Hlavní obsah

Petrouš: Zůstanu svůj, zařvu i pohladím, abychom Slavii posunuli výš

Moc se od něj v minulé sezóně nečekalo, přitom vzhledem ke kritické situaci klubu předváděl s fotbalisty Slavie divy. Přes léto se ovšem situace v Edenu stabilizovala, a tak budou i na trenéra Michala Petrouše kladeny větší nároky. Na startu letní přípravy je mu moc dobře jasné, že po dvouleté pauze by měl sešívané zase dovést zpátky do pohárové Evropy. „Tam přece Slavia patří!“

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Petrouš, trenér fotbalové Slavie

Článek

Loni na podzim jste mužstvo přebíral jako spasitel, teď už jste budovatel. Cítíte, že se vaše role změnila?

Klubu se dýchá líp a moje role je stejná v tom, že mám zodpovědnost za mužstvo, za výsledky. Musíme potěšit fanoušky. Jinak však máte pravdu, že zatímco na jaře se od nás moc nečekalo, teď to pro nás všechny bude o hodně těžší.

Dokážete navázat na herně vydařené jaro?

Věřím, že to kluky posílí. Bylo by špatné, kdyby si mysleli, že to teď půjde samo. Od toho jsme tady my, trenéři, abychom je usměrnili. Zůstanu svůj, jaký jsem byl. Když budu muset zařvat, tak zařvu. Pokud bude potřeba pohladit, tak pohladím. Podle situace...

Slavia změnila majitele. Je v šatně větší pohoda?

Přípravu teprve začínáme. Věřím však, že všechno už bude klidnější. Odpadnou debaty okolo financí a soustředíme se jen na fotbal.

Michal Petrouš během prvního letního tréninku Slaviefoto: ČTK/Kateřina Šulová

Ze základní sestavy jste přišli o Vaniaka, Kisela a Horu. Jak jste spokojen s hráčským materiálem, s nímž do přípravy vstupujete?

Zásadní pro mě je, že Pospěch, Vlček, Jarolím a Hubáček u nás pokračují. To jsou naše posily. Mrzí mě, že nezůstal i Hora. Stejně nerad bych také přišel o Černého s Čelůstkou, kteří hrají na šampionátu v Dánsku. V jejich případě bychom však lukrativní nabídce asi těžko odolávali. Rád bych získal dva tři hráče ve věku 25-30 let. Máme mladíky a zkušené po třicítce, střední generace nám ovšem chybí.

Veterána Vaniaka opravdu nepřemluvíte, aby pokračoval?

Martin bohužel definitivně skončil. Říkal jsem mu, že může klidně chytat dál, ale bolesti v kyčlích měl moc velké. Začne se věnovat našim mládežnickým gólmanům, já už na něj nebudu tlačit.

Takže si troufnete jít do sezóny s mladíky Hanušem a Berkovcem...?

V přípravě je v těžkých zápasech prověříme. Věřím, že to zvládnou. Už je na čase, aby za Slavii konečně chytal nějaký odchovanec. Teprve v případě potřeby bychom se museli poohlédnout po někom zkušenějším.

Dostal jste důvěru pokračovat. Co lze od nové Slavie čekat?

Mám radost a věřím, že tuto důvěru naplním a posuneme Slavii zase o kousek výš. Určitě chceme být lepší než devátí.

Není to trochu málo?

Konkrétní cíl jsme zatím od vedení nedostali. Je však jasné, že Slavia se Spartou jsou naše top kluby, takže postupnými kroky bychom se stoprocentně měli vrátit na pohárové příčky.

Reklama

Související témata: