Hlavní obsah

Šéf sudích: Zatím je klid

PRAHA

Jako klidnou pasáž, jen s minimem problémů, vnímá podstatnou část fotbalového podzimu šéf sudích ve dvou nejvyšších domácích soutěžích Milan Brabec. "Po potížích v prvních pěti kolech přišlo snad nejklidnější období, jaké jsem ve funkci zažil," je přesvědčen v době, kdy mínění o rozhodčích jitří nedávný televizní pořad o korupci v nejnižších soutěžích.

Foto: internet

Pokud chcete vyhrávat, skočte si nejdřív do banky...

Článek

Nemíní, že by se něco takového týkalo nejvyšších soutěží. Svaz podle něj už převzal od ČT veškeré materiály, které byly natočeny pro potřeby reportáže.

"Téma i prostředí ale bylo vybráno špatně," soudí s tím, že má nárok se vyjádřit ke způsobu zpracování coby člověk léta pohybující se i v televizní branži.

"Pořad nevypovídá jen o rozhodčích, ale i o funkcionářích. Hlavní však je, že to nelze brát jako materiál, který byl byl věrným obrazem okresních soutěží, je tam přece i spousta čestných funkcionářů, bez nichž by fotbal nebyl," pokračuje.

Přesvědčí jen výkon na hřišti

A co I. liga? "Přesvědčit o čistotě verbálně je těžké, lakmusovým papírkem jsou pro nás výkony na hřišti," reaguje Za posledních šest kol nalézá jen málo zádrhelů v podání své sestavy arbitrů.

Poledník v utkání Brno-Příbram (15. kolo) podle něj chybně nepískal penaltu za ruku, výtky směřoval i na Matějka (Budějovice-Plzeň) a také na Slováka Michela, který v duelu Sparta - Baník nechal bez povšimnutí po jednom penaltovém zákroku na každé straně.

Absenci v nasazování si vykoledoval asistent Zlámal za chybné mávání v duelu Sparta - Brno a také Holub, který připravil HFK Olomouc o gól v druholigovém souboji s Drnovicemi. Nemluví však mj. o nepříliš vydařených představeních Járy či Vidláka na Žižkově.

Po 10. kole se z pozice hlavních sudích poroučela celá čtveřice buď na posty asistentů, či do nižších soutěží. Teď podle Brabce na vyhazov není zralý nikdo. A vzhledem k tomu, že mezi hlavními z věkových důvodů končí Liba, otevírá se cesta k posunu někomu z testovaných asistentů (Gruber, Adam, Peřina, Slavík, Kovařík, Handlíř) či z nižších soutěží.

Oceňuje Damkovou

Od jara Brabec počítá s novinkou okoukanou z Německa. Delegát v hodnocení nebude muset spoléhat jen na to, co vidí z tribuny, ale k dispozici bude mít v kabině videozáznam, který bude s arbitry hned rozebírat.

Uspokojuje ho prvoligová premiéra Damkové v roli hlavní rozhodčí (Liberec - Budějovice). "Znamená to, že by nemělo zůstat u jednoho utkání," praví na adresu rozhodčí, která je v mezinárodním měřítku v elitní sedmnáctičlenné skupině.

Mezi muži na postup mezi elitu může momentálně myslet jen Beneš, který byl velmi dobře hodnocen u utkání baráže jednadvacítek Turecko-Německo. "Těžko ale říci, zda to pomůže, je to i otázka diplomacie," dodává Brabec.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice