Hlavní obsah

Čtvrt roku předseda Hašek úzkostlivě tajil, že smlouvu v Al Ahlí už má podepsanou

PRAHA

Čtvrt roku držel arabské tajemství v sobě, čtvrt roku úzkostlivě tajil, že se klubu Al Ahlí v Emirátech upsal. „Tři čtvrtě roku jsme byli na podmínkách smlouvy domluveni, před dvěma třemi měsíci jsme ji v Dubaji v kanceláři prezidenta podepsali. I s tím, že fotografii z mého úpisu nespatří světlo světa dřív, než po valné hromadě našeho svazu,“ přiznal expředseda teď až fotbalové asociace Ivan Hašek, že po celou tu dobu nechal žít český fotbal v nevědomosti. Když tedy ne přímo v klamu...

Foto: Sport.cz

Ivan Hašek podepsal s klubem Al Ahlí smlouvu tři měsíce před tím, než na funkci předsedy českého foltbalu rezignoval.

Článek

Od neděle už někdejší šéf českého fotbalu si však přesto nemyslí, že by fotbal podvedl. Natož že by oklamal delagáty poslední valné hromady, kteří by mu udělali, co mu na očích viděli a odhlasovali všechno, co jen chtěl. Aby po Haškově lekci nevěřili už nikomu a ničemu...

„Ale oni přece stanovy neschvalovali kvůli mně, ale kvůli sobě. Kvůli tomu, aby dali fotbalu jasná pravidla. A ty jsou teď tady a jen těžko se budou měnit, aby se fotbal vrátil zpátky do minulosti,“ obhajoval Hašek svou rezignaci čtyři dny poté, co z funkce nečekaně odstoupil.

Tajnosti? Prý kvůli obavám z paniky

Pro něho však o nečekaný krok nešlo. A pro jeho nejbližší spolupracovníky o něj jít také nemělo, protože od samého začátku věděli, že se ujímá vlády nad českým fotbalem jen na dva roky. Samo sebou, že poslední měsíce, týdny a dny nebyli v obraze, protože se svým úmyslem se vůbec nikomu nesvěřil.

Ivan Hašek na valné hromadě fotbalového svazufoto: ČTK/Kateřina Šulová

„Nemohl jsem to dopředu oznámit, protože by okamžitě vznikla panika a destabilizace. I proto jsem nemohl ani připravovat svého nástupce. Ba ani oslovit potenciálního následníka jsem nemohl, i když jednoho takového jsem v hlavě měl. Bývalého ministra Eduarda Janotu. Zemřel však dřív, než jsem ho mohl oslovit,“ zdůvodňoval Hašek, proč tolik tajností kolem rezignace.

Dva roky, tak zněla dohoda, opakoval Hašek

Mimochodem dokonale načasované i proto, že i v Al Ahlí tajnou úmluvu ctili a nic neprozradili. „To si obrovsky cením. Byli jsme v kontaktu neustále, pokaždé, když se v Al Ahlí měnili trenéři, jsem dostával nabídku k angažmá, pokaždé jsem ji odmítal s tím, že má práce pro český fotbal ještě není u konce. A oni to věděli a ctili, protože na dvou letech jsme se dohodli, když jsem odcházel,“ opakoval Hašek, že jeho mise ve strahovském předsednickém křesle byla od samého počátku dvouletá.

Po podpisu smlouvy zavládla spokojenost patrná jak z tváří představitelů klubu Al Ahlí, tak i expředsedy českéjho fotbalu a teď už zase trenéra Ivana Haška. foto: http://www.alahliclub.ae

Ani spasitel, ale ani kašpárek

„Fotbal patří všem a nikoli jen úzké skupině lidí, která ho privatizovala. Proto jsem před šesti lety slíbil, že je nenechám v klidu, proto jsem se na funkcionářskou dráhu dal a předsedou svazu se stal. Po třech nevydařených volbách až na druhý pokus a nikoli jako nějaký spasitel. Za toho jsem se nikdy nevydával, ba ani jsem nesliboval, že skoncuji s korupcí. Ale nikdy jsem také nebyl kašpárkem či snad loutkou v někoho jiného, v žádné finanční či mediální skupině jsem nikdy nefiguroval. Jednal jsem za fotbal, protože mně vždy šlo o to, aby se dělal transparentně,“ obhajoval Hašek při poslední tiskové konferenci své dvouleté působení v čele českého fotbalu.

Sazka? Fámám se člověk těžko brání

Nevyhnul se ani spekulacím, že ho za nitky vodil šéf Sazky Hušák, ba že ho dokonce z peněz své společnosti financoval. „Jen v tomto státě je možné podobné fámy vypustit a také tisknout, aniž by člověk měl možnost se bránit. A že se člověk proti nim brání těžce, na to jsem byl připravený, i když si opět pokládám otázku, zda jsem vůbec zapotřebí fotbal dělat,“ pravil Hašek.

„Já ale nebyl se Sazkou nijak spojený, natož pak vázaný. Ano, udělali jsme s ní dva obchody – prodali jsme jí televizní práva a vydělali o čtyřicet milionů korun víc, než z nich inkasovali naši předchůdci, dohodli jsme se s ní i na prodeji vstupenek. Fanoušci si mohli koupit lístky na 6500 terminálech, takže odpadlo podezření, že se vstupenkami na svazu kšeftujeme,“ vysvětloval Hašek byznys, který fotbal se Sazkou měl.

Teď už exředseda Ivan Hašek jakékoli vazby na Sazku odmítl.foto: Právo/Petr Hloušek

„Když se ale na výkonném výboru ČSTV rozhodovalo o Sazce a její budoucnosti, většinou jsem se zdržel hlasování, protože šlo o problém tak složitý, že jsem nevěděl, na jakou stranu se přidat,“ pokoušel se osvětlit před cestou do Arábie svůj vztah a vazby se Sazkou a Hušákem.

Proč právě Al Ahlí? Proč Arábie?

Do arabského světa se Hašek vydá příští týden, ale záhy se s mužstvem Al Ahlí vrátí k přípravě do Čech, aby pak pokračoval přes Rakousko na měsíční soustředění do Austrálie.

„Prožil jsem v Emirátech a v Al Ahlí možná nejlepšího půldruhého roku v životě. Podmínky k práci, radost z ní, i to, jak mě vzali do rodiny, to všechno mě zpátky. Peníze také, to se ví, protože pro mě představují volnost a svobody,“ vysvětloval Hašek, proč na předsednickou funkci rezignoval a zvolil návrat do arabského světa.

Reklama