Hlavní obsah

Mohli skončit ve třetí lize, teď se jim nezdá devět bodů. Nevzdáme to, tvrdí advokát Hanáků

Mohli skončit ve druhé lize. Anebo dokonce kopat až třetí nejvyšší soutěž. Goldův fotbalový tribunál však byl k Sigmě Olomouc mimořádně shovívavý, neboť dospěl k přesvědčení, že se před dvěma lety korupce dopustila „jen“ v jediném utkání s Bohemians Praha a tudíž jí odebrala pouze devět bodů. Hanákům, kteří si ve čtvrtek nechali před disciplinární komisi předvolat hned několik nových svědků, se verdikt přesto nelíbí. „Odvoláme se. Budeme bojovat za úplné očištění," argumentuje právní zástupce Hanáků Petr Konečný.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází v doprovodu Petra Konečného před disciplinární komisí, která mu nakonec zastavila činnost na 18 měsíců.

Článek

Neměli byste být raději pěkně zticha a nevířit vody? Vždyť odpočet devíti bodů a pokuta čtyři miliony korun za korupci, k níž podle Goldova tvrzení skutečně došlo, je hodně mírná!

Nám nešlo a nejde o trest, takže jsme o jeho výši odmítli licitovat a přistoupit na dohodu: Dostanete malý trest a tím kauza skončí. Jde nám o úplné očištění jména fotbalové Sigmy.

K tomu může dojít 15. září, kdy by měl vynést verdikt olomoucký okresní soud.  Neobáváte se, aby nebyl ovlivněn trestem disciplinární komise?

Předpokládám, že soudce Aleše Vašků verdikt disciplinární komise neovlivní a rozhodne podle důkazů.

Důkazy jste se pokoušeli předložit i Goldovi a jeho mužům, nechali jste na Strahov předvolat trenéra Petr Uličného i třeba hráče Janotku a Škerleho, na disciplinárku to však nezabralo.

Chtěli jsme vyvrátit tvrzení hráčů Bohemians o čase předání údajného třistatisícového úplatku naším brankářem Petrem Drobiszem a ukázat na nesrovnalosti v měnících se výpovědích.

To si po více než dvou letech vaši hráči na minutu pamatují, co se po inkriminovaném střetnutí s Bohemians dělo?

Rozhodně si pamatují, že brankář Drobisz oslavoval po zmiňovaném zápase s ostatními v kabině. I videozáznam potvrzuje, že dvacet třicet minut po utkání, což je čas udávaný fotbalisty Bohemians, k předání úplatku dojít nemohlo. A na rozpory ve výpovědích upozornilo i svědectví trenéra Petra Uličného. David Zoubek tvrdil, že se s koučem bavil půlhodiny, kouč před disciplinární komisí mluvil o třech minutách.

Proč jste s těmito argumenty a svědectvími nevyrukovali dřív? Proč jste je nechali na poslední sezení disciplinární komise?

Ale my je říkáme od samého začátku, to hráči Bohemians opakovaně mění časy. Samozřejmě, že všechna svědectví budeme 15. září před olomouckým okresním soudem prezentovat znovu.

Jestliže vás trestní soud očistí, co bude takovýto verdikt znamenat?

Až situace nastane, zařídíme se podle ní. Podobný precedens neznám a proto bych nerad předbíhal. Každopádně by to byl signál i pro odvolací a revizní komisi fotbalové asociace, stejně jako pro cestu soudních žalob.

Trest je vynesen, odvolací a revizní komise zřejmě zasedne až příští měsíc. Co odpočet bodů a pokuta znamená pro Olomouc v tuto chvíli?

Že Sigma může pokračovat v ligové soutěži, protože hrozila vize, že skončí ve druhé či třetí lize. I tak se odvoláme, protože nám nejde o výši trestu, pro nás jde spíše o otázku dobrého jména.

Neobáváte se, že by odvolací a revizní komise mohla přitvrdit a trest zvýšit?

U všech soudů platí, že když se odvolává ten, kdo je trestán, ke zvýšení trestu nedojde. Předpokládám, že i u fotbalové odvolací komise to platí. My trváme na nevinně a využijeme všech opravných prostředků, které nám poskytují fotbalové předpisy i zákony této republiky.

Reklama

Související témata: