Hlavní obsah

Obr Kweuke se okysličil a zase sází v každém zápase gól

Mrazivý víkend v Praze a v pondělí hurá do Španělska. Fotbalisty Sparty čeká soustředění v Jerezu, které bude zásadní částí přípravy na jarní sezónu. První kouč Martin Hašek oznámil po sobotní výhře 2:1 nad Ružomberokem nominaci pro španělskou misi a rozebral aktuální stav širokého kádru. Ke slovu se hlásí nejen mladíci, do formy se vrací i kanonýr Kweuke nebo další útočník Slepička.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočník Sparty Léonard Kweuke oslavuje vstřelený gól.

Článek

Kamerunec už zase pálí – Maká jako blázen, říkají letenské zdroje. Léo Kweuke nebyl v závěru podzimu fit a jeho gólostroj se zastavil. Trenérům se nelíbila ani jeho kondice a kamerunský obr pochopil, že by se nemusel vejít do sestavy. Mezi dvěma náročnými tréninkovými fázemi tedy ještě navíc běhal se sporttestrem a výsledek začíná být vidět. Ve třech posledních zápasech pokaždé skóroval a dal celkem čtyři góly. „Zvládá zvýšenou zátěž, je vidět, že se jeho organismus okysličil. Věřím, že bude na dostatečné úrovni zvládat roli, kterou mu dáme,“ konstatoval Hašek.

Holek rychle zapadl – Svoji první trefu v rudém dresu si proti Ružomberoku připsal Mario Holek. Ke konci svého angažmá v ukrajinském Dněpru moc nehrál, byl po operaci a rehabilitoval. „Mohli jsme mít určitou obavu z jeho nerozehranosti, ale tu on rychle zaplašil. Je připravený hrát okamžitě a na vysoké úrovni,“ oddechl si kouč. „Snáší vysokou zátěž. A je velmi pravděpodobné, že bude-li hrát, bude ještě lepší.“

První kouč fotbalové Sparty Martin Hašek (vlevo) a jeho asistent Václav Jílek.foto: Právo/Milan Malíček

Několik pochval a tři tečky – Na začátku přípravy Hašek odmítl alibistické tvrzení, že všichni hráči začínají ze stejné startovní čáry. Své šance se však zatím drží i mladíci, kteří v áčku teprve začínají, a Hašek pochvalami nešetří. „Svou pozici od startu přípravy nejvíce zlepšili Frýdek, Jánoš, Kadeřábek, ale i Slepička – a tady dejte tři tečky, protože bych nerad na někoho zapomněl. Mužstvo je živý organismus. Někteří si svou pozici i zhoršili, ale o nich nechci mluvit.“

Zítka trojkou, jednička nejistá – Gólmanem číslo jedna na Letné buď zůstane Švenger, který během podzimu nahradil Blažka a už mazáka mezi tyče nepustil, nebo Vaclík, nová posila z Viktorie Žižkov. Internacionál Zítka bude spíš jejich mentorem, na něhož se bude moci spolehnout nový trenér brankářů Srníček. „Pokud budou všichni tři zdraví, měl by Zítka vycházet z pozice číslo tři. Jedničku jsme ještě neurčili, rozhodne Španělsko,“ avizuje Hašek.

Přikryl se těší na míč – Až v Jerezu začne pořádně s míčem trénovat útočník Přikryl, třetí zimní posila z Olomouce. Jeho konkurent Kadlec se zatím po operaci propracoval k rehabilitaci a zatížení bez balonu. Kvůli menším zdravotním problémům zůstává doma Hušek a také Abena, který navíc dráždí trenéry svým svérázným přístupem. „Spor jsme s ním neměli. Martin je velice inteligentní a otevřený kluk. Je ale lehkovážný, málo zodpovědný a tím si škodí. My se ho snažíme ‚rozhýbat‘, abychom využili jeho obrovského potenciálu,“ líčí Hašek.

Kádr Sparty pro soustředění v Jerezu
Brankáři: Švenger, Vaclík, Zítka
Obránci: Brabec J., Brabec. E., Pamić, Jarošík, Zápotočný, Jánoš, Vidlička, Frýdek, Kušnír
Záložníci: Folprecht, Grajciar, Holek, Hušbauer, Juhar, Kadeřábek, Krejčí, Matějovský, Sionko, Mareš
Útočníci: Slepička, Kerić, Kweuke, Přikryl
Letenští sehrají zápasy s Poznaní, Vaduzem, Bellinzonou, Dinamem Moskva a jedním z dvojice Jerez/Cadiz.

Reklama

Související témata: