Hlavní obsah

Žižkov - Ostrava 0:3Baník výhrou na Žižkově unikl z pásma sestupu, Černého Petra třímají Sigma s Viktorkou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
60. Vašenda 0 : 1
62. Frydrych 0 : 2
89. Kraut (penalta) 0 : 3

PRAHA

Během dvou minut rozhodl ostravský Baník duel nuzných a bodů tolik potřebných týmů ze dna ligové tabulky. Situacemi jako přes kopírák, neboť góly Vašendy a Frydrycha padly po standardkách Lukeše a trestuhodném zaváhání celé žižkovské obrany. Ostrava, který výhru završila penaltou proměněnou v samém závěru Krautem, se díky importu tří bodů z epilogu k třináctému ligovému kolu odpoutala z poslední příčky, zatímco Žižkov se v problémech topí ještě víc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté ostravského Baníku (v modrém) slaví vstřelenou branku na hřišti Viktorie Žižkov.

Článek

Troufli si na Slavii, chtěli samozřejmě body i z duelu se stejně nuznou a bodů potřebnou Ostravou. Že ji Žižkováci doma už deset dlouhých let neporazili? Že po zmiňované výhře nad Slavií padil na svém hřišti potupně s Libercem?!

Po šanci Böhma přišel ostravský trest

„A mohli jsme ji mít, protože šedesát minut jsme Baník vůbec k ničemu nepustili, všechny jeho přednosti jsme eliminovali a třeba takového Svěrkoše do žádného brejku vůbec nepustili. Jenže dvě tři šance jsme neproměnili, a když Böhm netrefil po necelé hodině odkrytou bránu, hosté nás vzápětí potrestali,“ povzdechl si po prohře 0:3 rozčarovaný kouč Viktorie Martin Pulpit.

Jeho mužstvo začalo zápas aktivně a už po deseti minutách mohlo slibný nástup proměnit ve vedoucí gól. Po akci Kadeřábka se totiž Böhm prodral do šance víc než slibné, ale hostující obránci jeho střelu v poslední chvíli přece jen zblokovali. A když si po dalších deseti minutách oba aktéři role vyměnili a pro změnu nepochodil Kadeřábek, Ostrava žila, dýchala a i ona si mohla troufat.

Zpočátku jen na pár tvrdých zákroků a faulů, v čemž s agresivními domácími srovnala krok, před přestávkou pak i na pár náznaků útočných výpadů, které ovšem končily na nepřesných přihrávkách dřív, než se stačily pořádně narodit.

„Viktorka sice dvě tři příležitosti měla, ale jinak byl poločas vyrovnaný. Podstatné pro nás bylo, že jsme domácí uhlídali a neinkasovali. Fotbalově to ale skutečně ideální nebylo,“ přiznával ostravský kouč Pavel Malura, že i po fotbalově hodně bídném prvním poločase byl docela spokojen. A to přesto, že jeho tým za pětačtyřicet minut netrefil vůbec bránu.

Lukešovy parádní standardky

Po půli si dal ale přece jen říct. První čtvrthodinu se sice pouze bránil, ale když nejlepší žižkovský střelec balón Böhm poslal v 58. min. ve velké šanci balón pár centimetrů vedle Pietrzkiewiczovy tyče, přišly chvíle Baníku, které o výsledku zápasu, v němž si dlouho tykala bída s nouzí rozhodly.

Během dvou minut po standardkách parádně zahraných Lukešem totiž Vašenda a Frydrych propálili všechno, co jim stálo v cestě a rozhodli tak o bodovém importu do Ostravy. 

„Ani nevím, jak se ke mně míč odrazil. Jen jsem ho napálil a prostřelil všechno, co bylo v cestě,“ jásal po premiérové ligové trefě dvacetiletý Dalibor Vašenda. „Důležitější než můj první ligový gól v životě je ale výhra a tři body, které ze Žižkova vezeme. Teď už se nám bude hrát určitě lépe,“ myslel hlavně na to, jak svému Baníku v těžké situaci pomohl.

Po gólech přišla žižkovská křeč

Šokovaný Žižkov dohrál zápas v naprosté křeči, na odpor se nezmohl a v samotném závěru inkasoval z penalty proměněné Krautem ještě třetí gól, který jeho pohromu dovršil.

"Už jsme neměli síly zápas zvrátit. Vrcholem pak byla chyba Starého, který vyrobil zbytečnou penaltu," povzdechl si žižkovský kouč Martin Pulpit, jemuž tři ztracené body samozřejmě kříží plány.„Sportovně jsme předběhli dobu, takže teď nám nezbývá než bojovat a rvát se dál. A pro jaro výrazně posílit kádr,“ uznával, že situace jeho Viktorky je už teď hodně prekérní.

Zato ostravský trenér Pavel Malura byl spokojen. "Udělali jsme ale jen malý krůček, pouze jsme odčinili domácí prohry s Duklou či Slováckem. Podstatné však je, že jsme se dostali z poslední místo a udrželi bodový kontakt s konkurenty v boji o záchranu," pocvaloval si po vítězství na Žižkově.

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 0:3
Branky: 60. Vašenda, 62. Frydrych, 89. Kraut z pen. Rozhodčí: Drábek. ŽK: Šťastný, Kalod, Böhm - Greguš. Diváci: 2485. Poločas: 0:0.
Žižkov: Vaclík - Šťastný, Bodeček, Procházka, Starý - Kadeřábek, Folprecht (77. Nestorovski), Kalod (32. Peciar), Kalivoda, Bořil - Böhm. Trenér Pulpit.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Cverna - Vašenda, Lukeš (70. Kraut), Greguš, Poliaček (84. Šenkeřík) - Svěrkoš, Ferenčík (76. Fantiš). Trenér: Malura.

Reklama

Související témata: