Hlavní obsah

Baník musí šetřit, přesto láká k návratu kanonýra Svěrkoše

Přestože snížila rozpočet o 20 milionů korun, loví fotbalová Ostrava zvučnou posilu. Baník vábí k návratu z francouzského Sochaux svého bývalého kanonýra Václava Svěrkoše, jeho případný příchod je však podmíněn vstupem nového strategického partnera do klubu.

Foto: Petr Horník, Právo

Baník láká zpět Václava Svěrkoše.

Článek

Svěrkoš by mohl Ostravě vytrhnout trn z paty, Baník totiž celou minulou sezónu marně hledal střelce. Bývalý reprezentant navíc v Sochaux nehraje. Na jaře hostoval v Panioniosu Atény a ani teď to nevypadá, že by s ním francouzský celek počítal do základního kádru.

Možný transfer má ale háček. Ostrava by si ho mohla dovolit jen v případě vstupu nového strategického partnera.

"Se Svěrkym jsme v opravdu aktivní komunikaci. Byl bych rád, kdyby se to povedlo, ale je třeba přiznat, že tahle věc je závislá na příchodu nového partnera. V současné situaci bychom si sami tak finančně náročnou transakci nemohli dovolit," řekl majitel ostravského klubu Tomáš Petera.

Chtějí Svěrkoše na přestup

Nejlepší ligový kanonýr sezóny 2007/08 má v Sochaux ještě rok smlouvu. Petera přiznal, že Baník by měl zájem hráče získat na přestup. "Pro klub by byl velkým přínosem. O jeho fotbalových kvalitách se vůbec nemusíme bavit, navíc je to hráč s opravdovým baníkovským srdcem na rozdíl od některých, kteří o něm jen mluví," uvedl Petera.

O realizaci Svěrkošova přestupu by se podle něj ale dalo uvažovat jen v případě, že by pozitivně dopadlo Peterovo jednání se strojírenským magnátem Janem Světlíkem. Tým auditorů šéfa holdingu Vítkovice Machinery Group stále zkoumá účetnictví a finanční kondici klubu z Bazalů, dohoda zatím není na spadnutí.

"Dneska mají k dispozici 95 procent všech podkladů. Chvíli to trvá, dělají to velice pečlivě. Ale do konce prázdnin musí padnout nějaké rozhodnutí," prohlásil Petera.

Kdyby se naopak obě strany ve finále rozešly, bude podle Petery klub nucen jednoho hráče prodat, aby zajistil rozpočet na nadcházející ligovou sezonu. Baník v ní bude hospodařit s částkou 75 milionů korun, když částku proti poslední sezoně už o jednu pětinu srazil dolů.

Reklama

Související témata: