Hlavní obsah

Tři zápasy bez diváků, přesto Platil věří, že bude Slavia zachráněna

PRAHA

Měl to být další černý čtvrtek, fotbalové Slavii však v její kritické situaci svitla naděje na záchranu. Disciplinárka udělila klubu za nedohrání pohárového duelu s Olomoucí tento trest - tři domácí zápasy bez diváků a pokutu 750 tisíc korun. Společnost Natland Group však zároveň oznámila, že od člena představenstva vršovického klubu Antonína France za symbolickou cenu odkoupila všechny akcie, které ve Slavii držel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Slavie Miroslav Platil přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.

Článek

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva pro fanoušky Slavie. Teď jde o to, kterou chtějí slyšet dříve a která z nich se ukáže jako důležitější...

Za výtržnosti diváků a nedohrání pohárového duelu musí sešívaní vcelku podle očekávání sehrát nejbližší tři domácí zápasy bez diváků. Týká se to duelů s Příbramí a Bohemians 1905, třetí utkání už bude spadat do nové sezóny. Navíc Slavia zaplatí pokutu 750 tisíc korun, což je trest vcelku mírný, protože hrozila pálka až 10 miliónů.

Policisté dohlíží na fanoušky Slavie při protestech v Edenufoto: Právo/Petr Horník

„Vycházeli jsme z našeho rozhodnutí v případě přerušení pohárového zápasu Opava - Ostrava. Při něm diváci také vnikli na hřiště a zápas byl asi na dvacet přerušen, ale dohrál se. Tehdy jsme udělili trest dva zápasy bez diváků a pokutu 300 tisíc korun. Je jasné, že v porovnání s tím jsme teď museli sáhnout k trestu vyššímu,“ vysvětlil předseda disciplinárky Jiří Golda.

Sešívaní se snažili u komise hájit, že v Edenu, který nemá kolem hrací plochy žádné zábrany, těžko mohou divákům ve vstupu na trávník zabránit. „Celkově nemám s trestem problém. Jenom si myslím, že mělo zůstat u uzavření hlediště na dva zápasy, jež nám ještě do konce tohoto ročníku zbývají. Tím by se problém uzavřel, ale takhle ho přeneseme ještě do začátku příští sezóny, což podle mě není šťastné,“ komentoval verdikt Miroslav Platil, ředitel Slavie.

Natland odkoupil všechny Francovy akcie

Na druhou stranu měl pro fanoušky také dobrou zprávu, i když ty je třeba brát v případě „zachraňování“ Slavie už s rezervou... Společnost Natland Group, která se snaží Slavii pomoci, totiž ve čtvrtek od člena představenstva vršovického klubu Antonína France za symbolickou cenu odkoupila všechny akcie, které ve Slavii držel.

„Zdá se, že Slavia bude zachráněna. Věřím, že licenci pro příští ročník získáme,“ nechal se po jednání disciplinárky slyšet Platil.

„V záchraně Slavie jsme se tak mírně posunuli, ale k oslavám zatím není důvod. Udělali jsme jen další krok na cestě k vytouženému cíli,“ konstatoval Rostislav Starý, tiskový mluvčí Natlandu.

Ředitel Slavie Miroslav Platil (vpravo) vystoupil mezi fanoušky, ti se ho pokusili napadnoutfoto: ČTK/Kateřina Šulová

Licenční komise odmítla Slavii udělit profesionální licenci pro příští sezónu. Ta má už jen pár dnů na to, aby se proti jejímu rozhodnutí odvolala, předložila bezdlužnost hráčů, řešení rozpočtu pro další ročník a licenci do konce května přece jen získala.

„Oznámili jsme hráčům, ať předloží veškeré faktury. Jsou tu i další dluhy, takže teď potřebujeme zaplatit asi 15 miliónů korun. Opravdu věřím, že to stihneme a licenci získáme,“ zopakoval Platil.

Dá se tedy o Natlandu mluvit jako o novém vlastníkovi Slavie? „Projevuje zájem, vše k tomu směřuje,“ řekl Platil s rezervou.

Vyhráno však ještě zdaleka není. Natland musí dál jednat s věřiteli v čele s britskou společností ENIC, vlastníkem stadionu v Edenu firmou E Side a také s fotbalovým svazem. „Teprve podaří-li se uzavřít dohodu i s ostatními, můžeme hovořit o záchraně Slavie. Od počátku je naším cílem nalézt komplexní řešení, které nepřipustí budoucí ekonomickou i vlastnickou nejistotu kolem klubu,“ předeslal Starý.

Reklama

Související témata: