Hlavní obsah

Slavii už netíží 100 miliónů, Natland se dohodl s ENIC na uhrazení dluhu

Společnost Viscontia patřící pod finanční skupinu Natland Group, která je majoritním akcionářem fotbalové Slavie, uhradila kompletní, přibližně stomilionový dluh pražského klubu vůči bývalému majiteli britské firmě ENIC. Zároveň odkoupila všechny její akcie. Informoval o tom mluvčí Natlandu Rostislav Starý. Britská firma tvrdila, že v roce 2008 přišla o většinu ve Slavii podvodně a že klub vlastní. Po uzavření dohody s Natlandem však ENIC pražský celek opouští.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Vlček (vlevo) se raduje se svými spoluhráči ze Slavie z branky.

Článek

Společnost Natland Group a britská společnost ENIC se dohodly na ukončení všech soudních sporů ohledně vlastnictví SK Slavia Praha. Společnost Viscontia ze skupiny Natland Group zároveň uhradila závazky Slavie vůči ENICu a odkoupila všechny jeho akcie. Na řešení situace se významně podílel i Aleš Řebíček, kterému dosud patřila třetina akcií Slavie. Cenu transakce ani jedna ze stran nebude komentovat.

Zástupci Natlandu i bývalý ministr dopravy ocenili zásluhy skupiny ENIC, která klub vlastnila od roku 1997. V této éře Slavia slavila dvakrát titul, postoupila do základní skupiny prestižní Ligy mistrů a pravidelně hrála v Evropské lize. Celkem Slavia získala pět klubových trofejí.

„Nedávné události nám znemožnily, abychom mohli efektivně pokračovat ve své investici a vedení klubu. Ten díky oportunistickým akcím lidí, kteří jej řídili, v posledních sezónách zaznamenal jen málo úspěchů. Oceňujeme profesionální přístup, s jakým noví investoři Natland Group s významnou rolí koinvestora Aleše Řebíčka k dohodě přistoupili. Věříme, že se Slavia nyní vrátí k úspěchům na hřišti a stabilitě mimo něj,“ komentoval transakci ředitel ENICu Matthew Collecott.

Ujednáno, podepsáno... Vlevo Josef Vojta, investiční ředitel Natland Group, vpravo John Woodhouse, právní zástupce společnosti ENIC.foto: Natland

Spory o vlastnictví Slavie jsou tak minulostí a vlastnická struktura klubu je jednoznačná a transparentní. „Nesmírně si vážíme profesionálního přístupu ENICu, který byl pro vyřešení situace nezbytný. Proces přerodu klubu v novou Slavii sice ještě není u konce, čekají nás jednání s dalšími věřiteli, dokončení restrukturalizace a další změny, ale jde o skutečně významný posun na této cestě k fungující a úspěšné Slavii,“ doplnil Josef Vojta, investiční ředitel Natlandu.

ENIC klub vlastnil od roku 1997 a financoval ho částečně prostřednictvím půjček. Ty byly zčásti splaceny, ale přes 3,6 milionu liber zůstalo neuhrazeno. Zbylou částku nyní zaplatila Viscontia ze skupiny Natland.

Oba největší akcionáři se dohodli, že konsolidují své akcie do účelové společnosti Viscontia, jejímž prostřednictvím budou držet klub společně. Viscontia, a.s. tak bude držet bezmála 100% akcií SK Slavia Praha-fotbal, a.s., podíl v této společnosti si Natland Group a Aleš Řebíček rozdělí v poměru 70:30 ve prospěch Natlandu. „Chceme tak demonstrovat, že akcionářské spory ve Slavii jsou minulostí, a cílem naším i Aleše Řebíčka je jednat konsensuálně ve prospěch Slavie,“ dodal Vojta.

Už na vyřešení sporů s ENIC se podíleli oba akcionáři, kteří nejprve jednali odděleně, aby ve finále své síly spojili a urychlili tak vyřešení situace. „Je to ukázka toho, že zájmy Slavie převažují nad zájmy akcionářů. A to je dobře,“ komentoval tento postup Aleš Řebíček.

Reklama

Související témata: