Hlavní obsah

Dva roky myl v Manchesteru nádobí, teď se Böhm odrazil z divize až do Slavie

PRAHA

Co je to za blbý nápad, kupovat do ligy fotbalistu z divize? Tak a podobně bude hartusit nejeden fanoušek Slavie, když si přečte, že útočník Jiří Böhm (24) přichází jako první zimní posila na hostování ze Záp. Odchovanec ostravského Baníku se do Edenu dostal vskutku kuriózní životní cestou. Nejen přes podzimní hostování ve Viktorii Žižkov, ale také přes Manchester. V Anglii ovšem nehrál fotbal, myl tam nádobí. Celé dva roky...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Útočník Jiří Böhm, nová posila fotbalové Slavie.

Článek

Život už někdy píše podivné fotbalové příběhy. Pamatujete třeba na neznámého dlouhána Jana Kollera, který z rodné Smetanovy Lhoty vyrazil do Prahy na brigádu likvidovat federální měnu, ve volných chvílích si zakopal, získal angažmá ve Spartě a nakonec se přes zahraniční štace dopracoval až k titulu historicky nejlepšího střelce národního týmu...?

Jiří Böhm ještě žádné takové vavříny neposbíral, jeho příběh je ovšem kollerovsky pestrý. V Baníku patřil k nejperspektivnějším juniorům českého fotbalu. Trenér áčka Večeřa však tehdy sázel na jiné hráče, a tak nadějný útočník koloval po hostováních v Dukle, v Jihlavě či v Hlučíně.

A pak si řekl dost. „Fotbal mi přestal dělat radost. Dal jsem si od něj pauzu a odpočinul si.“

Fotbal na Old Trafford nikdy neviděl

O žádný velký odpočinek ovšem nešlo. Odjel na dva roky do Anglie a musel se tam uživit. Dva roky pracoval v jedné restauraci v Manchesteru. Nepobíhal však po place jako číšník, musel zařezávat pěkně v kuchyni u dřezu se špinavým nádobím.

„Náročné dva roky a těžce vydělané peníze... Ztratil jsem dvě sezóny fotbalové kariéry, ale na druhé straně získal spoustu životních zkušeností. Každé šance si teď víc vážím.“

Trenér František Straka má s Böhmem velké plány.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Kolem slavného Old Trafford jezdil každý den do práce, na fotbal se ovšem v Manchesteru nikdy nedostal. „Hrozná chyba, že mi to ani jednou nevyšlo. Stačilo mi sledovat, jak to před stadiónem žije již tři, čtyři hodiny před zápasem. I tato úžasná atmosféra mě přitáhla zpátky k fotbalu. Postupně mi došlo, proč mám zahazovat něco, co umím.“

Po návratu domů se Böhm přestěhoval do Prahy a začal hrát za divizní Zápy. Tam si ho vyhlédla Viktoria Žižkov – a na podzim se díky třem gólům stal nejlepším střelcem prvoligového nováčka. Po pár měsících po něm tedy skočila Slavia, která již dlouho marně hledá pořádného kanonýra.

Kuchaři by na konec pohádky koupil permanentku

„Je to pro mě šok. Nikdy by mě nenapadlo, že se dostanu až do Slavie. Ale o místo v základní sestavě se porvu, jinak bych tady nebyl. Moje kariéra jde chvíli nahoru, chvíli dolů. Teď právě skáču mílovými kroky,“ vyprávěl do kamer před prvním tréninkem se sešívanými.

Trenér František Straka si pochvaluje, že Böhmovy vstupní kondiční testy dopadly na výbornou. „Je to silově dobře vybavený hroťák, který by mohl být pro obrany soupeřů nebezpečný. Jsem moc rád, že jsme ho získali,“ konstatoval kouč.

A Böhm přijímá výzvu, v niž už ani nedoufal. „Slavia se neodmítá, díky za tu šanci. Kouzelné by bylo, kdybych se s fotbalem zase vrátil do Manchesteru – a je úplně jedno, jestli do City, nebo do United. Kuchaři z naší restaurace bych určitě koupil permanentku,“ usmívá se v nadsázce útočník, který to od černého anglického nádobí dotáhl až do nejvyšší české soutěže.

Reklama

Související témata: