Hlavní obsah

Král střelců Lafata odmění spoluhráče zvěřinovými hody

BRNO

Dva góly Davida Lafaty do sítě brankáře fotbalistů Brna Tomáše Bureše definitivně rozhodly souboj na dálku o krále ligových střelců. Jablonecký útočník s 19 zásahy porazil o jednu branku Tomáše Pekharta ze Sparty, s nímž měl po předposledním kole shodnou bilanci 17 tref.

Foto: Petr Horník, Právo

David Lafata

Článek

"Musím poděkovat spoluhráčům, že mi dobře přihrávali. Slíbil jsem jim, že je pozvu na zvěřinové hody. Ale až po dovolené, na kterou se většina týmu rozprchne," řekl novinářům po utkání v Brně Lafata, známý myslivec.

Přiznal, že se mu titulem krále střelců splnil klukovský sen. "Při prvním gólu jsem dnes měl štěstí, že míč proklouzl brankáři mezi rukama. Při druhém jsem dostal krásný centr od Kovaříka. Stačilo jen ve skluzu netrefit gólmana," líčil bývalý hráč Českých Budějovic a Austrie Vídeň.

Sobotní střelecké dostihy s Pekhartem pro něj nebyly snadné, protože v týdnu měl virózu. Posledních deset minut zápasu, který Jablonec vyhrál 4:3, jej už chytaly křeče.

Průběžné informace o Pekhartově mušce neměl

"Chtěl jsem ale ještě zůstat na hřišti, abych případně přidal nějaký gól. Měl jsem jednu šanci po nahrávce Marka Jarolíma, bohužel jsem ji neproměnil. Měl jsem zachovat možná víc klidu," vrátil se k zahozené šanci, po níž se mohl dostat až na hranici 20 gólů za sezonu.

Průběžné informace o tom, jak si vede Pekhart na Spartě v duelu s Hradcem Králové, Lafata neměl. Pouze o poločase se dozvěděl, že jeho rival dal také jednu branku.

"Nejlepší by bylo, kdybychom na tom byli oba stejně a Jablonec měl dva nejlepší střelce. Přeji Tomášovi, aby mu vyšlo angažmá v Německu. Na podzim dával většinu gólů v Jablonci on. Po jeho odchodu jsem jeho roli převzal. Důležité bylo, že někdo góly dával," komentoval svůj souboj s bývalým spoluhráčem z Jablonce, jenž po hostování ve Spartě odchází do Norimberku.

Prvenství zajistila Lafatovi perfektní jarní bilance, v níž nastřílel do sítě soupeřů 14 gólů. Sezona mu ještě neskončila, neboť ho čeká s reprezentací cesta do Japonska na Kirin Cup, kde může svou střeleckou formu potvrdit.

Reklama

Související témata: