Hlavní obsah

Potrestaný Drobisz: Pochopil jsem, že u fotbalových orgánů nemám žádnou šanci

Petr MarekSport.czPrávo

U Okresního soudu (OS) v Olomouci pokračovala fotbalová korupční kauza mezi Olomoucí a Bohemians Praha a poprvé tam vypovídal gólman olomoucké Sigmy Petr Drobisz, který je v ní obžalovaný z uplácení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází ke slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci hráčů Bohemians Praha.

Článek

Zatímco dosud jste u OS mlčel, nyní jste se rozhodl vypovídat. Nešlo to dříve?

Samozřejmě to bylo možné. Já ale pořád říkám, že to co mi kladou za vinu, se nestalo. Šlo spíše o ten průběh toho řízení. Byli voláni svědci, ale na mou obhajobu nikdo nic neřekl. Teď se to změnilo a já doufám, že to bude mít nějakou váhu a že to nabere ten správný směr, tedy v můj prospěch. Začínám mít totiž pocit, že soud už je konečně o mně a ne o panu Kubíčkovi.

Co bylo pro obrat ve vašem postoji klíčové?

Minulé vystoupení státního zástupce, který tehdy konstatoval, že jsem nic na svou obhajobu neuvedl a stejně tak ani nikdo ze svědků. Teď tu však byli ti, co potvrdili mou verzi a i já jsem soudu řekl, co jsem chtěl.

Disciplinárka vám zastavila činnost, soudní řízení se protahuje. Jak to prožíváte?

Změnilo se to trochu. Když člověk hrál fotbal, mohl myslet i na něco jiného. Teď je to nastavené tak, že mám rodinu a byť člověk ten fotbal trénuje, je momentálně pasé.

Hlavně jsem ale pochopil, že na půdě fotbalu, na půdě svazu, nemám žádnou šanci domoci se svých práv. Pokud ale uspěji u soudu, bude to jediná cesta, jak se k fotbalu vrátit.

Proč jste si tedy za situace, kdy fotbalovým orgánům nevěříte, podával odvolání?

To bylo v době, kdy jsem jim ještě věřil. Poté, co jsem ale byl u Odvolací a revizní komise musím říct, že to odvolaní bylo naprosto zbytečné.

Brankář SK Sigma Olomouc Petr Drobisz a bývalý šéf Bohemians Praha Karel Kapr (vlevo) včerav na Okresním soudě v Olomouci.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Můžete být konkrétnější?

Zeptejte se členů té komise. Nechci je pomlouvat, ani je nějak hanit. Když si vás ale pozvou na dvanáct hodin, začnete ve tři čtvrtě na dvě, máte ztracený den, vstáváte o půl sedmé, syn vám jde poprvé do školky, ten den je proto pro mě důležitý i z úplně jiného důvodu, vyslýchají vás deset minut, pak půlhodiny mluví Kubíček, následně vyřadí dva své členy, poté vám řeknou, že se poradí a radí se s vyřazenými, tak co si o tom myslet. Jediná cesta, jak z toho všeho ven, je proto ta soudní a já věřím, že tady se prokáže pravda jak ta moje, tak Sigmy. Nemám prostě na výběr.

Pokud vás soud očistí, máte již vymyšlené další kroky?

Bude-li to tak, doufám, že i na těch fotbalových orgánech je to trkne a že si nedovolí jít nějakou soudní cestou a povolí mi okamžitě chytat, abych se mohl dál fotbalem živit. Nejdříve ale soud musí kauzu ukončit. Jinak nemohu na fotbal zatlačit.

Může se ale také stát, že i soud vás uzná vinným?

Samozřejmě ano. Je tu ale odvolací soud a já za svou pravdu a očištění budu bojovat až do konce a doufám, že to všechno dobře dopadne.

A když ne? Nebude to pro vás konec kariéry?

To by byl skutečně konec. Život však není jen o fotbale. Mám rodinu a musel bych hledat jiné cesty, jak se o ni postarat. Něco umím, tak snad bych se nějak uživil.

Na závěr z jiného soudku. Jako první s vaším obviněním přišel tehdejší hráč Bohemians, váš bývalý spoluhráč a kamarád Roman Dobeš, kterému jste měl telefonovat a úplatek nabídnout. Už jste si to spolu nějak vyříkali?

Jsme sice kamarádi, ale ne takoví, že bychom se stýkali. V této fázi navíc za ním ani nechci chodit. Mohlo by se to brát v můj neprospěch a toho se chci vyvarovat. Až všechno skončí, je možné, že se ho zeptám, proč to udělal. On ale jen prohlásil, že mu volal člověk, který se představil jako Petr Drobisz. Neřekl, že mu volal Peťa Drobisz.

Reklama

Související témata: