Hlavní obsah

Klobouk dolů před Lafatou, říká probuzený střelec Kerič

Josef PešoutSport.czPrávo

V sezóně 2008/2009 se stal chorvatský fotbalový útočník Andrej Kerič králem střelců v české lize. Tehdy nastřílel za Slovan Liberec patnáct gólů. Za krátký čas si ho vyhlédla pražská Sparta, kam přestoupil letos v únoru. Jenže na jaře ani na začátku podzimu se příliš neprosadil, a tak od září hostuje v Teplicích. Na svůj první gól v jejich dresu čekal až do konce listopadu.

Foto: Vlastimil Vacek

Andrej Kerič

Článek

Fotbalovou ligou hýbe podzimní střelecké řádění jabloneckého Davida Lafaty, který dal už sedmnáct branek. Co na jeho skvostnou bilanci říkáte?

Sám dobře vím, jak je těžké vyhrát soutěž střelců. V Liberci jsem se na tenhle primát nadřel. Těch patnáct branek bylo tehdy asi maximem, jakého jsem mohl dosáhnout. A byl jsem za to šťastný. Myslel jsem si, že je to hodně a málokdo to hned překoná. Ale mýlil jsem se. David Lafata dal už teď víc gólů, než já tenkrát za celou sezónu. To je v jeho podání něco neuvěřitelného, senzace. Klobouk dolů. Přeji mu těch gólů co nejvíc a navrch zahraniční angažmá. Aby si něco vydělal (smích).

Vaše statistika je letos poněkud skromnější...

Asi narážíte na to, že mi to tam nepadá. Na ligový gól jsem čekal sedm měsíců. Za Spartu jsem naposledy skóroval v lize počátkem května zrovna proti „mému“ Liberci. Pak jsem dal ještě dvě branky v létě v poháru proti Domažlicím a to bylo ve Spartě všechno. V Teplicích jsem se snažil ten půst prolomit, ale nevycházelo mi to.

Útočník Andrej Kerič (vlevo) se ještě v drsu Sparty raduje z gólu proti Liberci.foto: Právo/Petr Horník

Trenér Petr Rada vám přesto pořád věřil. Vážíte si toho?

Samozřejmě. S trenérem jsem byl už při společném angažmá v Liberci a vím, že hodně chtěl, abych šel ze Sparty právě za ním do Teplic. Nemusel jsem se stresovat, protože jsem měl od něj důvěru. Aspoň, že se trefoval někdo jiný, když ne já. Třeba Aidin Mahmutovič nás párkrát střelecky podržel.

Oddechl jste si po tom gólu do sítě Bohemians 1905?

Ano, protože by mě mrzelo, kdybych za celý podzim v lize neskóroval. Přišel jsem, abych Teplicím pomohl. A bez vstřelené branky by se moje působení hodnotilo rozpačitě, i když jsem se snažil šance připravovat a bojovat.

Poslední zápas tohoto roku hrajete v Hradci Králové. Bude to vaše loučení s teplickým dresem?

O svém osudu nerozhoduji, to je věc klubů. Jak to momentálně vypadá, tak v Teplicích asi skončím. Vyprší mi hostování ze Sparty, kam bych se měl od začátku ledna vrátit. Prý se mnou počítají do zimní přípravy. Ale nebudu předbíhat.

Reklama