Hlavní obsah

Lafata vystřílel Jablonci vítězství nad Olomoucí

JABLONEC NAD NISOU

Střelec David Lafata září i po reprezentační přestávce. Útočník Jablonce zařídil v předehrávaném utkání 14. kola nejvyšší fotbalové soutěže oba góly do sítě Olomouce. Lafata se nejdříve trefil v 54. minutě hlavou a dvacet minut před koncem přidal druhý gól z pokutového kopu. Lafata má na svém kontě po čtrnácti odehraných kolech šestnáct zásahů a jediná trefa mu chybí do Klubu ligových kanonýrů, v němž jsou střelci se stovkou branek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Jablonce David Lafata (uprostřed) se raduje z branky se spoluhráči Vítem Benešem (vpravo) a Petrem Pavlíkem.

Článek

Oba týmy v minulých kolech ztratily formu a nepohoda se na nich podepsala i po reprezentační pauze. Jablonec dlouho potvrzoval, že ho opustilo střelecké štěstí, a Olomouc se k útočení nedostala téměř vůbec. Vinou zranění i karetních trestů přišla o některé opory, a tak se soustředila na to, aby zahustila svoji polovinu a nepustila Severočechy ke Zlámalovi. Nadstavbu přidal v 18. minutě Petr, který si zaběhl za obranu, přehodil Špita a až vracející se Beneš odkopl míč na roh.

Karel Piták z Jablonce (vlevo) a Radim Kučera z Olomouce bojují o míč.foto: ČTK/Radek Petrášek

Od té doby už jednoznačně dominovali domácí, kteří zpřesnili přihrávky a hrozili svými tradičními křídelními akcemi. V 25. minutě se zjevil za olomouckými zadáky Piták, ale svůj 200. ligový zápas neoslavil gólem z první střely, ani z následné dorážky.

Severočeši zvyšovali svůj tlak a Sigmu držel nad vodou pouze skvělý gólman Zlámal. V 37. minutě si na něm po Novákově centru vylámal zuby hlavičkující Lafata a za tři minuty strážce olomoucké branky výborným vyběhnutím zmařil další Pitákovu šanci.

Lafata zužitkoval Eliášův centr

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, kdy se Zlámal záhy opět zaskvěl proti povedenému voleji od Pitáka. V 54. minutě však už nejproduktivnější tým ligy kouzlo hostujícího gólmana odčaroval: Eliáš zacentroval z pravé strany a nabíhající Lafata hlavičkou bez problémů otevřel skóre.

Hanáci mohli záhy odpovědět, jenže Klesnilovi pokazil radost z premiérové ligové trefy brankář Špit. Olomoucký útočník prožil nešťastný večer. V 69. minutě zahrál ve vlastním vápně rukou a Lafata se z nařízené penalty přiblížil členství v Klubu ligových kanonýrů.

Sté branky v nejvyšších soutěžích se ale Lafata zatím nedočkal, neboť ho trenér František Komňacký, kterému bylo v úterý 60 let, deset minut před koncem vystřídal. Jeho protějšek na hostující lavičce Zdeněk Psotka prožil nepovedenou oslavu dnešních 38. narozenin.

14. kolo první fotbalové ligy:
Baumit Jablonec - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)
Branky: 54. a 69. z pen. Lafata. Rozhodčí: Příhoda - Košec, Jiřík. ŽK: Kopic, Kovařík - Navrátil, Janotka. Diváci: 1950.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic (76. Vošahlík), Loučka, Jarolím, Piták (89. Vaněk), Kovařík - Lafata (80. Třešňák). Trenér: Komňacký.
Olomouc: Zlámal - Přikryl, Koutný, Škerle, Vepřek - Vavřík (41. Janotka), Kučera, Hořava, Navrátil (72. Varadi) - Petr, Klesnil (83. Schulmeister). Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: