Hlavní obsah

Odvolací komise potvrdila trest pro Drobisze v korupční kauze

PRAHA

Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace České republiky potvrdila trest pro olomouckého brankáře Petra Drobisze v korupční kauze z května 2009. Pětatřicetiletý gólman, který měl před dvěma lety při duelu posledního ligového kola údajně předat hráčům Bohemians Praha úplatek 300 tisíc korun, tak neuspěl s odvoláním proti verdiktu disciplinární komise a definitivně nesmí hrát 18 měsíců. ORK dnes naopak zrušila trest bývalému sportovnímu řediteli Sigmy Jiřímu Kubíčkovi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází ke slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci hráčů Bohemians Praha.

Článek

"Komise se ztotožnila se závěry disciplinární komise, že ke korupčnímu jednání došlo. Tuto skutečnost má ORK v mezích skutkových zjištění orgánů FAČR za prokázanou, a tím tedy za zcela uzavřenou. Z tohoto důvodu bylo odvolání hráče Drobisze zamítnuto," uvedla v prohlášení předsedkyně ORK Markéta Haindlová. Pro zkušeného brankáře může potvrzení trestu znamenat konec kariéry, na fotbalové půdě je dnešní verdikt definitivní.

Olomoucký okresní soud přitom v úterý všechny čtyři aktéry korupční kauzy zprostil obžaloby. Státní zástupce vedle Drobisze původně obžaloval tehdejší hráče Bohemians Praha Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta střížkovského klubu Karla Kapra. Soud neměl dostatek jednoznačných důkazů. Fotbalová disciplinárka nicméně své stanovisko nezmění.

Kubíček omilostněn

Odvolací komise se Drobiszovým potrestáním zabývala už v minulosti a před měsícem ho spolu s dalšími tresty v údajné korupční kauze označila za neplatné. ORK to zdůvodnila tím, že při rozhodování disciplinární komise došlo k závažným procesním nedostatkům.

Disciplinárka na začátku října řešila případ znovu a vynesla stejné tresty jako předtím. Vedle osmnáctiměsíčního zastavení činnosti pro Drobisze komise opět odečetla Olomouci devět bodů a udělila klubu pokutu čtyři miliony korun.

Kubíček dostal zákaz vykonávat jakoukoliv funkci ve fotbale, ale odvolací komise ho dnes omilostnila. "ORK neshledala, že by se disciplinárně provinil. Z hlediska ORK naopak přispěl k odhalení korupčního jednání ve fotbale, byť tak mohl učinit dříve," uvedla Haindlová.

Reklama

Související témata: