Hlavní obsah

Kouč Rada se vrací do Teplic. Podepsal smlouvu na rok

Staronovým trenérem prvoligových fotbalistů Teplic se stal Petr Rada, který naposledy vedl Liberec. Rada už v Teplicích dvakrát v kariéře působil v sezonách 2000/2001 a 2007/2008 a dnes v severočeském klubu podepsal roční kontrakt.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Petr Rada se vrací do Teplic.

Článek

Po letošním ročníku v Teplicích po třech letech skončil kouč Jiří Plíšek, a když dvaapadesátiletý Rada nečekaně opustil Liberec, byl právě on hlavním kandidátem na obsazení uvolněného místa na teplické lavičce. Proto dnešní dohoda Rady s vedením klubu není překvapením.

"Rychle jsme našli společnou řeč. S ředitelem Hrdličkou se navíc už dlouho známe, takže jsme museli doladit jen pár formalit. Na tu práci se těším," řekl ČTK Rada, který se s teplickými svěřenci potká 20. června na startu letní přípravy.

V klubu se hodně změnilo

Bývalý obránce pražské Dukly a reprezentace si na svá předchozí angažmá v Teplicích uchoval dobré vzpomínky, i proto ho láká možnost navázat na svoji předchozí práci. "Ale neberu to tak, že potřetí vstupuju do jedné řeky. V klubu se toho za ty tři roky, co jsem byl pryč, tolik nezměnilo. Zůstali tu skoro všichni lidé, s nimiž jsem se potkával i dřív. V Teplicích je všechno zaběhnuté, klub je stabilizovaný, má dobré zázemí a já budu moci v klidu pracovat. Snad to bude radost pro všechny, i když svízelné situace přijdou," uvedl Rada.

Rada Teplice před třemi lety dovedl na páté místo v lize a vzápětí přešel k reprezentaci, u níž nahradil Karla Brücknera. "Taková nabídka se nedala odmítnout," vzpomínal Rada, který u národního týmu skončil v dubnu roku 2009, načež další angažmá získal až loni na podzim, kdy převzal Liberec.

Severočechy vytáhl z pásma sestupem ohrožených týmů na sedmé místo, v 17 zápasech měl bilanci devíti výher, tří remíz a pěti porážek. Po sezoně ale ze Slovanu odešel, podle zákulisních informací měl na řadu věcí jiný pohled než vedení klubu. To se mělo týkat především přestupové politiky.

"Nebylo to jednoduché rozhodnutí a ještě to ve mně trochu hlodá, protože v Liberci se mi líbilo a strávil jsem tam hezké období. Ale to je život, rozešli jsme se naprosto korektně a všechno si s lidmi z vedení v pohodě vyříkali. Odvedl jsem tam, myslím, práci, za kterou se nemusím stydět, a do Liberce se pokaždé rád vrátím. Hlavně na hráče budu vzpomínat rád," uvedl Rada. "Ještě se tam pojedu se všemi oficiálně rozloučit, jak se sluší a patří."

Liberec zatím po jeho odchodu trenéra na příští sezonu nemá. Stát by se jím údajně mohl Jaroslav Šilhavý, který naposledy vedl České Budějovice.

Rada teď ale už hledí k nové teplické výzvě. Jeho cíl v další sezoně bude jednoznačný: pozvednout "žlutomodré" z desátého místa, na kterém skončili v minulé sezoně. "Trenér Plíšek tady strávil tři roky, za které musel odvést kvalitní práci, i když ji nechci a ani nemůžu hodnotit. Ale desáté místo bylo naposledy pro Teplice určitě zklamání. Takže chceme jít nahoru," přál si Rada.

Reklama

Související témata: