Hlavní obsah

Ovlivnění dvou ligových zápasů? Úplatek od Berbra? Sudí Rejžek v podezření, komise zasahuje

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) podezřívá rozhodčího Pavla Rejžka, že ovlivnil dvě ligová utkání a nechal si slíbit úplatek od bývalého místopředsedy svazu Romana Berbra. Kromě Rejžka dnes zahájila disciplinární řízení i s dalšími pěti podezřelými v Berbrově kauze. Vyplývá to z informací na úřední desce FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Rejžek během vršovického derby, ilustrační foto.

Článek

Rejžek je podezřelý z toho, že z pozice hlavního sudího ovlivnil ligová utkání mezi Opavou a Zlínem v srpnu 2019 a Plzně s Jabloncem v září minulého roku. V souvislosti s utkáním v Plzni si podle etické komise nechal od Berbra „slíbit úplatek v podobě nominace na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA“.

Rejžek nebyl delegován na první jarní kolo aktuální ligové sezony stejně jako Petr Ardeleanu či Pavel Královec. S nimi ale etická komise disciplinární řízení nezahájila.

Ostatních pět podezřelých má souvislost s utkáními Vyšehradu, který v sezoně 2018/2019 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zdeněk Mudra a Vladimír Pastýřek měli jako asistenti sudího ovlivnit v květnu 2019 utkání ČFL mezi Vltavínem a Vyšehradem.

Patrika Filípka zase etická komise podezřívá z toho, že jako sekretář komise rozhodčích FAČR ovlivnil na pokyny tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze delegaci rozhodčích na přípravné utkání jeho týmu s Motorletem v únoru 2020.

Stejného prohřešku se měl z pozice člena komise rozhodčích řídící komise pro Čechy dopustit i Václav Kohout v utkáních Vyšehradu v ČFL proti Živanicím a Litoměřicku v červnu 2019, přestože k tomu nebyl oprávněn.

Jan Hořejší je zase podezřelý z toho, že z pozice vedoucího sekretáře řídící komise pro Čechy v červnu 2019 předal úplatek nejméně 100 000 korun od Rogoze pro rozhodčího Roberta Hájka kvůli ovlivnění zápasu ČFL mezi Živanicemi a Vyšehradem.

Etická komise se chováním podezřelých bude zabývat na zasedání 23. února. Do 16. února pak musí podezřelí předložit vyjádření k dané věci.

Fotbalová asociace ČR nezískala status poškozené strany v probíhajícím trestním řízení v kauze údajné korupce a ovlivňovaní výsledků zápasů. FAČR tím pádem nemůže nahlížet do spisu, což podle jejího vedení zkomplikuje rozhodování etické komise či komise rozhodčích.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale. Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě. Minulý týden byl z vazební věznice propuštěn Berbr.

Reklama

Související témata: