Hlavní obsah

Radní se hádali o Ďolíček, fandové pískali na chodbě. Praha 10 o stadión usilovat bude

PRAHA

Sen fanoušků Bohemians 1905 se díky zastupitelstvu Městské části Prahy 10 možná začne plnit. Brankář Radek Sňozík a další pravověrní klokani se dočkají, že budou hrát ve svém Ďolíčku a opustí prokletý Eden, na který si ne a ne zvyknout, byť skýtá dostatek luxusu. Nikdo ale netuší, kdy se tak stane. Je možné, že Sňozík a spol. se renovovaného stadiónu dočkají až jako fotbaloví kmeti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905

Článek

Městská část Praha 10 k tomu ale udělala první krok. Rozhodla, že bude usilovat o koupi vršovického stadiónu od majitele Bohemians Real a.s., s níž je spojeno i jméno pohřešovaného bývalého místopředsedy fotbalového svazu Miroslava Kříže, za odhadní cenu 84,5 miliónu korun.

Úvahy, že se Ďolíček po 80 letech změní v nákupní zónu, podle všeho vezmou za své.

Brankář Bohemky Radek Sňozík si přeje návrat do Ďolíčku.foto: Právo/Jan Handrejch

Ale bylo to pořádně napjaté jednání, plné slovních rozepří, na chodbě halekali fandové klubu, pískali. Zastupitelstvo nakonec krok schválilo. Základní rekonstrukce vršovického Ďolíčku bude stát asi 35 miliónů korun. Další dvě etapy oprav si podle architektonické studie vyžádají zhruba 350 miliónů korun. Ale je to vše opravdu jen počátek.

Budoucí nájemce, klub Bohemians 1905, by se podle návrhu měl zavázat k platbě ročního nájemného ve výši pěti procent z celkové investice, kterou do stadiónu radnice vloží. Do kasy městské části by se tak měly peníze za nákup a rekonstrukci stadionu vrátit za 20 let, řekl novinářům zastupitel Prahy 10 Petr Vozobule (Desítka pro domácí), který má záchranu Ďolíčku na starosti. Samotná koupě stadiónu by mohla být uzavřena do poloviny příštího roku. Vozobule ale připouští, že jednání nebudou snadná. Současný majitel doposud prodej za odhadní cenu odmítal.

Fanoušci sledovali zasedání na obrazovce

Pondělní zasedání zastupitelstva provázela bouřlivá atmosféra. Na zasedání přišlo několik desítek lidí, hlavně příznivců klubu Bohemians 1905 s typickými zelenými šálami a čapkami s klokanem. Většina fanoušků a obyvatel se ale do zasedací místnosti nevešla, museli tedy sledovat zasedání na obrazovce na chodbě. Odtamtud byl slyšet pořádný halas.

Nesouhlasné výkřiky provázely i vystoupení zastupitelů za TOP 09, kteří s koupí stadiónu nesouhlasili. "Městská část by neměla z principu kupovat žádný stadión. To je věc, která městské části nepřísluší," řekl v diskusi Jindřich Nepevný (TOP 09). "Bohemka je rodinné stříbro Prahy 10," oponoval rázně starosta Milan Richter (ODS). "Jsem přesvědčen, že naší povinností je postavit se tomu čelem a udělat vše pro to, abychom stadión zachránili," doplnil.

Zastupitelé schválili, že o návrhu na koupi budou hlasovat jednotlivě a po jménech. Pro návrh nakonec hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo pět z TOP 09. Schválení koupě vyvolalo mezi přítomnými fanoušky hlasitý potlesk.

Reklama

Související témata: