Hlavní obsah

Korupční skandál po dvou letech: Hanáky nařčené z uplácení si předvolal Goldův tribunál

PRAHA

Dva roky stará korupční kauza související s ligovým duelem Olomouce a střížkovských Bohemians se ocitne znovu před Goldovým strahovským tribunálem. Zákonitě, protože v průběhu soudního líčení probíhajícího v minulých dnech na Hané a nakonec odloženého na 23. června totiž z výpovědi někdejšího sportovního ředitele Jiřího Kubíčka vyplynulo, že k uplácení skutečně mohlo dojít. Disciplinární komise zatím potrestala jen Pražany – pokutou šest miliónů korun a odpočtem patnácti ligových bodů.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Brankář SK Sigma Olomouc Petr Drobisz a bývalý šéf Bohemians Praha Karel Kapr (vlevo), dva aktéři korupční kauzy,

Článek

Skandál, který propukl poté, co šéf fotbalového Střížkova Karel Kapr oznámil, že se v posledním ligovém kole předminulého ročníku nejvyšší domácí soutěže pokusil olomoucký gólman Petr Drobisz uplatit čtyři jeho hráče Obermajera, Dobeše, Zoubka a Kincla částkou 300 tisíc korun, dostal nové dimenze. Před olomouckým soudem totiž bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček vypověděl, že z klubové pokladny byla zmíněná částka skutečně pro tento účel uvolněna.

Podnětem Kubíčkovo svědectví

Svá slova je schopen doložit audionahrávkou s rozhovorem s někdejším olomouckým pokladníkem Ladislavem Římským. Kubíček sice před soudem netvrdil, že k předání peněz skutečně došlo, nicméně mnohé indicie vedou k trenérovi Zdeňku Psotkovi, jeho asistentovi Martinovi Kotůlkovi a šéfovi klubu Jaromíru Gajdovi.

Trenér Olomouce Zdeněk Psotkafoto: ČTK/Vladislav Galgonek

Podle Kubíčkovy verze zosnoval celý plán trenér Psotka, jemuž se dostalo posvěcení od samého předsedy fotbalové Sigmy Gajdy. Tehdejší pokladník Římský pak částku 300 tisíc korun předal asistentovi Kotůlkovi. Olomouci šlo v inkriminovaném střetnutí o tři body potřebné k tomu, aby si zajistila účast v dalším ročníku Evropské ligy.

Proto si zmiňovanou trojici předvolala disciplinární komise na příští zasedání, jež se koná 9. června, zároveň zahájila disciplinární řízení s olomouckým klubem a požádala, aby se před fotbalový tribunál dostavil jak pokladník Římský, tak i Jiří Kubíček.

Jiří Kubíčekfoto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

"Rozhodli jsme tak na základě nových a velmi závažných zjištění, které vyšly najevo v průběhu soudního líčení v Olomouci," potvrdil předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Klíčovým datem 24. červen

Nepředpokládá se však, že by Golda a jeho muži vynesli verdikt dříve, než rozhodne olomoucký soud. Ten se bude úplatkářským případem znovu zabývat 23. června. Otázkou ovšem je, zda ještě týž den rozhodne.

Přitom klíčovým datem pro český fotbal a ligovou soutěž je 24. červen, kdy v Praze zasedne ligové shromáždění, jež schválí a posvětí výsledky uplynulého soutěžního ročníku. A v tom je právě kámen úrazu, neboť kdyby se podezření z korupce vůči Olomouci potvrdilo, hrozí hanáckému klubu jako maximální možný trest vyloučení z ligy. To by představovalo spásu pro sestupující Brno, jež by se tak v nejvyšší soutěži zachránilo. Kdyby ovšem verdikt zazněl až po zmiňovaném datu, měl by právo na postup mezi elitu třetí klub druhé ligy.

Proto jsou teď v napětí jak v Brně, tak i v Jihlavě.

Flastr zatím dostal jen Střížkov

Goldův strahovský tribunál zatím potrestal jen Bohemians Praha. Za vznesené, ale neprokázané obvinění a za to, že nenastoupil k ligovému zápasu s Bohemians 1905 mu loni v dubnu vyměřil pokutu šest milionů korun a odebral mu dvacet ligových bodů. Majitel klubu Karel Kapr dostal navíc pokutu 300 tisíc korun a zákaz vykonávat po dva roky veškeré funkce souvisejícími se soutěžemi ČMFS. Důvodem mělo být to, že sliboval, ale nepředložil důkazy týkající se celé korupční kauzy.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází loni v dubnu na jednání disciplinární komise ČMFS.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Odvolací a revizní komise ovšem dodatečně Střížkovu pět bodů umazala, finanční trest však ponechala v původní výši.

Majitel klubu Karel Kapr odmítl pokutu zaplatit, jeho klub po sestupu z nejvyšší soutěže neobdržel licenci ani pro druhou ligu a nakonec skončil v ČFL. Letošní ročník této soutěže suverénně vede.

Před disciplinárku půjde i Lubas

Před Goldův tribunál ovšem předstoupí příští čtvrtek i šéf oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas. "To proto, že jsme se rozhodli zahájit disciplinární řízení i s Českomoravským fotbalovým svazem, který byl pořadatelem finále Ondrášovka Cupu v Jihlavě. Při něm došlo k výtržnostem fanoušků Olomouce a Mladé Boleslavi," rozhodla disciplinární komise, která mimochodem za excesy slávistických fanoušků v pohárovém semifinále potrestala Slavii pokutou 750 tisíc korun a třemi soutěžními zápasy, které musí Pražané odehrát bez diváků.

Disciplinární řízení bylo zahájeno pochopitelně i s kluby obou finalistů, přičemž jak Mladá Boleslav, tak i Olomouc jsou v tomto případě považovány za hostující celky.

Reklama

Související témata: