Hlavní obsah

Sparta ještě neztratila ani bod. Historie praví, že v tom případě získá titul

Kdo zastaví Spartu? Tato otázka provází fotbalovou Gambrinus ligu po šesti odehraných kolech. Letenští zatím neztratili ani bod, což se jim povedlo potřetí v historii samostatné české soutěže. „Když Sparta ostatním uteče, jen těžko se dohání,“ ví Pavel Vrba, kouč mistrovské Plzně. Historie přitom není pronásledovatelům nakloněna. V sezónách 1997/98 a 2000/01 tým z Letné náskok ještě zvýšil a získal titul.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radost fotbalistů Sparty během posledního utkání s Viktorií Žižkov (4:1).

Článek

Zatím znají jen samé výhry. Po šesti kolech mají fotbalisté Sparty náskok pěti bodů na trojlístek Jablonec, Liberec a Bohemians 1905. Na Letné mohli těžko počítat, že jim snažení o návrat na ligový trůn půjde tak hladce.

„Žádné plány, jaký náskok chceme mít po šestém kole, jsme si nedělali. Hrát dobře a bodovat, to je ve Spartě vlastně povinnost. Teď už se dá mluvit o vítězné sérii a já věřím, že ji ještě prodloužíme,“ říká první kouč Martin Hašek.

Pořadí v tabulce po 6. kole
1997: 1. Sparta 18, 2. Slavia 11, 3. Olomouc 10, 4. Ostrava 10, 5. Liberec 10.
Konečné pořadí ročníku 1997/98: 1. Sparta 71, 2. Slavia 59, 3. Olomouc 55.
2000: 1. Sparta 15 (jeden zápas měla odložený, i další však vyhrála), 2. Liberec 13, 3. Synot 12, 4. Olomouc 11, 5. Slavia 11.
Konečné pořadí ročníku 2000/01: 1. Sparta 68, 2. Slavia 52, 3. Olomouc 52.
2011: 1. Sparta 18, 2. Jablonec 13, 3. Liberec 13, 4. Bohemians 1905 13, 5. Mladá Boleslav 11.

„Máme plný počet bodů, je to nádhera. Vypracovali jsme si hned od začátku slušný náskok. Na tabulku se určitě kouká dobře,“ libuje si záložník Josef Hušbauer, nedávná posila z Ostravy.

V součtu s jarem Letenští neprohráli už 14 utkání (naposledy 2. dubna 1:2 v Jablonci), všech 10 posledních zápasů přitom bylo vítězných. Prodloužit sérii se Sparta pokusí v pondělí na hřišti tápajícího Baníku, v dalším kole pak bude hostitelem derby se Slavií.

Sparťanský útočník Leonard Kweuke mezi plzeňskými fotbalisty. Výhra v Plzni má ze všech šesti pro lídra tabulky největší cenu...foto: Právo/Petr Hloušek

Jakmile Letenští utečou, těžko se dohánějí

„Když Sparta ostatním uteče, jen těžko se dohání. My ovšem měli loni na podzim k dobru už dvanáct bodů a Pražané dokázali toto manko stáhnout. Musíme si proto z nich vzít příklad, poučit se a zkoušet Spartu dohánět. A samozřejmě doufat, že i ona klopýtne,“ uvědomuje si kouč mistrovské Plzně Pavel Vrba, že Viktorii se obhajoba komplikuje hned na samém začátku.

Plzeň ztrácí na lídra tabulky již osm bodů a historie není nakloněna ani dalším pronásledovatelům. Prvních šest zápasů zatím Sparta vyhrála také v letech 1997 a 2000 – a v obou případech pak na konci ročníku slavila s velkým náskokem mistrovský titul.

„Pětibodový náskok nás samozřejmě těší, ale pořád nás hodně štve, že nejsme v pohárové Evropě. Já osobně bych nějaký ten bodík z tabulky za postup do Evropské ligy určitě vyměnil,“ poukazuje stoper Jiří Jarošík, že dosud jediná porážka v soutěžním utkání s rumunskou Vasluí přišla Spartu hodně draho.

Reklama

Související témata: