Hlavní obsah

Hráči musí na jaře jezdit jako pila a žrát trávu, nabádá kouč Olomouce Uličný

S příchodem nového sportovního manažera Jana Gottvalda, který se své funkce ujal ve středu večer, nabraly změny ve fotbalové Olomouci rychlý spád. Už ve čtvrtek v poledne někdejší drnovický boss a bývalý místopředseda svazu rozhodl, že koučem Sigmy bude po odvolaném Zdeňku Psotkovi tamní patriot a známý bouřlivák Petr Uličný. Ten se na práci ve staronovém prostředí nesmírně těší a vůbec ho neděsí, že Hanáci budou na jaře s pouhými sedmi body bojovat doslova o hole bytí.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Petr Uličný se pokusí zachránit Olomouc v Gambrinus lize.

Článek

Opravdu z toho nemáte obavy?

Vzal jsem to s vědomím, že máme sedm bodů a jediným úkolem je záchrana. V Olomouci už žiju 35 let, v Sigmě jsem prožil ať už jako hráč, či trenér nádherná léta a tak, když přišla nabídka, neváhal jsem. Co bych to byl za Olomoučáka, kdybych pomoc odmítl.

Po třech letech v třetiligové Holici a nyní několikaměsíčním odpočívání v důchodu jste už asi s ligovým comebackem nepočítal. Je to tak?

Platí, nikdy neříkej nikdy. Mám-li být ale upřímný, tak nepočítal. Na druhou stranu, vždycky jsem říkal, že pokud nějaké lano přijde, budu ho zvažovat.

Vedení Sigmy se s vámi dohodlo na angažmá pouze do konce sezóny, bez jakéhokoliv dodatku, například opce. To vám nevadilo?

Oni mi to řekli na rovinu a já to akceptoval. Průměrná životnost trenérů je u nás stejně jeden rok. A Uličný byl maximálně na dva. Vím, o čem mluvím. Sigmu jsem vedl tři a půl roku. Dva byly úžasné, tři výborné a těch posledních šest měsíců nestálo za nic.

Kdo vám bude dělat asistenty?

S Honzou Gottvaldem jsme se shodli na Martinovi Kotůlkovi, který pomáhal už mému předchůdci a na Václavu Jílkovi, jenž dosud vedl juniorku. Jen trenér gólmanů se ještě řeší.

Proč je na tom podle vás Olomouc tak špatně?

Nemá cenu se pitvat v tom, co bylo. Řešit je třeba, co zlepšit. Jasné je, že výkonnostně šli kluci dost dolů. Mužstvo musíme posílit. Je třeba získat stopera, levého záložníka a hrotového útočníka. A vrátit se k dravosti, agresivitě, vůli vyhrávat. To jsou ty nejdůležitější atributy a ty my na podzim u olomouckých hráčů chyběly.

Co korupční kauza, nakolik podle vás výkony Sigmy ovlivnila?

V hlavách ji hráči asi měli. To je ale neomlouvá. Jsou profíci a tak musí odvádět kvalitu za jakékoliv situace. Prostě musí jezdit jako pila a žrát trávu, aby soupeře převálcovali. To po nich budu nekompromisně požadovat. Jinak to nepůjde. Aféra se sice táhla dlouho, ale zápasy jsou týden, co týden a hlavně některé venku, jak jsem slyšel, byly ze strany Sigmy katastrofální. Výkonnost, jak už jsem řekl, šla prostě dolů, já s tím musím něco udělat a samozřejmě věřím, že to zvládneme a ligu zachráníme.

Na čí úkor?

O tom bych si vůbec netroufnul hovořit a ani mě to nezajímá, byť vím, že stejně jako my je na tom Žižkov, o tři body více má ostravský Baník a pak už jsou se třinácti body České Budějovice. Na to se však dívat nemůžeme. My zkrátka potřebujeme dostat dva týmy pod sebe. To je to jediné, co nás musí zajímat.

Reklama

Související témata: