Hlavní obsah

Slávistický kouč Petrouš před derby: Šéfové mi tvrdí, že jejich důvěru mám dál

Po mizérii, do níž se fotbalová Slavia v průběhu podzimu dostala a která vygradovala pohárovou ostudou v Převýšově, následným debaklem v Jablonci a bezgólovou remízou s Duklou se vehementně spekulovalo o konci trenéra Michala Petrouše na lavičce sešívaných. Kluboví majitelé ale nakonec rozhodli, že ve Slavii zůstane a povede mužstvo i v pondělním derby se Spartou. A podle slov ředitele Miroslava Platila nejen v něm, neboť klub míní smlouvu dodržet a s Petroušem se rozloučí až v červnu příštího roku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Petrouš, trenér fotbalové Slavie, nedůvěru vedení údajně necítí.

Článek

Po bezgólové remíze v malém derby s Duklou vám klubové vedení přidělilo nové asistenty. Jak jste se s nimi během uplynulých dnů sžil?

Nemusel jsem se s nimi sžívat, protože oba dobře znám. S Martinem Poustkou jsme hodně komunikovali kolem hráčů z béčka, Martin Vaniak ještě na jaře chytal a seděl v kabině. V tomto směru pohoda...

Vy jste také v pohodě, když klubový ředitel Platil oznámil, že zůstanete až do června příštího roku a pak bez ohledu na výsledky a postavení Slavie skončíte?

To slyším poprvé.

Takto se vyjádřil necelé dva dny po duelu s Duklou!

Budoucí dny, týdny a měsíce neřeším. Dostal jsem šanci vydat se se Slavií po určité cestě a já po ní jdu. Až vedení uzná, že to tak dál nejde, skončím.

Vědomí, že se můžete třeba i přetrhnout a konat zázraky, ale přitom vám to stejně nebude nic platné, musí být ovšem krajně nepříjemné.

Zmiňovaná slova jsem neslyšel, ba ani v novinách je nečetl, takže nevím, jak byla vyřčena. Mně osobně pan Platil nic podobného neřekl.

A seděl jste s ním? Měli jste další z pravidelných pohovorů?

Sedíme po každém utkání a vedeme otevřené debaty. Mně naopak po utkání s Duklou řekl, že mám dál důvěru. A majitel mě o tom také ujišťuje.

Přesto, že nemáte výsledky a ani hra Slavie valná není?

Jenže z mužstva odešli Kisel, Černý, Čelůstka, skončil i Vaniak, což všechno byly a jsou citelné ztráty. Mysleli jsme, že se rozjedeme i bez nich, ale nakonec se ukázalo, že náhrada přijít musí.  Proto se ve Slavii postupně objevovali noví hráči, jimž ale bude samozřejmě chvíli trvat, než se s mančaftem sžijí.

Do poslední chvíle jste se snažili i o angažování plzeňského Filla, jehož přestup nakonec ztroskotal na finančních požadavcích Plzně. Mrzí vás hodně, že do Edenu nepřišel?

Byla to jedna z mých priorit, protože Filla znám a do Slavie jsem ho chtěl. Samozřejmě že mě mrzí, že z transferu sešlo, neboť Martin je typem bojovníka, kterého bychom potřebovali. Nemluvě o tom, že i on se k nám těšil a chtěl pomoci. Při jednání majitelů obou klubů však k dohodě nedošlo.

Nakonec vám vedení přivedlo Blažka s Frejlachem a po derby s Duklou navíc rozhodlo, že se obmění váš realizační tým. Cítíte na hráčích, že je příchod nových asistentů probral a pomohl jim?

Při trénincích je změna pochopitelně znát, ale až derby se Spartou a pak další utkání ukáží, jaký vliv na mužstvo mají. Na hodnocení jejich přínosu je brzy.

Při výměně asistentů uvádělo slávistické klubové vedení jako jeden z důvodů i nejednotnost v názorech na zařazování mladých hráčů do ligové sestavy. Teď už jste ve shodě?

To spíše došlo k informačnímu šumu, neboť oponentura být musí. Kdybychom měli všichni shodný názor, dobré by to také nebylo.

Trenér Slavie Michal Petrouš.foto: Právo/Petr Horník

Vám se ale rozhodně ulevit muselo. Po sedm kol se spekulovalo, zda Petrouš zůstane nebo bude odvolán, teď se pozornost přenesla na vaše nové asistenty.

Pod tlakem jsem neustále, i když pravdou je, že teď se trochu přenesl i na Vaniaka. Jakmile ale v pondělí derby začne, bude to vřít zase. Naši fanoušci už chtějí lepší výkony a hlavně výsledky.

Jenže zabodovat proti rozjeté Spartě hraničí téměř s utopií.

Proč? Když hráči odevzdají všechno, co v nich je, když budou bojovat, může být právě derby se Spartou zápasem, v němž se chytíme.

Vy jste se ovšem nedokázali chytit ani v derby s Duklou, která je ligovým nováčkem a s níž jste hráli navíc doma...

Shořeli jsme na šancích, jež jsme v první půli nedokázali proměňovat. Zápas jsme měli jednoznačně v naší režii, ale branku jsme nevstřelili, takže se zákonitě dostavila nevole fanoušků.

Ta vás ovšem provází i před derby se Spartou, která je tentokrát favoritem snad na tisíc procent. Nemáte obavy, aby se vaše vzájemná konfrontace neproměnila ve slávistickou ostudu?

Mít podobný strach, nemuseli bychom na Letnou vůbec jezdit. Respekt před Spartou máme, do utkání musíme naopak vyrukovat s potřebnou odvahou, sebevědomím a aktivním fotbalem.

Podobná slova se snadno vykládají, ale myslíte, že je vaši svěřenci berou za svá?

Pochopitelně že bude záležet na nich, jak si má slova přeberou a jak stanovené úkoly naplní na hřišti. Především u mladých hráčů půjde o psychiku. O to, jak se vyrovnají se současnou situací a všechno si přeberou v hlavě. My nemůžeme jít do derby s vysloveně obrannou taktikou, naopak musíme hrát aktivně, své přednosti prodat a Spartu zlobit.

V čem pro vás bude Sparta nejvíc nebezpečná?

Hrou dopředu určitě, protože má ve svém středu krajně nepříjemného Kweukeho, dál pak Matějovského, jenž hru řídí a diriguje, na krajích sestavy pak hráče chodící po lajnách a posílajících do soupeřovy šestnáctky nebezpečné centrované míče, jež musíme také eliminovat. A k tomu musíme brát v potaz propracovanou defenzívu, která se příchodem zkušeného Jarošíka ještě více zkvalitnila.

Reklama

Související témata: