Hlavní obsah

Sparta už zná první pokutu za rasismus, její partner se naštval

Aktualizováno

Fotbalová Sparta za rasistické projevy fanoušků během ligového utkání s Olomoucí vůči Poulolovi zaplatí pokutu 100 tisíc korun a má podmínečně uzavřeno několik sektorů domácího stadionu. Stejný problém nastal také v pohárovém duelu s Monakem, takže ještě citelnější trest přijde od UEFA. Generální partner klubu T-Mobile se od takových projevů distancuje a zve vedení Letenských na schůzku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Florent Poulolo ze Sigmy Olomouc.

Článek

Nejen pokuta ve výši 100 tisíc korun. Součástí trestu je podmíněné uzavření domácích sektorů C9 a C10 a B1 až B4 na 2 soutěžní utkání s podmíněným odkladem výkonu trestu na 4 soutěžní utkání.

„V první řadě je třeba poznamenat, že v naší gesci je chování fanoušků členských klubů pouze při utkáních českých profesionálních soutěží. Disciplinární komise nebude tolerovat žádné projevy s rasovým podtextem, a chování ze strany fanoušků Sparty směrem k hostujícímu hráči Sigmy Olomouc v utkání prvního ligového kola je proto neakceptovatelné," předesílá Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta Praha reaguje na problém projevů na stadionech mottem Ne rasismu.

„Po prozkoumání všech dostupných materiálů včetně videozáznamu jsme došli k závěru, že domácí klub se provinil proti Disciplinárnímu řádu FAČR chováním svých příznivců. Z dostupných materiálů je patrné, že v tomto případě nešlo o pokřiky několika málo jednotlivců, ale pokřiky vycházely z více sektorů. Věříme, že se dotyčné osoby z řad sparťanských příznivců klubu podaří identifikovat a že i pod hrozbou dalších trestů se takové chování při utkáních Sparty nebude opakovat," zdůrazňuje předseda disciplinárky.

"V peněžité části trestu je vedle nevhodného chování také zohledněno použití většího množství pyrotechniky. Ještě je nutné poznamenat, že v případě obdobných projevů i z jiných částí stadionu v příštích utkáních, může být případným trestem rovnou i uzavření těchto sektorů," upozorňuje Baček.

„Vyhodnocujeme kamerové záznamy z utkání a jsme připraveni podniknout kroky proti konkrétním jednotlivcům za škodlivé a toxické jednání," reagovala Sparta na ligový incident ústy ředitele komunikace Ondřeje Kasíka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Florent Poulolo ze Sigmy Olomouc a Ladislav Krejčí ze Sparty.

Stejný problém se ovšem opakoval v úterý, kdy část sparťanských fanoušků bučela na Tchouaméniho z Monaka v duelu 3. předkola Ligy mistrů. Disciplinární komise UEFA již oznámila, že kvůli rasistickým projevům části fanoušků zahájila se Spartou řízení.

"Chování některých fanoušků Sparty je nám cizí a naprosto proti našim hodnotám. Pozveme vedení klubu na schůzku. Budeme chtít nejen prošetření rasistického incidentu, ale slyšet, jaká opatření chce klub udělat," uvedl v prohlášení T-Mobile, generální partner klubu pro soutěže UEFA a Poháru FAČR.

Trest od UEFA bude citelný. "Hrozí nám velká pokuta, uzavření některých sektorů, případně celého stadionu," avizuje Kasík.

Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec) si za vyloučení se Spartou nezahraje jeden zápas. Pokuty za nepřístojnosti diváků zaplatí také další kluby - Zlín 30 tisíc, Slavia 20 tisíc, Hradec Králové 25 tisíc a druholigová Opava 10 tisíc korun.

Reklama

Související témata: