Hlavní obsah

Sparta zpečetila raketový start, konkurenci uniká již o pět bodů

Šest zápasů, šest vítězství. To je bilance fotbalistů Sparty, kteří jako by se rozhodli kopírovat loňský podzim později mistrovské Plzně. Letenští zdolali v dohrávce 6. kola Gambrinus ligy nováčkovskou Viktorii Žižkov 4:1, a tak i oni mohou o titulu vážně uvažovat. Nejenže v součtu s jarem vyhráli desátý ligový zápas v řadě, před trojlístkem Jablonec, Liberec a Bohemians 1905 vedou tabulku již o pět bodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luboš Hušek (vpravo) se snaží zastavit žižkovského Bořila

Článek

Těžko říci, zda pohárové postupy přes Domažlice a Pardubice sparťany tolik rozjařily. Malé pražské derby však začali jako po flámu. Jarošík již ve 4. minutě vyrobil hrubku, po níž se Bořil hnal sám na Švengra. Mladík se však své chvíle slávy evidentně lekl, pokusil se ještě o kličku a přičiněním letenských obránců sólo ani nezakončil.

Vedoucí tým tabulky byl přitom v duelu s nováčkem jasným favoritem. Tím spíše, že Viktorka dosud uhrála na Letné jedinou remízu (na podzim 1993), všechny ostatní zápasy v samostatné české lize tady prohrála. Sparta vyhrála nejen všech šest posledních vzájemných duelů se Žižkovem, ale také devět ligových zápasů za sebou.

Domácí se ovšem rozjížděli pomalu. Teprve Grajciar měl slušnou šanci – pálil sice tvrdě, ale do míst, kde stál brankář Vaclík. Sparta pak nicméně hru zpřesnila a očekávaný tlak si vynutila. Ve 37. minutě se díky jednoduchému vzorci dočkala i gólového vyjádření. Matějovský načechral míč z přímého kopu ke koncové čáře, Jarošík ho odtud hlavou vrátil do šestnáctky a Mareš z voleje poslal balon k tyči.

Brankář fotbalistů Sparty Milan Švengerfoto: Právo/Jan Handrejch

Úvodní gól jako by řešil vše, Viktorka těsně před odchodem do kabin dostala ještě jeden. Rozhodčí Příhoda nastavil k prvnímu poločasu jednu minutu, Kušnír během ní odcentroval a Jarošík hlavou tentokrát sám skóroval, což byla jeho první ligová trefa po návratu do Sparty.

O další premiéru v rudém dresu se postaral Hušbauer, který do druhého poločasu vystřídal nakopnutého Huška. Nový muž na hřišti brzy vybídl ke skórování Kweukeho, kamerunský střelec však neuspěl, stejně jako o chvíli později po centru Mareše. Gólman bronzové jedenadvacítky Vaclík se pak vyznamenal při sóle střídajícího Kadlece, jehož bleskovým rozehráním přímého kopu vylslal do tutovky kapitán Matějovský.

Sparta nakonec byla za náskok z první půle ráda. Gólman Švenger se totiž sám připravil o ligovou neprůstřelnost. Podklouzl, Bořilův centr mu vypadl z rukou a střídající Čermák napálil míč s přispěním teči Zápotočného do sítě.

Domácí se však dlouho o výhru strachovat nemuseli. Hušbauer ukázal, že patent na krásné góly si z Baníku přinesl i na Letnou. Minutu před koncem napálil míč od břevna do sítě, Vaclík byl bez šance. Navíc i v nastavení druhé půle domácí skórovali. Starý fauloval Grajciara a natěšený Juhar penaltu proměnil. Také pro oba letenské střelce ve druhém poločase to byly první trefy po přestuu do Sparty.

Sparta Praha – Viktoria Žižkov 4:1 (2:0)
Branky: 37. Mareš, 45. Jarošík, 89. Hušbauer, 90.+2 z pen. Juhar - 81. Čermák. Rozhodčí: Příhoda - Gallo, Chytil. ŽK: Šťastný, Nestorovski, Starý (všichni Žižkov). Diváci: 10 601.
Sparta: Švenger - Kušnír, Zápotočný, Jarošík, Pamič - Hušek (46. Hušbauer) - Mareš (70. Kadlec), Grajciar, Matějovský, Juhar - Kweuke (90. Slepička). Trenér Jozef Chovanec.
Žižkov: Vaclík - Šťastný, Bodeček, Procházka, Starý - Lafrance - Bořil, Kalivoda (63. Kalivoda), Súkenník, Mach (68. Čermák) - Nestorovski (83. Sivrič). Trenér Martin Pulpit.

Reklama

Související témata: