Hlavní obsah

Fotbal se obává, že kvůli loterijnímu zákonu přijde o sto miliónů

PRAHA

Profesionální fotbal se obává novely loterijního zákona. Předseda ligového shromáždění Dušan Svoboda na dnešním zasedání vybízel zástupce klubů k apelu na poslance, aby navrhovaný zákon vládní koalice neodhlasovali. Profesionálnímu fotbalu prý totiž reálně hrozí, že by v případě přijetí zákona přišel o sto milionů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ligového shromáždění Dušan Svoboda.

Článek

V poslanecké sněmovně nyní vrcholí boj o daňovou reformu. Její součástí je i loterijní zákon, který hodně zajímá sportovní svazy. Podle místopředsedy Fotbalové asociace České republiky za ligu Svobody by přijetí současného návrhu vládní koalice bylo výrazným zásahem do financování fotbalových klubů.

"Pokud by to bylo přijato, byla by to velká komplikace. Rozdíl oproti současnosti by byl zhruba stomiliónový," uvedl Svoboda na tiskové konferenci v Praze. "V případě celého sportu jsou to zhruba dvě miliardy," dodal.

Klíčovým problémem je to, že v současnosti sázkové kanceláře odvádějí část zisku na dobročinné účely, často právě na sportovní kluby. Podle novely zákona by však tyto peníze šly rovnou do státního rozpočtu, a proto panují obavy, že se do sportu už zpátky nedostanou.

Svoboda proto na ligovém shromáždění vyzval představitele klubů, aby ve svých krajích apelovali na poslance, aby současný návrh nebyl odhlasován. "Problémem ale je, že se jedná hlavně o boj mezi vládní koalicí a opozicí, a tudíž nějaké reálné argumenty nemají účinek," dodal Svoboda.

Podle něj jednáním škodí i to, že FAČR v současnosti nemá zvoleného předsedu. "V okamžiku, kdy fotbal jako nejsilnější sportovní svaz nemůže na taková jednání vyslat svého předsedu, tak to je nevýhoda ve vyjednávání. Musíme si tedy co nejrychleji zvolit předsedu a s tím na nás apelují i ostatní sporty," dodal.

Zruší se rezervní týmy?

Kluby zároveň řeší to, zda od příští sezóny budou držet i své rezervní týmy, když odstartuje také soutěž juniorek. Její start je už jistý a zúčastní se jí 20 celků. Pro prvoligové kluby je účast v soutěži juniorek povinná, druholigové celky si mohly vybrat a přihlásily se čtyři. "Nyní se řeší financování soutěže a (marketingová společnost) STES byl pověřen hledáním hlavního partnera. Celá soutěž je nová a vzbuzuje hodně očekávání, ale i obav," řekl Svoboda.

Hlavní otázkou prý je, co udělat se současnými rezervními týmy. "Je možné, že až polovina účastníků juniorské soutěže z ekonomických důvodů zruší své rezervní celky. Roli v tom hraje i systém farem," připustil Svoboda. "K tomu se ale řeší i to, co se stane, když by se za pět let ukázalo, že juniorky nikam nevedou. Jak by se pak vracela současná situace s béčky," dodal.

Na Ligovém shromáždění se dnes představila i předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková a oznámila, že od nového roku nahradí v roli sekretáře komise Josefa Krulu Adriana Šecová. Ta dělala Damkové asistentku při mezinárodních ženských zápasech a spolu s ní mávala také duel druhé ligy Dukla - Zlín, který poprvé v historii českého fotbalu řídila trojice žen.

Damková rovněž upozornila na to, že rozhodcovský tým je přestárlý a do šesti let by mohl být nedostatek kvalitních rozhodčích. Proto prý začne rozhodčí omlazovat.

Ligové shromáždění bylo informováno také o tom, že se připravuje úprava disciplinárního řádu tak, aby reagovala na současné problémy na stadionech nebo například s rasismem. K řešení problémů na stadionech má také pomoci šestnáctimilionová dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která má být využita na bezpečnostní opatření, jako jsou turnikety nebo kamerové systémy. Podmínkou dotace je, že sedm milionů přidá FAČR.

Reklama