Hlavní obsah

Kouč Rada prémie za skalp bývalého klubu nevypisoval

Josef PešoutSport.czPrávo

Čtyřikrát se za posledních osm měsíců střetli fotbalisté Liberce a Teplic. A pokaždé u toho byl zkušený trenér Petr Rada. A to třikrát v roli kouče vítězného mužstva, jednou zažil remízu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Petr Rada, trenér fotbalistů Teplic

Článek

V lednu se na zimním turnaji v Děčíně rozešly oba celky nerozhodně 2:2, Rada byl na liberecké lavičce. V květnu ještě přivedl Slovan k ligovému vítězství nad Teplicemi 6:2. V červnu se přesunul právě do teplického klubu a v jednom z prvních přípravných zápasů porazili jeho noví svěřenci v Modré u Děčína celek Liberce 3:0. A přišel poslední srpnový víkend a další Radův triumf. Ligové vítězství Teplic, dokonce pod Ještědem: v poměru 2:0.

Není divu, že protřelý trenér byl spokojený a v dobrém rozmaru vystupoval i na pozápasové tiskovce. „Škoda, že je vás tady tak málo,“ obrátil se směrem k novinářům v presscentru libereckého stadiónu U Nisy, kde byl dříve takříkajíc doma a kam nyní přijel poprvé coby host.

„Spadl mi kámen ze srdce,“ byla první Radova slova. A hned vysvětlil, proč si vítězství tak váží. „Věděli jsme, že Liberečtí měli v prvních čtyřech kolech asi nejlepší formu ze všech ligových celků. A to nejen z pohledu získaných bodů, ale i herního projevu. Vždyť dvakrát po sobě uspěli venku, předtím porazili Slavii a hned na začátku remizovali v Plzni. Tahle bilance by naháněla obavy asi i jiným mužstvům, než jsou Teplice,“ podotkl.

Liberečtí měli být v derby papírovým favoritem. Tepličtí jim však tuhle pozici rázně překazili. I když čekali na vstřelený gól dlouhých 357 minut, nakonec dali hned dva a už se jim lépe dýchá než před týdnem. „Hlavně díky tomu, že jsme ostře sledovaný souboj v Liberci výsledkově zvládli. A to jsem ani nevypisoval prémie nebo odměny za vítězství proti mému bývalému klubu. Tři body jsme nutně potřebovali a kluci měli motivaci sami o sobě,“ těšil se Rada z výhry 2:0.

Hráče upozorňoval na Breznaníka a Štajnera

A dokonale uplatnil znalost libereckých hráčů. „Samozřejmě jsem svoje svěřence upozorňoval na to, že nesmějí ani na vteřinu pustit z očí Breznaníka nebo Štajnera. Chtěli jsme je eliminovat, protože vím, co dokážou, když se dostanou ke svojí typické útočné hře. V Liberci jsou i noví hráči, které jsem tam nevedl, jako Blažek, Rabušic a Šural, a tolik je neznám. Ale pochopitelně jsem věděl, jak byli pro svůj tým dosud platní,“ pravil teplický trenér.

A užíval si příjemné pocity z úspěchu. „Potkal jsem se navíc s lidmi, s nimiž jsem v Liberci deset měsíců spolupracoval. Rád jsem je zase viděl a vážím si toho, že na mě funkcionáři ani hráči nezapomněli. Nejsem typ, že bych chtěl lidi popudit proti sobě,“ svěřil se.

Fanoušci v libereckém hledišti vyvěsili na začátku transparent s nápisem „Z dnešní bitvy udělejte Radovo Waterloo!“ I toho si teplický trenér všiml. „Trošku mě to mrzí,“ dodal Rada při ohlédnutí za krátkou návštěvou Liberce.

Reklama

Související témata: