Hlavní obsah

Generální ředitel fotbalové Slavie Platil: Věřím, že kritický scénář je zažehnán

Společnost Natland Group odkoupila ve čtvrtek od člena představenstva fotbalové Slavie Antonína France všechny akcie a chce do klubu dál investovat. Oznámil to generální ředitel Slavie Miroslav Platil a transakci potvrdila i druhé strana. „Věřím, že kritická vize je zažehnána,“ přiznal Platil. Podle ředitele klub stihne zachránit profesionální licenci pro příští ročník, bez níž by nemohl hrát první ani druhou ligu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Platil, generální ředitel fotbalové Slavie

Článek

Můžete potvrdit dohodu s Natland Group?

Ano. Došlo k velmi výraznému posunu. Nastal okamžik, kdy nová společnost může začít investovat prostředky, aby se získala licence. To je teď pro Slavii prvořadé. Tak to deklarovali pánové z Natland Group už při jednání licenční komise.

Kdy to bude všechno uzavřeno?

Velmi brzy. Natland je ta skupina, která projevila zájem o získání majority, je to skupina, která se prezentovala na licenční komisi. Teď ve Slavii provádí velký audit, který už nějakou dobu probíhá a finišuje. Pracují opravdu ve dne v noci. Vše směřuje k tomu, aby si ověřili všechny skutečnosti.

Zažehnal vstup Natlandu kritickou situaci či případný zánik Slavie?

Já si myslím, že ano. Dopadne to tak, že Slavia tu licenci získá. Věřím tomu.

Moc času na zjednání nápravy ohledně licencí ale nemáte...

Do 18. května předložíme odvolání a způsob řešení. Pokud bude něco potřeba doložit, máme čas do konce měsíce.

Zaplatíte hráčům dluhy?

Ve čtvrtek jsem dal pokyn sportovnímu řediteli a hráčům, aby předložili k proplacení všechny faktury, které nemají zaplaceny. Chceme jim zaplatit všechny prostředky do konce dubna, což je nějakých patnáct miliónů.

Co stomiliónový dluh bývalému vlastníkovi Slavie firmě ENIC?

Bude také vyřešen. Musí být dohoda majitele s ENICem a nějakém splátkovém kalendáři nebo to musí být zaplaceno. Jedná s ním společnost Natland.

ENIC tvrdí, že je stále majoritním vlastníkem. Jak to Natland vyřeší?

Je to součástí toho obchodu. Může dojít k různým variantám. Naprosto přesně vím, jaks se to dá udělat: Můžu si buď koupit dluh, nebo si koupím tu firmu.

Kupuje Natland akcie pro sebe, či někoho jiného?

Určitě je kupuje pro sebe. Samozřejmě nevylučuju, že k Natlandu přistoupí ještě nějaký subjekt. Natland jako investiční skupina má možnost podílet se na zajišťování financování provozu cestou dalších obchodních partnerů tím, že spravují široké portfolio investicí. Mohou je oslovit, aby se obchodně či sponzorsky podíleli na dění ve Slavii, to odpovídá mým představám.

Takže se rozpočet naplní i v nové sezóně?

Problém nebyl ani tak v tom, jestli ze Slavie někdo něco odnesl. Problém je v tom, že už tam přestali přinášet. Je potřeba ty zdroje obnovit a mít jich dostatek, protože vlastním fotbalem se dnes opravdu vydělá velmi málo. Když se podívám na rozpočet, který na příští rok stavíme zhruba na 100 miliónů korun, tak tu sumu těžko získáme z přestupů. Spoléhat se na to, že prodám nějakého zázračného hráče za 10 miliónů euro, je nemožné. Proto nutně potřebujete pool obchodních partnerů získat.

Reklama

Související témata: