Hlavní obsah

Alarm! Cílený útok proti českým klubům!

bp, pnSport.cz
Aktualizováno

Klid na frontě? Ani omylem. Středeční verdikt UEFA pro slávistického stopera Ondřeje Kúdelu a fotbalisty Glasgow Rangers Glena Kamaru a Kemara Roofeho přinesl jen další eskalaci napětí mezi tábory hájící český a ostrovní pohled na věc. K nezvyklé situaci došlo na českých webech: od středečních večerních hodin většina českých fotbalových, ale i hokejových klubů bojuje s hackerským útokem na své stránky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha a Lukáš Provod ze Slavie Praha během derby.

Článek

Fanoušci, kteří by se rádi podívali na stránky svých oblíbených klubů, mají smůlu. Weby čelí cílenému tzv. DDoS útoku, při kterém je přehlcena kapacita serveru, a to vede k jeho znefunkčnění.

Kluby nepříjemnou situaci oznamují svým fanouškům prostřednictvím sociálních sítí. Mezi prvními o ní dala vědět fotbalová Slavia.

Vtipně na její příspěvek reagoval Liberec. „My jsme to nebyli a máme stejný problém..." uvedl Slovan. A útok se netýká jenom fotbalových klubů.

„Omlouváme se za technické problémy na našich oficiálních internetových stránkách," uvedla například hokejová Plzeň. Útoku nebyli ušetřeni ani extraligoví semifinalisté. Kluby se snaží o všem důležitém nyní informovat na sociálních sítích.

Nezvykle masivní útok

Ataku čelí servery společnosti eSports.cz, která většinově spravuje webové stránky profesionálních klubů ve fotbale i hokeji. „Útok je nezvykle masivní a nelze určit odkud je veden, protože přístupy jsou distribuovány celým internetem. Původní server má teď novou IP adresu, nový proxy server běží a má adresu původního serveru. Přes něj teď zkoušíme propouštět nějaká spojení. Moc mě to mrzí, bohužel těmto věcem nelze úplně předejít," řekl Sport.cz jednatel společnosti David Schlegel.

Zda má útok spojitost s Kúdelovou kauzou je neprokazatelné. První problémy se nicméně vyskytly ve středu nedlouho poté, co byl oznámen verdikt Disciplinární, kontrolní a etické komise UEFA, která obránce Slavie potrestala za slovní atak s rasistickým podtextem na finského hráče ve službách Rangers Glena Kamaru v odvetě osmifinále Evropské ligy desetizápasovým distancem. Na britských ostrovech se proti trestu na spodní hranici zvedla vlna odporu a zaznívají hlasy, že by měl být vyšší.

Reklama

Související témata:
Hackerský útok