Hlavní obsah

Sto let Plzeň takovou šanci neměla. Titul chceme získat doma, říká kouč Vrba

PLZEŇ

Samo sebou že má pravdu. Pochopitelně že se podobná šance opakovat nemusí. „Možná po celých příštích sto let,“ uvědomuje si fotbalový kouč v plzeňských službách Pavel Vrba, že může přepsat klubovou historii. Jako první trenér po sto letech, co Viktoria Plzeň existuje. A možná i jako trenér, který dalších sto let nenajde následníka. „Ale my něco nastartovali. Povedenou tříletku máme za sebou, proto teď můžeme myslet na úspěšnou pětiletku,“ medituje Vrba nejen nad historickou šancí, která se jeho Plzni doslova vnucuje, ale i nad budoucností.

Foto: Petr Horník, Právo

Podobnou radost chtějí plzeňští fotbalisté zažívat i po sobotním duelu s ostravským Baníkem. Znamenala by totiž definitivu na zisk mistrovského titulu.

Článek

Stačí porazit ostravský Baník a fotbalová Plzeň může slavit titul, aniž by se ohlížela na Spartu. První po sto letech, co Viktoria na fotbalové mapě existuje. „Byla by paráda oslavit jubileum titulem, ale ještě ho nemáme,“ varuje plzeňský kouč před prvním mistrovským mečbolem, jež se jeho týmu nabízí.

Nemáme se čeho bát, je si jistý Horváth

Už klidný, vyrovnaný, bez nervozity a podrážděnosti, která byla i na něm v uplynulých týdnech patrná. Možná proto, že vnucující se šanci není možné v panující konstelaci promarnit. Po výhře v minulém kole v Teplicích je plzeňský kolaps už prakticky vyloučený. Že i hráči si věří a jsou přesvědčeni, že poslední krok zvládnou a po vítězství nad Ostravou zvednou mistrovský pohár nad hlavu.

„Nemáme se čeho bát. Hrajeme dobře, formu máme, z mančaftu mám dobrý pocit. Jestliže se nestane něco nepředvídatelného, zápas zvládneme,“ doslova sálá sebedůvěra z plzeňského kapitána a dirigenta Pavla Horvátha, který se po nucené absenci v minulém utkání v Teplicích zase vrátí do sestavy.

Dva nejzkušenější hráči Plzně Pavel Horváth (vpravo) a David Bystroň tvrdí, že nějaký kolaps svého týmu nepřipustí.¨foto: ČTK/Petr Eret

Ze Strahova přivezou pohár

Aby vedl svůj tým k vítězství, aby se spoluhráči mohl slavit titul. Doma a před svými fanoušky, protože ani strahovská generalita nemá nic proti tomu, aby se případná mistrovská korunovace odbývala už po předposledním ligovém kole. Proto v sobotu poputuje do Plzně svazová deputace v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem a šéfem oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubasem. Pohár vezmou sebou, medaile pro nové šampióny rovněž.

„Před vyprodanými ochozy by to bylo důstojnější dekorování českého mistra než o týden později v Olomouci,“ potvrzuje Lubas, že ani na Strahově s plzeňským kolapsem moc nepočítají.

Plzeňské fotbalové milníky
1911 - Založen fotbalový klub Viktoria Plzeň. Již od roku 1894 existoval v Plzni Studentský AC Plzeň, který od roku 1989 nesl název SK Plzeň.
1926 - Viktoria Plzeň se stává mistrem Českého venkova, o rok později prvenství opakuje
1932 - Viktoria Plzeň se objevuje na ligové scéně .
1935 - První a poslední účast v kdysi tolik populárním Středoevropském poháru. Vikt. Plzeň vypadla v 1. kole s Juventusem Turín po domácí remíze 3:3 a prohře 1:5 v italské odvetě.
1948 – Klub postupně mění název na Sokol Viktorii, Sokol Škoda, Sokol ZVIL, Spartak Leninovy závody, Škoda, od roku 1992 se vrací k názvu FC Viktoria.
1971 – Viktoria Plzeň vyhrála Český pohár a jako poražený finalista Československého poháru se dostala do evropského Poháru vítězů pohárů. V něm podlehla v prvním kole Bayernu Mnichov v domácím zápase před návštěvou 28 tisíc diváků 0:1, v odvetě pak prohrála dokonce 1:6. Za Bayern nastoupili takoví velikáni jako Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner, G. Müller, U. Hoeness.
2010 – Viktoria Plzeň se stala vítězem Českého poháru, v 3. předkole Evropské ligy vypadla s Besiktasem Istanbul po výsledcích 1:1 a 0:3. V premiérovém ročníku tuzemského Superpoháru podlehla Spartě 0:1.
2011 - Viktorii Plzeň stačí získat dva body v posledních dvou ligových zápasech, aby v roce stoletého výročí mohla slavit mistrovský titul.

Přitom to není tak dávno, co ho český fotbal zažil. Před třemi lety vedla Sparta tři kola před koncem ligu s čtyřbodovým náskokem, jenže stačil Řepkův blikanec v duelu s Brnem a mistrovská korunovace se na Letné nakonec nekonala. Po strhujícím finiši se titul slavil v novém slávistickém Edenu.

Vědomí dvou mečbolů uklidňuje

„Může se stát cokoli, proto musíme počítat se všemi variantami. Můžeme prohrát s Ostravou a v posledním kole vyhrát naopak v Olomouci,“ uklidňuje plzeňského trenéra Pavla Vrbu, že první neproměněný mečbol by ještě neznamenal ztrátu mistrovského titulu.

Trenér Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Petr Horník

„Bylo by to ale samozřejmě velké zklamání. Pořád jsme odolávali tlaku a měli bychom mu podlehnout teď, kdy o titul skutečně hrajeme? Chceme ho. A chceme ho získat doma. Kvůli našim fanouškům, kvůli stoletému výročí i třeba stadiónu, jenž se začne hned po zápase bourat, aby místo něho vyrostl nový. Kdo ví, kdy na něm podobná situace zase nastane. Třeba se opravdu nemusí dalších sto let opakovat,“ uvědomuje si plzeňský kouč Vrba závažnost chvíle, jež přichází a kterou umocní i přítomnost strahovské generality s mistrovským pohárem.

Reklama

Související témata: