Hlavní obsah

Fotbalová Sparta údajně chystá trenérské změny, odejít by měl Chovanec

Vedení fotbalové Sparty Praha údajně připravuje rozsáhlé personální změny, které by přivedly do vedení klubu Jaroslava Hřebíka a znamenaly by konec nynějšího generálního sportovního manažera Jozefa Chovance. Podle informací deníku Sport dojde k personálnímu zemětřesení během zimní přestávky navzdory tomu, že Sparta má v čele ligy výrazný náskok před svými soupeři. Klub nechce spekulace komentovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jozef Chovanec je podle médií na odchodu ze Sparty.

Článek

Podle Sportu by měl přijít do pozice šéftrenéra Hřebík, který na Letné již dvakrát působil a pokaždé ze Sparty předčasně odešel. Poprvé byl v sezóně 2001/02 velmi úspěšný a s Letenskými postoupil v Lize mistrů ze základní skupiny, ale v závěru jara nedobrovolně skončil. Do klubu se vrátil v zimní přestávce ročníku 2004/05, ale fanoušci se bouřili proti jeho příchodu kvůli tomu, že nahradil ve funkci jejich oblíbence Františka Straku. Tehdy měl letenský klub v čele soutěže výrazný, devítibodový náskok. Spartu k titulu Hřebík dovedl, ale na podzim znovu odešel.

Trenér české fotbalové reprezentace do 19 let Jaroslav Hřebík.foto: Sport.cz/Ladislav Nussbauer

Tentokrát by dvaašedesátiletý Hřebík, který aktuálně působí u reprezentační devatenáctky, měl mít na starosti spíše směrování herní stránky v roli technického ředitele. Měl by dohlížet na metodické sjednocení způsobu přípravy od nejmladších až po dospělý tým, k němuž si prý přivede "svého" trenéra.

Sport jmenuje Vítězslava Lavičku, Zdeňka Psotku i Václava Kotala, ale podle všeho jednoznačně největším favoritem je právě Lavička. Návrat Kotala se naopak zdá být téměř vyloučený.

Řepka s Blažkem prý na odchodu

Vedle Chovance by měli Spartu podle informací médií opustit i někteří zkušení hráči, především Tomáš Řepka s Jaromírem Blažkem. Odchod gólmana se zdá být méně pravděpodobný, v létě mu vyprší smlouva a na Letné jsou prý rádi, že mají v záloze zkušeného brankáře. Chovanec by mohl v případě odchodu trénovat České Budějovice, které po jeho příchodu baží již delší čas.

Klub se však zatím ke spekulacím vyjadřovat nehodlá kvůli rozehrané sezóně. "Všichni v klubu se v současné době soustředí na konec podzimní části sezóny. Momentálně je mimořádně důležité, abychom v závěrečných ligových zápasech uhájili vybudovaný náskok před konkurenčními týmy," řekl ČTK sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Trenér australského FC Sydney Vítězslav Lavička (vpravo)foto: archiv

Podle jeho slov stejně jako každého půl roku zhodnotí vedení klubu po skončení podzimu uplynulé období a rozhodne o dalším postupu. "Ke spekulacím o personálních změnách v klubu můžeme uvést jen to, že Sparta nikomu nepředložila konkrétní nabídku. Proto žádnou z těchto spekulací nemůžeme potvrdit," dodal mluvčí.

Ani v Austrálii působící Lavička, který je jedním z možných kandidátů na trenérský post, kontakty s letenským klubem nepotvrdil. "Moje smlouva tady v Sydney končí až v dubnu 2012. Takže vše je pouze v rovině spekulací," řekl ČTK muž, který ve Spartě působil jako hráč a později zde i trénoval.

Reklama

Související témata: