Hlavní obsah

Řepkovi začíná sparťanský důchod, vzpomínat se bude na jeho tituly i blikance

PRAHA

Tak přece jen ještě jednou ve starém roce navlékne rudý sparťanský dres. Nepůjde však o žádný mistrovský duel, stoper Tomáš Řepka se spolu s dalším letenským vyděděncem Jaromírem Blažkem poprvé představí v rámci tradičního Silvestrovského derby veteránů na Slavii. Za áčko už by obě nedávné opory měly nastoupit jen při plánované letní rozlučce.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejdřív Tomáš Řepka na Letné odevzdal kapitánskou pásku, minulý týden i rudý dres...

Článek

Teprve minulý týden ukončili na Letné profesionální smlouvy, a již v sobotu v pravé poledne poprvé nastoupí za sparťanský tým nad 35 let. Věkové kritérium Tomáš Řepka i Jaromír Blažek splňují, pikantní však jejich start v Silvestrovském derby proti Slavii rozhodně bude.

Nedávný kapitán Řepka se do Sparty vrátil v lednu 2006 z Anglie. Než letos 20. prosince smlouvu s klubem ukončil, prožil pěkně divoká léta. Spousta letenských příznivců jeho odchod ještě nepřekousla a budou na svůj kontroverzní idol dlouho vzpomínat. Však také mají na co...

Tomáš Řepka v derby se Slavií...foto: Právo/Petr Horník

Kápo – Novým kapitánem byl Řepka zvolen v únoru 2007 po mladém Sivokovi. A i když pak třeba z disciplinárních důvodů nesměl 15 měsíců tuto funkci na hřišti vykonávat, trenéři poukazovali, že pro ně i pro mužstvo kapitánem zůstává dál. Když se letos v létě stal novým kapitánem záložník Matějovský, byl to jasný signál toho, že Řepkova letenská éra může brzy skončit.

Karet a diskusí s rozhodčími bylo víc než dost...foto: Právo/Petr Hloušek

Blikance a pokuty – Bylo jich nepočítaně, takže připomeňme jen největší aféry. Jihlavského kouče Večeřu nazval „kreténem“ (50 tisíc korun), po vyloučení v Teplicích srazil kameru ČT (150 tisíc, stop na 7 zápasů). Když pak na jaře 2008 hodil brněnskému Bestovi míč do obličeje a nechal se vyloučit (200 tisíc), stálo to Spartu mistrovský titul. Proti tomu bylo plivnutí na slováckého Volešáka (stop na 3 zápasy) jen kapkou v moři...

Vítězný gól Teplicím, kterým rozhodl o zisku mistrovského titulu...foto: ČTK/René Volfík

Dva tituly – Čekal určitě víc. Po návratu z West Hamu už ovšem neplatilo, že Sparta sbírá tituly jako na běžícím pásu. Prvního se Řepka dočkal v roce 2007, další dvě sezóny ovládla Slavia. Druhý titul tedy přidal až v roce 2010, rozhodující duel s Teplicemi přitom sám rozhodl jediným gólem zápasu. Letos na podzim odehrál pouze tři ligové zápasy, pokud však Sparta vedení v tabulce udrží a titul získá, připíše si aspoň do statistik další čárku.

Sparťanští fanoušci vzdávají hold svému idolu...foto: Právo/Petr Hloušek

Milovaný i nenáviděný – „Řepka je bůh“. Takové a podobné transparenty vyvěšovali fanoušci Sparty a ještě nedávno uspořádali pochod na podporu svého odstaveného idolu. Pro příznivce konkurenčních klubů byl letenský brousek naopak personou non grata a zdaleka ne všechny jejich reakce dokázal přejít s chladnou hlavou. Pokuty tedy platil i za to, když ukázal zdvižený prostředníček divákům v Teplicích či Jablonci.

Na podzim už jen trénoval, někdy ani to ne...foto: Právo/Petr Hloušek

Hořký konec – V posledních měsících bylo stále jasnější, že vedení Sparty se chce 37letého stopera zbavit. V letní přípravě se rýsovala dvojice Brabec – Zápotočný, po výbuchu na Vltavínu však Řepka sezónu znovu začal v základu. Pohárová porážka s Vasluí však stála místo jeho i Blažka a urychlila konec jejich angažmá. Hostování v Příbrami Řepka odmítl a závěr podzimu strávil na letenské marodce, což byl podivný a hořký konec. Těsně před nástupem nového vedení byl velký letenský rozvod zpečetěn i smluvně.

Reklama

Související témata: