Hlavní obsah

Šlágr fotbalové ligy doprovodí policejní manévry

Sobotní fotbalové utkání mezi pražskou Spartou Baníkem Ostrava možná již mnohým fanouškům nedá spát v očekávání duelu dvou nejlepších celků první ligy. Zvýšenou pozornost zápasu na Letné ovšem věnuje také policie, která očekává nájezd až čtyř tisícovek ostravských fandů.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Fanoušci Baníku Ostrava se chystají do Prahy na zápas se Spartou

Článek

"Policie se na zajištění sobotního utkání připravuje stejně jako na jakýkoliv jiný zápas, i když jsme si samozřejmě vědomi toho, že tvrdé jádro ostravských fans má hodně radikální pověst," řekla Sportu.cz mluvčí pražské policie Daniela Razímová. Ostravské vlajkonoše jezdí pravidelně podpořit i chuligáni z Polska a Slovenska.

Podle Razímové je na zajištění bezpečnosti zápasu vyčleněn dostatečný počet policistů, přesnější údaj však nesdělila. "V záloze budou také připraveni policisté ze speciální pořádkové jednotky," dodala pražská mluvčí.

Připraveni jsou i v Ostravě

Pohotovost mají také policisté na severní Moravě, kteří se budou podílet na zajištění bezpečnosti při přepravě ostravských fandů zvláštním vlakem, vypraveným Českými dráhami, do Prahy a zpět. Podle mluvčí severomoravské policie Soni Bradáčové bude o pořádek dbát několik desítek policistů, zejména z pořádkové jednotky správy Severomoravského kraje.

Snad se nebude opakovat rok 1991

Zápasy mezi Spartou a Ostravou, ale i Brnem a Slavií, provázejí výtržnosti a nepokoje už tradičně, v posledních letech je však policie vytlačila ze stadiónů na periferii. Tam se ale střety zcela vymkly policejní kontrole. Tak se například utkali v domluvené bitce daleko od stadiónu příznivci druholigových Vítkovic a pražských Bohemians.

Asi nejprudší střety pražských a ostravských chuligánů se odehrály na začátku 90. let. V roce 1991 se po utkání Sparty s Baníkem servaly oba tábory ještě na hřišti a v násilí pokračovaly i v dalších částech hlavního města. Ještě před začátkem utkání byl navíc pobodán ostravský fanoušek. Policie tehdy zadržela 117 lidí.

Reklama

Související témata: