základních informací dávají od transakce urychleně ruce pryč. Právě nepředvídatelné Sisákovy kroky a případné finanční nároky je okamžitě odradí. I to dva nezávislé zdroje Právu a Sport.cz potvrdily.

Proto je nachystán scénář, který přivede klub do konkursu, aby nový slávistický subjekt povstal z vršovického spáleniště očištěný, dluhy nezatížený a vůči případným Sisákovým nárokům a pohledávkám imunní. A jako bájný Fenix vletí rovnou do nejvyšší soutěže, protože součástí scénáře je i odkoupení ligové licence od Příbrami.

Ligu zachraňujeme pro Příbram, tvrdí Starka

„Starkova filosofie a nazírání na život i fotbal se v posledních těžkých týdnech, které si prožil nejprve v umělém spánku a poté upoután na lůžko, výrazně změnila. I jeho priority už jsou úplně jiné,“ oponují  zdroje skepticismu Sportu.cz a Práva, proč by příbramský boss, pro něhož byl fotbal vším a který si svůj klub nejprve vydupal z pražské Julisky a pak ho několikrát zachránil před rýsujícím se krachem, na podobnou transakci přistoupil.

Její součástí je i stěhování slávistické rezervy do Příbrami, aby tam zůstal fotbal zachován, a údajně i místo pro Starku ve vedení nové společnosti.

„To jsou spekulace, o nichž nic nevím,“ tvrdí majitel příbramského klubu Jaroslav Starka, jenž poslední dny a týdny trávil ve střešovické nemocnici, odkud ho ve čtvrtek před polednem propustili domů. „Naším cílem je zachránit ligu pro Příbram, i když pochopitelně i Slavii přeji, aby v lize zůstala.“

Šéf příbramského fotbalu Jaroslav Starka (vpravo) hovoří s Petrem Větrovským.foto: www.fkpribram.cz

Ani společnost Natland, která už poskytla zadlužené Slavii půjčku pohybující se kolem tří milionů korun a usiluje o její záchranu, se k podobnému scénáři nezná. „Jednáme se všemi stranami, abychom ještě v odvolací lhůtě stihli schválení licence pro Slavii a zajistili podmínky pro její další fungování. I my slyšíme takovouto teorii poprvé,“ popírá nastíněný scénář mluvčí společnosti Natland Rostislav Starý.

Ve čtvrtek Natland oznámil, že od France za symbolickou cenu koupil všechny akcie, které ve Slavii držel. „K oslavám ale zatím není důvod, udělali jsme jen další krok na cestě k vytyčenému cíli. Teprve podaří-li se uzavřít dohodu i s ostatními, můžeme hovořit o záchraně Slavie. My jsme připraveni hledat konstruktivní řešení se všemi,“ poukázal Starý.

Licenci si nelze koupit, tvrdí na Strahově

Největším problémem zmiňovaného scénáře je čas, neboť celou rošádu je třeba zvládnout během pár týdnů, během nichž je nutno vyvést i značku Slavia. A k tomu navíc dosáhnout souhlasu vedení svazu s převodem příbramské licence na novou Slavii.

„Po případu Čáslavi, která po postupu do ligy prodala licenci Slovácku, jsou pravidla jasně daná. Odkoupení ligové licence by muselo být postupně nabízeno druholigovým klubům na nepostupových příčkách tak, jak v tabulce skončí,“ upozorňuje mluvčí fotbalového svazu Jaroslav Kolář.

Nachystaný scénář pochopitelně bere dva roky starý precedens Čáslavi v potaz, jenže kalkuluje s tím, že jde o případ přece jen odlišný. Licenci by podle jeho výkladu nekupoval druholigový klub, ale nový subjekt s upraveným tradičním jménem.

„Jenže je tady usnesení výkonného výboru ČMFS, podle něhož neexistuje možnost, aby klub prodal svou ligovou licenci konkrétnímu subjektu, s nímž se domluví,“ připomíná Kolář, že Haškova strahovská vláda zavedla nové pořádky.

Fanoušci Slavie se řítí do útrob stadionu v Edenu při prvním pohárovém semifinále s Olomoucí, které se během přestávky změnilo v řádění a přerostlo málem v defenestraci.foto: Právo/Petr Horník

„Licence je nepřevoditelná, i v nastíněném případě by musela být postupně nabízena druholigovým klubům. A ty by pochopitelně musely následně splnit licenční podmínky pro nejvyšší soutěž,“ zní jasné stanovisko licenčního manažera Stanislava Rýznara.

„To by navíc musel výkonný výbor revokovat své usnesení,“ připomíná Kolář.

A právě s tím se ve scénáři údajně kalkuluje. Svaz by měl na tuto hru nakonec přistoupit, neboť mu půjde o prodej televizních práv na nejvyšší soutěž. Není žádným tajemstvím, že bez ligové Slavie by jejich hodnota dramaticky poklesla. „Troufám si tvrdit, že třeba až o třetinu,“ odhaduje někdejší člen strahovského vedení, jenž je s obchodováním s televizními právy dobře obeznámen.

Reklama

Související témata: