Hlavní obsah

Potvrzeno! Chovanec se dohodl s Křetínským a ve Spartě končí

Spekulace se zatím do puntíku naplňují. Jozef Chovanec skončil ve funkci generálního sportovního manažera fotbalové Sparty. Vedení klubu také odvolalo celý realizační tým, nový bude sestaven v průběhu prosince. Chovancovým nástupcem by měl být Jaroslav Hřebík, který může některé členy realizačního týmu vzít zpátky. To by se zřejmě mělo týkat i kouče Martina Haška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jozef Chovanec na Letné skončil...

Článek

Vedení spolu s Chovancem dospělo k ukončení spolupráce po nedělním hodnocení podzimní části sezóny. Chovancovo angažmá ukončili po vzájemné dohodě.

„Rozhodování o pohledu Sparty na další spolupráci s Jozefem Chovancem bylo mimořádně složité. Na jedné straně se nepodařilo splnit dva poslední zásadní sportovní cíle, a to zisk titulu v minulé sezóně a postup do evropských pohárů v této sezóně,“ poukázal šéf klubu Daniel Křetínský.

Chovancovi však přičítá i povedené momenty. „Na druhou stranu ligové výsledky Sparty se pod jeho vedením trvale zlepšovaly, když v minulé sezóně jsme dosáhli nejlepšího bodového zisku za posledních deset let a v právě skončené podzimní části náš tým tento rekord dokonce překonal.“

Co tedy o odvolání rozhodlo? „Klíčovým pro náš návrh ukončit spolupráci byl argument, že z pohledu Sparty je zcela nezbytné dosáhnout letos na ligový titul a postoupit v příští sezóně do pohárové Evropy a není správné tento absolutní nárok a odpovědnost klást na sportovní vedení, které je zatíženo letošním pohárovým neúspěchem a že změna je z pohledu dosažení těchto cílů pozitivní,“ zvážil Křetínský.

Ani sobotní výhra v Jablonci už na rozhodnutí klubu nic nezměnila.foto: Právo/Jan Handrejch

Křetínský: Chovanec náš tým stabilizoval

Chovanec při svém zatím posledním angažmá přišel do Sparty v roce 2006 jako prezident klubu. V roce 2008 převzal roli trenéra a v posledních letech roli generálního sportovního manažera.

„Nesporně mu patří velké poděkování za jeho práci pro Spartu a uznání za to, že náš tým stabilizoval, pozvedl na vyšší úroveň a také do týmu úspěšně zapracoval velmi mladé hráče. Doplňuji, že náš pohled na věc byl velmi podobný a na ukončení spolupráce jsme se dohodli velmi korektně a v přátelské atmosféře,“ zdůraznil Křetínský, předseda představenstva.

Paradoxní je, že Letenští letošní podzim končí se ziskem 40 bodů, takový počet bodů po šestnácti kolech získali naposledy před 11 lety pod vedením Ivana Haška. Podobně úspěšní však nebyli v evropských pohárech, nedostali se do základní skupiny Evropské ligy, když v posledním předkole vypadli s rumunskou Vaslují.

Chovanec: Předávám mužstvo na prvním místě tabulky

„Už po pohárovém vyřazení jsem si byl vědom, že jsme nesplnili jeden ze základních cílů. Nicméně jsme poté v lize chtěli dokázat, že máme kvalitní mužstvo, což se podařilo. Nesplnili jsme však jeden z cílů, proto je nutné za to nést také odpovědnost,“ líčí Chovanec.

Obnoví se spojenectví Daniel Křetínský (vlevo) a Jaroslav Hřebík?foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Proto se nakonec se Spartou dohodl na ukončení spolupráce. „Věřím, že tento krok sníží tlak na celý tým a pomůže dosáhnout vytyčené sportovní cíle. Jsem rád, že předávám mužstvo na prvním místě tabulky a že se podařil i poslední zápas s Jabloncem, což určitě dodá týmu chuť do zimní přípravy,“ prohlásil odstupující GSM.

Končí i další – ale brzy mohou znovu začít

Vedení klubu se rozhodlo odvolat celý realizační tým, který působil pod Chovancem. Nový generální sportovní manažer bude mít možnost vybrat si tým podle svých představ, zároveň může využít lidí, kteří působili i pod Chovancem.

„Chceme dát novému GSM možnost vybrat si své spolupracovníky, aby byla od začátku mezi celým týmem důvěra a jasné kompetence. Zároveň bude celý realizační tým, včetně masérů, lékařů, kustodů a dalších lidí kolem týmu ve stejné pozici jako GSM. Když by se nepodařilo dlouhodobě plnit cíle, neskončí jen GSM, ale celý jeho tým,“ řekl Lukáš Přibyl, místopředseda představenstva.

Zda Chovancovým nástupcem opravdu bude Jaroslav Hřebík, současný kouč reprezentační devatenáctky, nepotvrdil. „Celý tým sportovního úseku představíme během prosince, tento týden zahájíme oficiální jednání s vytipovanými kandidáty. Současně představíme i naše cíle v koncepční oblasti. K realizaci těchto změn jsme si vybrali zimní přestávku, nedělali jsme žádné ukvapené zásahy do skladby realizačního týmu během sezóny. Zároveň jsme si vědomi, že realizovat změny v letní přestávce, která je kratší a navíc ihned po ní začíná kvalifikace evropských pohárů, by byl velký hazard,“ připomněl Přibyl.

Reklama

Související témata: