Hlavní obsah

Slovácko - Sparta 0:2Vítězná sparťanská vlna smetla i snaživé Slovácko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Vacek 0 : 1
90. Grajciar 0 : 2

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Přesnější hra podložená góly Vacka s Grajciarem rozhodla o vítězství 2:0 fotbalistů Sparty na hřišti Slovácka. Sparťané prodloužili svou vítěznou sérii, v součtu s Evropskou ligou vyhráli všech pět soutěžních zápasů v úvodu sezony. Naopak Slovácko, které bylo aktivní zejména v úvodním poločase, ani ve třetím ligovém startu na body nedosáhlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Kamil Vacek, autor prvního gólu.

Článek

Hned v úvodu zápasu Slovácko nabídlo po nedorozumění soupeři branku jak na podnosu: gólman Filipko si vyběhl pro míč, stoper Košút jej odkopl k Matějovskému a pak vyděšeně sledoval, jak pohotová střela těsně míjí branku. Pak se ale Slovácko vzpamatovalo a začalo spoléhat spíše na ofenzivní hru, ovšem územní převaha postrádala přesnější zakončení. Na útočném hrotu domácího týmu chystal svým spoluhráčům šance Došek, jenž podle očekávání často sváděl velice tvrdé souboje s obráncem Řepkou.

Postupně Slovácko zvýšilo tlak a čisté konto Sparty zachraňoval brankář Blažek. Ve 22. minutě stačil v poslední chvíli vyrazit střelu Hlúpika, o šest minut později vynikl gólman po rohovém kopu, kdy akrobatickým zákrokem zlikvidoval Kordulovu hlavičku do odkrytého rohu branky. Sparta spoléhala na rychlé protiútoky, kterým ale chybělo dotažení v podobě přesné střely. Až pět minut před přestávkou stačil brankář Filipko pouze vyrazit Sionkovu střelu a míč dostal k volnému Vackovi, který z úhlu chytrým lobem nasměroval Spartu k vítězství.

Hosté po změně stran už převzali režii utkání: chytře drželi míč a protivníka na rozdíl od prvního poločasu k útočení mnoho nepouštěli. Domácí kouč Soukup se pokusil střídáním zvýšit útočnou aktivitu svých svěřenců, ale pokud se už Slovácko dostalo do blízkosti branky soupeře, tak útočníkům chyběla větší rozvaha a přesnost. Střídající Poliaček, po něm Jeleček a následně Došek mohli vyrovnat, jejich střelecké pokusy však byly nedůrazné a nepřesné.

V závěru vsadilo Slovácko vše na útočnou kartu. Chybu domácích hráčů potrestal v nastaveném čase Grajciar, který po rychlém protiútoku do volného prostoru s přehledem přidal druhý gól a tím pečetil vítězství Sparty. Pro bývalého slávistu, který přišel na hřiště právě místo Vacka, to byla první trefa v prvním utkání v rudém dresu.

1. FC Slovácko - AC Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky: 40. Vacek, 90.+1. Grajciar. Rozhodčí: Adam - T. Kovařík, Štěrba. ŽK: Trousil, Hlúpik, Došek - Matějovský, Pamič. Diváci: 7638.
Slovácko: Filipko - Kuncl (49. Jeleček), Košút, Trousil, Kubáň (83. Kerbr) - Fujerik, Valenta (61. Poliaček), Kordula, Hlúpik - Došek, Ondřejka. Trenér: Soukup.
Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Sionko (90. Mareš), Vacek (62. Grajciar), Hušek, Matějovský, Juhar (70. Podaný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: