Hlavní obsah

Ligový fotbal mizí z obrazovek ČT! Nezískala sublicenci

Praha
Aktualizováno

Diváci v nové sezoně zaregistrují jednu podstatnou změnu. Česká televize nezískala práva na 1. fotbalovou ligu. O2 TV Sport jí už neposkytla vysílací sublicenci, takže zápasy Fortuna ligy budou k vidění výhradně už jen na O2 TV. ČT informaci potvrdila na svém twitterovém účtu. Utkání nejvyšší soutěže tak zcela zmizí z obrazovek České televize po 15 letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha a Ondřej Kúdela ze Slavie Praha během derby.

Článek

Česká televize měla i nadále o vysílání ligového fotbalu zájem, práva už pro ni ovšem byla příliš drahá. "Musíme přihlížet k současné situaci. V příštím roce zřejmě skončí možnost částečného odpočtu DPH, což bude představovat ztrátu ročně 300-350 milionů korun," avizuje ČT.

O fotbal její diváci úplně nepřijdou, veřejnoprávní televize i nadále vlastní práva na Evropskou ligu, nově založenou Konferenční ligu, zápasy české reprezentace v kvalifikaci MS 2022, samotné MS v Kataru, druhou českou liču či MOL Cup.

Stanice O2 TV Sport bude nyní z každého kola Fortuna ligy vyrábět čtyři televizní utkání v nejlepší vysílací kvalitě. Další čtyři duely pak nabídne v tzv. streaming kvalitě. Na základě dohody mezi O2 TV a Ligovou fotbalovou asociací, která řídí profesionální soutěže, se bude v soutěžním ročníku 2021/22 hrát převážná většina utkání v sobotu a neděli v novém vysílacím schématu.

Slavia musí být ve střehu. Přijde po EURO o některé hráče, hrozí přestupová rána?Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Odpadnou tak mezi fanoušky nepříliš oblíbené páteční předehrávky nebo pondělní dohrávky. Každý víkendový den se odehrají čtyři duely. V letním období budou sobotní i nedělní zápasy startovat v 16:00 a 18:30, zimní část pak nabídne zápasy ve 14:00 a 16:30.

"Čeká nás léto plné inovací. Připravujeme nový vysílací formát Fortuna ligy, finalizujeme výstavbu nového studia, kde zapojíme i rozšířenou realitu, která umožní vkládat 3D grafiku nebo přenést hosta odkudkoliv do studia. Věřím, že se nám podaří dotáhnout ještě další zajímavé novinky, které by divákům O2 TV udělaly radost," prozrazuje Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komentátor Jaromír Bosák na ČT přijde o zápasy české ligy...

"Jsme velmi rádi, že se Fortuna liga stala žádaným produktem a láká stále rostoucí zájem televizních diváků, díky čemuž se O2 rozhodlo uplatnit opci na prodloužení svých vysílacích práv. Je to pro nás a ligové kluby důkaz stability i dobrý signál do budoucna. Zároveň je pro nás podstatná i kvalita přenosů a celkové pokrytí všech utkání jako nejsledovanější profesionální soutěže v Česku," doplňuje Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru Ligové fotbalové asociace.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice