Hlavní obsah

Centr, hlavička, deset párů zdvižených rukou. Jarošíkův gól letěl za hokejisty do nebe

PRAHA

Po devíti letech se znovu trefil v rudém dresu. Jiří Jarošík se v pražském derby s Viktorií Žižkov (4:1) postaral v pondělí večer o vítězný druhý gól a se spoluhráči ho spontánně poslal nejkratší cestou do nebe za mrtvými hokejisty. Letenští fotbalisté tak i po šestém kole nového ročníku zůstali stoprocentní a válcují pronásledovatele s náskokem pěti bodů. Bylo to také derby plné premiér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Jarošík (vpravo) posílá svůj gól do nebe. Všichni spoluhráči se k němu vzápětí přidali.

Článek
Fotogalerie

Z Kušnírovy kopačky se snesl do vápna nadýchaný centr. Jiří Jarošík vyskočil nejvýš a hlavou poslal míč do Vaclíkovy sítě. Poté následovala netradiční oslava. Všichni hráči z pole oblékající na rukávu černé pásky se shlukli kolem úspěšného střelce a nahoru k nebi vystřelilo deset párů rukou.

Byl to jasný vzkaz. Ten gól patřil Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi, Josefu Vašíčkovi a všem dalším hokejistům Jaroslavle, kteří minulý týden zahynuli při letecké tragédii.

„Ani nevím, kdy jsem se za Spartu trefil naposledy. Na to si už opravdu nevzpomenu,“ líčil navrátilec ze Zaragozy.

Pohled do statistik říká, že Jarošík v lize naposledy skóroval 9. listopadu 2002, když Sparta vyhrála v Olomouci 2:0. V pondělí navíc hlavou přihrál i na první gól Marešovi.

Trenér fotbalistů Sparty Martin Hašekfoto: Právo/Jan Handrejch

Pár bodů by vyměnili za pohárový postup

„V lize nám to jde, vedeme už o pět bodů. Nějaký ten bodík bychom však rádi vyměnili za postup do Evropské ligy, z níž jsme vypadli,“ připomněl stoper.

V derby následovala jedna premiéra za druhou. Žižkovský Čermák dal první ligový gól v životě. Kromě Jarošíka se po přestupu do Sparty poprvé trefili také Hušbauer a Juhar. Hušbauer nastoupil poprvé v lize po přestupu z Baníku a Slepička zase po návratu ze Záhřebu. Konečně brankář Švenger dostal první gól v lize od doby, kdy v brance vystřídal Blažka.

Všechno přitom mohlo být pro sparťany složitější, kdyby se žižkovský Bořil hned na úvod nelekl sóla, k němuž ho hrubkou vybídl právě Jarošík. „Po delší době nám doma před zápasem pokropili hřiště. Nejsme na to zvyklí, byla to nevýhoda. Mazal jsem rychle zpátky, ještě jsme stačili moji chybu napravit,“ oddechl si Jarošík.

Reklama

Související témata: