Hlavní obsah

Ligová fotbalová asociace chce řídit nejvyšší soutěže

PRAHA

Nově založená Ligová fotbalová asociace (LFA), sdružující profesionální kluby I. a II. ligy, předložila ČMFS návrh doplnění stanov, na jehož základě by byla zakotvena do struktur ČMFS. Svaz by jí pak měl svěřit dostatečné kompetence k tomu, aby profesionální soutěže mohly přejít pod řízení LFA. Myšlenka stará víc než deset let dostala konkrétní podobu.

Foto: Právo

Dušan Svoboda volá po větším zatraktivnění českého fotbalu.

Článek

„Nyní připravujeme další podklady, abychom během následujícího ročníku byli připraveni na spuštění soutěží pod hlavičkou LFA od sezóny 2012/13,“ řekl předseda LFA Dušan Svoboda, který za účelem správného nastavení právních vazeb mezi LFA a ČMFS navštívil i sídlo UEFA.

„UEFA respektuje myšlenku vzniku samostatných soutěží, je to obecný trend, kterým se Česká republika zařadí po bok věhlasnějších soutěží, jako je například bundesliga a další. Podrobně jsme prodiskutovali celý projekt LFA a objasnili jsme si všechna možná úskalí. Po této konzultaci jsme připravili návrh doplnění stanov, které budou projednávány na červnové valné hromadě ČMFS 26. června v Praze, aby všechny kroky splňovaly normy UEFA,“ dodal Svoboda s tím, že pokud by nebyl návrh LFA do stanov začleněn, vystoupí s ním přímo na vrcholném svazovém jednání.

Spojencem by měla být Hráčská asociace

Podle Svobody je existence sdružení klubů nutností. Majitelé klubů tak budou mít prostřednictvím LFA větší možnosti hájit své zájmy. Televizní a marketingová práva přinášejí do svazové pokladny desítky miliónů korun, na které kluby chtějí dosáhnout, aniž by se o ně musely dělit se svazem. A právě to se zdá jako kámen úrazu, proč vedení svazu není právě nakloněno tomuto projektu.

Jedním ze spojenců LFA by měla být i nově vzniklá Hráčská asociace. „LFA respektuje vznik Hráčské asociace, je to jeden z dalších partnerů, se kterými se LFA bude při řízení soutěží potkávat. Zároveň je nutné zdůraznit, že LFA je připravena ve všech jednáních maximálně hájit zájmy klubů, které mohou být odlišné od zájmů Hráčské asociace,“ řekl k vzniku Hráčské asociace Svoboda. „Hráčské odbory“ jsou však stejně nedílnou součástí vyspělých fotbalových zemí jako samostatně spravované profesionální soutěže.

„Věříme, že bude i objektivně přistupováno k eventuálním sporům, které se případně dostanou před odvolací a revizní komisí, i když je předsedkyně ORK Markéta Haindlová zároveň místopředsedkyní Hráčské asociace,“ konstatoval Svoboda.

Tento čtvrtek se setká Svoboda a další představitelé LFA s předsedou Hráčské asociace Karlem Poborským a měli by hledat společnou řeč. Poborský je členem výkonného výboru ČMFS a spolumajitelem SK České Budějovice. Svoboda je rovněž členem výkonného výboru, hlavním aspirantem na uvolněnou funkci místopředsedy ČMFS po nezvěstném Miroslavu Křížovi a druhým mužem Sparty.

Hrozí střet zájmů
Nově vytvořená Hráčská asociace, která je nepochybně pozitivním krokem, má hned po svém zrodu problém. Hrozí totiž střet zájmů u jejího předsedy Karla Poborského, který je zároveň majitelem SK České Budějovice. Jako zástupce fotbalistů by se mohl paradoxně dostat do situace, kdy bude hájit hráče proti majiteli českobudějovického klubu…Místopředsedkyně Hráčské asociace Markéta Haindlová je zase předsedkyní svazové odvolací a revizní komise, u níž končí většina sporů mezi hráči a kluby. Nepochybně se postaví na stranu práva, ale…Kdokoliv ji může zkomplikovat situaci jen tím, že ji nařkne z předpojatosti nebo střetu zájmů. Volba fotbalové legendy i právničky do čela Hráčské asociace je logická a správná, ale zřejmě nebezpečí střetu zájmů nikdo nedocenil. Možná by se našly vhodnější typy mezi bývalými hráči i právníky znalými fotbalu.

Reklama