Hlavní obsah

Vítězství nebo nic! To je podle Koukala heslo Příbrami

Na podzim patřil záložník Zdeněk Koukal (27) ke stabilním hráčům Příbrami. V sobotu proti Olomouci ale zůstal na lavičce. Na trávník přišel v 79. minutě a v závěru zápasu pojistil dvěma góly vítězství svého týmu 4:1. Tolik branek nedala Příbram v lize víc než osm let...

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Radost hráčů Příbrami.

Článek

Přišel, viděl, dorazil... Dá se tohle říct o vašem sobotním vstupu do utkání s Olomoucí?

Dejme tomu, ale já měl úlohu při obou gólech hodně usnadněnou. Balón jsem jen dorážel do brány. Nejprve se ke mně odrazil od břevna po ráně Róberta Valenty a v nastavení mi přihrával Marius Papšys prakticky před prázdnou branku. Takže dík patří hlavně spoluhráčům.

Do zápasu, v němž se vyhrává, nastupuje střídající hráč asi ve větší pohodě, než když mužstvo dotahuje vedení soupeře...

Kluci ten zápas perfektně rozehráli. Šel jsem za stavu 2:0, takže z tohoto pohledu je to samozřejmě snazší. Ale kdykoliv jdu jako střídající hráč na trávník, chci trenérovi dokázat, že tam patřím od začátku zápasu. Snažím se podat maximální výkon a vstřelit gól, nejlépe utkání rozhodnout. V sobotu to byla už jen třešinka na dortu a vylepšení skóre. Samozřejmě i to těší.

Patříte k základním kamenům mužstva, co se přihodilo, že vás trenér Vavruška posadil na lavičku?

Zavolal si mne a řekl, že s mými výkony v poslední době nebyl spokojený. To ale já také ne. Na lavičku mě posadil s tím, že mám být připravený kdykoliv naskočit do zápasu. To se také stalo a snad jsem ho výkonem i dvěma góly přesvědčil.

Příbram třikrát za sebou prohrála, bodový náskok na spodní části tabulky se zmenšoval, nebyli jste přeci jenom před duelem s nevyzpytatelnou Olomoucí nervózní?

Příbram není velkoklub, od něhož by se čekaly velké věci. Do zápasu s Olomoucí jsme šli s cílem na ni vletět, jako to udělal Jablonec s námi, a vyhrát. To se povedlo.

U Litavky už máte něco odkopáno. V čem se mužstvo nejvíc změnilo?

Už před sezónou jsme říkali, že chceme hrát ofenzivní fotbal a bavit jím sebe i diváky. To se snažíme plnit. Příbram bojovala většinou o záchranu, teď jsme ve středu tabulky a chtěli bychom se udržet co nejdéle a nejdále od sestupových míst. Snažíme se každý zápas si užít.

A nastřílet co nejvíc gólů...

To samozřejmě! Vždyť za celou minulou sezónu jsme jich nastříleli dvaadvacet a letos jich máme po jedenácti kolech osmnáct. To je přeci dobrá vizitka.

Máte velmi dobrou střeleckou bilanci, ale dvaadvacet obdržených branek také není málo. Je to tím, že se méně věnujete defenzivě?

To určitě ne. Snažíme se bránit jako tým. Naše obranná čtveřice je jednou z nejmladších v lize, takže se objeví nějaká okénka. O to víc se pak snažíme hrát ofenzivně. Trochu to vypadá, jako když hrajeme stylem vítězství nebo prohra, všechno nebo nic. Zkrátka remízy nebereme (smích).

Dali jste si nějaký cíl, kolik chcete získat na podzim bodů, aby jaro bylo klidné?

V Příbrami je prvořadým cílem vždy záchrana a snaha vyhrát pokud možno každý zápas. Když to nevyjde, rozebereme si příčiny a jdeme dál. Neděláme vědu z porážek ani z vítězství, takže nekalkulujeme, kolik je potřeba aby...

Teď vás čekají České Budějovice. Berete duely s týmy, které jsou v tabulce pod vámi, jako boj o záchranu a tudíž důležitější než jiná utkání?

Každý bod je dobrý, a když jsou tři, tím lépe. Samozřejmě opticky v tabulce dobře vypadá, když sebereme body soupeřům, s nimiž bychom měli bojovat o záchranu. Spekulativně mají tyhle body větší cenu, ale my chceme porážet nejen tyhle soupeře, ale i ty, co jsou nad námi. Takže i proti Jihočechům uděláme všechno proto, abychom vyhráli.

Reklama

Související témata: