Hlavní obsah

Osm tisíc diváků, to je paráda, pochvaluje si liberecký kouč Šilhavý

Čtyři vstřelené góly, stejný počet bodů a kvalitní herní projev. Tak se zatím prezentují v lize fotbalisté Liberce pod vedením nového trenéra Jaroslava Šilhavého. „I po odchodu opor chceme hrát dobrý fotbal, kádr na to pořád máme,“ říká liberecký kouč po dvou kolech ligové soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý

Článek

Zápas Liberce se Slavií sledovalo osm tisíc diváků. Čekal jste tak vysokou návštěvu?

Přiznám se, že ne. Tolik lidí na fotbale v Liberci už prý dlouho nebylo, prostě paráda. Hodně fanoušků asi navnadilo naše vystoupení v Plzni, kde jsme zvládli vstup do ligy výsledkově a předvedli jsme při tom i dobrý fotbal. Na ten zápas jsme měli pozitivní ohlasy. A zaplněné tribuny v Liberci byly hnacím motorem pro naše hráče i proti Slavii. Přál bych si diváckou přízeň i pro další průběh soutěže.

Těsně před ligou zmizel z liberecké sestavy defenzivní záložník Marcel Gecov do Fulhamu, po prvním kole ho následoval další středopolař Bořek Dočkal do Trondheimu. Jak se s jejich absencemi vypořádáváte?

Odešli na českou ligu špičkoví hráči, ale naštěstí si držíme i bez nich dobrou formu, protože stále disponujeme solidním hráčským materiálem. Mužstvo má schopnosti mužstva hrát dobrý fotbal. Horší by bylo, kdybychom ztratili ještě Lukáše Váchu, jak se o tom hovoří. Chápu, že se kluci chtějí posunout v kariéře a jejich loučení beru jako realitu. A musím se přiznat, že už při svém příchodu k mužstvu jsem se změnami v kádru, co se týče odchodů, počítal. Vedení mi naznačilo, že klidně mohou odejít všichni tři reprezentanti do jedenadvaceti let najednou. Takže to pro mě není úplné novum.

Jaké bylo loučení s Dočkalem?

Říkal mi, že má při přestupu do ciziny smíšené pocity. Viděl, že si naše mužstvo sedá a v kabině panuje i po lidské stránce pozitivní atmosféra, na čemž měl svůj podíl. Ale na druhou stranu je prý pro něj zahraničí velkou vidinou a impulsem.

Naopak proti Slavii poprvé po roce a půl naskočil do mužstva navrátilec z řeckého hostování Jan Blažek. Bude přínosem?

Trošku jsem se obával, že jde na hřiště poněkud brzy, jelikož má tréninkové manko. Z fotbalového hlediska ale nic nezapomněl. Štajnerovi připravil šanci, které chybělo jen zakončení. Pokud takhle bude pracovat, bude platný pro tým. Blažkova transferkarta přišla v pátek a musím poděkovat vedení klubu, že za tím šlo a Bláža mohl o den později už nastoupit. V řecké Larisse, kde Blažek působil, byl i slávistický brankář Čontofalský, který ale ještě nemá údajně vyřízené všechny formality. Takže jsme asi šikovnější, než Slavia (úsměv).

Čekáte, že přijdou další posily?

Budeme o tom jednat. Byl bych rád, abychom někoho získali, ale na spekulace a úvahy se nehraje. Na mistrovství světa dvacítek máme chorvatského stopera Renáto Keliče. Počítáme s jeho návratem do Liberce. Tím vzroste konkurence ve středu obrany, kde momentálně úspěšně působí Honza Nezmar. Kdyby nám to hořelo v útoku, tak se vrátí na hrot (úsměv).

Reklama

Související témata: