Hlavní obsah

Pekhart uvolnil střelecký trůn Lafatovi, angažmá ve Spartě však nelituje

PRAHA

Dal gól z penalty, jenže o přestávce se v kabině dozvěděl, že jeho kamarád David Lafata se v Brně trefil dokonce dvakrát. A právě rozdílem jednoho gólu mladý sparťan Tomáš Pekhart prohrál bitvu o krále střelců ve fotbalové Gambrinus lize. V rozlučkovém utkání proti Hradci Králové si připsal osmnáctou trefu v ročníku, ale nestačilo to. Do Norimberku odejde bez koruny pro nejlepšího českého kanonýra.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Tomáš Pekhart.

Článek

Lafata devatenáct, Pekhart osmnáct. To je konečný výsledek přestřelky o ligového krále střelců. Jejími protagonisty byli dva útočníci, kteří ještě na podzim oblékali stejný dres.

„Davidovi to přeji. A nepřekvapuje mě to, vždycky míval lepší jaro než podzim. Asi mu pomohlo, že jsem odešel... Kdybych v Jablonci zůstal, mohl jsem se dostat přes dvacet gólů,“ myslí si Tomáš Pekhart.

Do Sparty odešel na půlroční hostování a často jen střídal. „Zklamaný ale určitě nejsem. Dokázal jsem si, že na Spartu mám, prosadil jsem se. Hrál jsem od začátku jen sedmnáct zápasů, přitom dal osmnáct gólů. Byla to pro mě výborná sezóna - a může být ještě lepší,“ poukázal letenský útočník na blížící se šampionát jedenadvacítek.

Tabulka střelců první fotbalové ligy:
19 - Lafata (Jablonec), 18 - Pekhart (Jablonec/Sparta), 14 - Kweuke (Sparta), 13 - Kolář (Plzeň), 12 - Hubník (Olomouc), 11 - J. Rezek (Plzeň), 10 - Wilfried (Sparta), Nezmar (Liberec), Mahmutovič (Teplice), Ondrášek (Č. Budějovice).

Zatímco hned ve 4. minutě sobotního duelu proměnil Pekhart penaltu, ve druhém poločase doplatil na mdlý výkon celého týmu. „Hradec má nepříjemný systém a my je špatně napadali. Tím jsme se zbytečně vysilovali a ke konci jsem už nemohl.“

Mohl tak litovat, že přestože stáli téměř vedle sebe, druhý gól si před přestávkou pro sebe uzmul Kamerunec Kweuke. „Křikl jsem si na něj, ale instinkt střelce Léa navedl, aby skóroval sám. Určitě se na něj zlobit nebudu,“ líčil Pekhart.

Sparťan Tomáš Pekhart proměňuje penaltu v zápase s Hradcem Králové.foto: Právo/Petr Horník

Se svojí produktivitou je spokojený

„Šli jsme do zápasu s tím, že pokud Tomáš bude mít možnost, tak aby střílel branky. Bohužel spoluhráči mu ve druhém poločase šanci nepřipravili. Byli jsme domluvení, že bude kopat i trestné kopy. K jednomu se dostal v prvním poločase, ale Lindr mu střelu bohužel chytil,“ připomínal kouč Jozef Chovanec.

Další góly už bude Pekhart dávat v bundeslize. „Hrál jsem pět zápasů od začátku a dal ve Spartě sedm gólů, takže jsem sám se sebou spokojený. Vymáčkl jsem z toho, co šlo. V Německu se budu snažit na tuto sezónu navázat.“

Letenští teď už mohou jen sledovat jeho další kroky. „Jsem spokojený s Tomášovým přístupem během jara. Až na jednu výjimku, a to zápas v Jablonci. Je to pro něj zkušenost, která se mu může hodit v německé bundeslize. Budeme ho určitě dál sledovat, protože je to talentovaný hráč a roste v něm klíčový hráč pro reprezentaci. Jsme rádi, že jsme se podíleli na jeho dalším rozvoji,“ konstatoval Chovanec.

Reklama