Hlavní obsah

Brankář Vaclík: Z přestupu do Sparty je nervózní jen táta

Veleskok čeká s největší pravděpodobností talentovaného fotbalového brankáře Tomáše Vaclíka. Na podzim zažil premiéru v nejvyšší soutěži v brance Viktorie Žižkov, nyní ale poslední tým tabulky zřejmě opustí a přesune se o pár kilometrů dál do šatny Sparty, která po podzimní části Gambrinus lize vládne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Tomáš Vaclík

Článek

Už máte jistotu, kde začnete zimní přípravu?

Ne. Ale pokud mám správné informace a nenastanou žádné komplikace při vyjednávání, měl bych se hlásit čtvrtý lednový den na Spartě. Pokud by se jednání nějak zvrtla, nastoupím o čtyřiadvacet hodin dříve na Žižkově. Ale snad je všechno kolem přestupu na dobré cestě. Každopádně nechci nic zakřiknout, abych nebyl zase zklamaný.

Pořád vás straší letní neuskutečněný přestup do nizozemského De Graafschapu?

Nestraší. Ale tehdy byla jednání dokonce už uzavřená, zbýval jen podpis smlouvy a já se ohromně těšil, jenže pak vše krachlo doslova vteřinu před dvanáctou.

Existuje i záložní varianta pro vaše jarní působení v případě, že by námluvy se Spartou nakonec nevyšly?

Ne. Nějaká možnost na přestup do zahraničí byla, ale v okamžiku, kdy se objevila nabídka ze Sparty, se všechno ostatní stalo neaktuálním. Tudíž buď odehraju jaro na Spartě, nebo mě čeká boj o záchranu s Viktorií Žižkov.

Pro přesun na Letnou jste si zřejmě nemohl přát lepší dobu, protože ligový lídr má nové vedení sportovního úseku a i hráčský kádr prošel zásadními změnami, když odešli lídři Řepka s Blažkem...

Je pravda, že jde o ideální čas. Nové vedení avizuje změnu herního stylu i celkové koncepce. Na druhou stranu je třeba vidět, že na podzim odchytal třináct zápasů Milan Švenger a devětkrát udržel nulu. Fanoušci ho mají rádi. Ale ať přestoupím kamkoliv, budu muset dokázat kvalitu. Milan paradoxně nemá v první lize o moc víc odchytaných zápasů, přestože já jsem debutoval teprve na podzim.

Zato jste si na rozdíl od budoucího konkurenta ve všech šestnácti zápasech za propustnou žižkovskou obranou pořádně zachytal.

A taky inkasoval třicet jedna branek, což je vážně strašidelná bilance. Na Žižkově je hodně mladý tým a hlavně v první polovině podzimu se na nás útoky soupeřů doslova valily a já měl vážně hodně práce. Pokaždé jsem nějaké gólové akce zmařil, ale určitě jsem jich mohl pochytat víc.

Asi se vám hodně uleví, když poslední tým tabulky vyměníte za mužstvo kandidující na titul.

Po Žižkovu se mi rozhodně zasteskne. Působení ve Viktorii mě v kariéře ohromně posunulo. Postoupili jsme z druhé ligy, takže se mi nebude odcházet lehce.

Za rok a půl na Žižkově jste si vybudoval pozici jasné jedničky. Jste připravený, že na Spartě můžete skončit na lavičce?

Věřím si. A ať už budu v jakékoliv pozici, udělám maximum, aby Sparta získala titul.

Řešil jste během svátků přestup s rodinou?

Sparta je největší klub v Česku. Před rokem a půl bych při spojení svého jména se Spartou zářil nadšením, takže nebyl důvod cokoliv řešit. Myslím, že nejvíc nervózní je z mého přestupu táta. Přece jen v Ostravě má v práci i ve svém okolí většinou fanoušky Baníku.

Krátce po skončení podzimní části ligové sezóny jste podstoupil operační zákrok. Budete vůbec na start přípravy fit?

Šlo o drobnost v pražském IKEM. Vyšetření srdce u mě odhalilo takzvaný syndrom preexcitace. Jednalo se ale spíš o prevenci, protože v běžném životě nejde o žádný problém stejně jako při kariéře profesionálního sportovce. Po čtrnáctidenním klidu jsem začal v pátek běhat, od úterý už chodím i do posilovny. Svátky jsem si hezky užil s přítelkyní u mých rodičů na Moravě. Starali jsme se o štěně labradora.

Psa jste našel jako dárek pod stromečkem?

To zrovna ne. S přítelkyní jsme o štěněti uvažovali dlouho, tak jsme si ho pořídili už pár týdnů před Štědrým dnem. Prošel základním výcvikem u mých rodičů, kteří mají tři ridgebacky, aby byl nachystaný, až společně vyrazíme do Prahy. Naše „miminko“ si chtělo zjednat u větších psů respekt, tak ho nejstarší fena trošku kousla, aby věděl, co může. Měli jsme fakt veselo.

Reklama

Související témata: