Hlavní obsah

Ptejte se, ať nemusím jít vyklusávat, žadonil plzeňský kapitán Horváth

Zdeněk PavlisSport.cz

Nebetyčný rozdíl ve srovnání se spoustou hvězd i teprve blikajících hvězdiček v českém nároďáku nafrněných na svůj fotbalový kumšt a často skoupých na slovo. Kapitán a dirigent mistrovské Plzně Pavel Horváth toho na rozdíl od mnohých z nich dokázal během dlouhé kariéry hodně, přesto po sobotním ligovém duelu s Mladou Boleslaví doslova škemral o další a další otázky. „To abych nemusel jít vyklusávat,“ netajil, že za jeho touhou dál a dál odpovídat na dotazy se skrývají i tak trochu zištné důvody.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kapitán Pavel Horváth oslavuje výhru.

Článek

Měl zase jeden ze svých báječných dnů. Na place, kde režíroval hru svého týmu, přičemž stačil nachystat i první dva góly, stejně jako po zápase.

„Škoda, že mu není o pět let méně. Byl by určitě mnohem dál,“ povzdechl si plzeňský kouč Pavel Vrba, když se při hodnocení zápasu dvou adeptů na účast v evropských pohárech stočila řeč na šestatřicetiletého Horvátha a další z jeho báječných představení. Třeba dlouhý pas do mladoboleslavské šestnáctky, po němž dával Bakoš první branku, třeba trefu do břevna, po které spadl míč slovenskému útočníkovi na hlavu a on podruhé zajistil svému týmu vedení.

„Už nevím, co udělat, abych si dal také gól. Nejsem sice na hřišti od toho, abych  je střílel, ale přesto... Tentokrát jsem si vzal úplně nové kopačky a zase jen břevno. Přitom když hrajeme na tréninku na trefy do břevna, padá mi to jen a jen do brány,“ mudroval Horváth nad lobem z dobrých dvaceti metrů, který přeletěl hostujícího gólmana Millera a od břevna se odrazil přímo na Bakošovu hlavu.

Plzeňský Pavel Horváth žadonil o další otázky.foto: Právo/Jan Handrejch

„Takovou kopací techniku ale zase nemám, abych v běhu a z dvaceti metrů k tomu dokázal trefit břevno, kdy si umanu,“ pousmál se nad dotazem, zda biliár před druhou brankou měl posloužit k pobavení publika. „Ale diváci se i tak bavili, protože zápas měl náboj od začátku do konce. Ale mohli se bavit i víc... Kdyby oba mančafty proměňovaly šance, mohlo to skončit klidně 6:3,“ netajil, v jak  dobrém rozpoložení je on i celý plzeňský tým po výhře nad nepříjemnou Mladou Boleslaví.

„Zdravím dceru. Dneska má narozeniny,“ stačil mezitím známý bavič fotbalových trávníků zamávat do objektivů kamer a po chvilce dodat: „Je jí dvaatřicet.“

Pochopitelně že tím narážel na předchozí slova trenéra Vrby a jeho povzdech nad věkem kapitána Viktorie. Jenže pro plzeňského kouče Horváthův věk žádný handicap nepředstavuje, což neopomněl zdůraznit. „Vlastně jsem rád, že je mu šestatřicet. A ještě raději, že hraje u nás v Plzni.“

Pavel Horváth (vlevo) a Pavel Vrba.foto: Právo/Jan Handrejch

Samo sebou, že na Horvátha bude moc a moc spoléhat i ve středečním duelu Ligy mistrů, k němuž Plzeň nastoupí  v Minsku proti běloruskému Borisovu.

„Výhra nad Mladou Boleslaví nám pomůže, i když v Minsku to bude pochopitelně úplně jiné utkání. Domácím sice postačí hrát na remízu, jenže sám dobře vím, jak těžká právě takováto střetnutí bývají,“ mudroval Horváth nad zápasem, v němž půjde oběma celků o třetí příčku ve skupině a tudíž přestup do jarního pokračování v Evropské lize.

„Fyzicky i psychicky ale připraveni jsme, trenér určitě vybere správnou taktiku a v Minsku uvidíme, zda to bude na Borisov stačit. On také nějakou sílu má a to, že v sobotním ligovém kole prohrál doma s Mogilevem, nic neznamená,“ říkal už zcela vážně kapitán Plzně.

Reklama

Související témata: